Θρίλερ διαρκείας με την επίταξη ιδιωτών γιατρών, έτοιμα τα φύλλα πορείας

Δευτέρα, 22-Μαρ-2021 07:36

νοσοκομειο κορονοιος

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Ένα βήμα πριν την επιστράτευση ιδιωτών γιατρών (παθολόγων, πνευμονολόγων, γενικών γιατρών) βρίσκεται το υπουργείο Υγείας έχοντας δώσει ουσιαστικά περιθώριο ακόμη δύο ημερών (υπενθυμίζεται πως το τελεσίγραφο Κικίλια προκειμένου να βρεθούν 200 γιατροί από τον ιδιωτικό τομέα για να συνδράμουν στο ΕΣΥ έληξε το βράδυ της Παρασκευής). Όπως λένε οι πληροφορίες, τα φύλλα πορείας είναι έτοιμα ήδη από το Σαββατοκύριακο και δεν αποκλείεται να υπάρξουν αποφάσεις ακόμη και σήμερα.

Σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, μέχρι χθες το βράδυ μόλις 61 ιδιώτες γιατροί μέλη του ΙΣΑ είχαν ανταποκριθεί στην έκκληση του υπουργείου Υγείας να ενισχύσουν τις δημόσιες δομές. Στις 10:00 συγκαλείται έκτακτη σύσκεψη των εκπροσώπων των επιστημονικών εταιριών παθολογίας, γενικής ιατρικής πνευμονολογίας και αναισθησιολογίας, με θέμα την περαιτέρω ενσωμάτωση των ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ.

Εικόνες πολέμου στα νοσοκομεία

Όλα αυτά την ώρα που οι πληρότητες και σε ΜΕΘ Covid αλλά και σε απλές κλίνες φτάνουν ακόμη και το 100%. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών έφτασε τους 674, ενώ οι εκτιμήσεις δείχνουν πως η αφόρητη πίεση στο ΕΣΥ θα συνεχιστεί για τουλάχιστον δύο με τρεις εβδομάδες ακόμη. 

Δυσαρέσκεια από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο

Από την πλευρά του, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος καλεί τους γιατρούς να βοηθήσουν στα δημόσια νοσοκομεία, σημειώνοντας εντούτοις πως η στάση του υπουργείου Υγείας οδήγησε σε αδιέξοδο την συνάντηση  που είχε το ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας με τον υπουργό Υγείας το  Σάββατο. Όπως αναφέρει, παρά τις προτάσεις που έκανε εδώ και καιρό ο ΠΙΣ και θα έδιναν λύσεις στο πρόβλημα της υποστελέχωσης του ΕΣΥ, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας οδηγείται στο πρωτοφανές για σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης.

Στις προτάσεις περιλαμβανόταν μεταξύ άλλων:

-Άμεση πρόσληψη όλων των ειδικευμένων ιατρών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και έχουν υποβάλλει δικαιολογητικά για ένταξη στο ΕΣΥ σε όλες τις προκηρύξεις που εκκρεμούν από παλιά αλλά και σε αυτές που είναι σε εξέλιξη, με τριετή σύμβαση ως επικουρικοί.

-Άμεση πρόσληψη όλων των ιατρών που βρίσκονται σε λίστα αναμονής για έναρξη ή συνέχιση της ειδικότητας μέχρι να την ολοκληρώσουν, όπως και όλων των ιατρών που έχουν ολοκληρώσει την άσκησή τους στην ειδικότητα και δεν έχουν δώσει εξετάσεις για να λάβουν τον τίτλο της ειδικότητας λόγω μη εκπλήρωσης της υπηρεσίας υπαίθρου. Να τοποθετηθούν στα νοσοκομεία για ένα χρόνο και θα δώσουν εξετάσεις για την απόκτηση του τίτλου.

-Πλήρης κάλυψη της αστικής ευθύνης των ιατρών του Ε.Σ.Υ., όχι μόνο για τον COVID-19 αλλά για όλα

-Ενεργοποίηση σύμβασης εθελοντικής εργασίας ΟΛΩΝ των ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών της χώρας στο ΕΣΥ χωρίς αμοιβή.

Vicky.kourlibini@capital.gr