Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 20-Μαρ-2021 08:28

  Για ένα μήνα ακόμη τουλάχιστον η πίεση στα νοσοκομεία

  Νοσοκομείο - κορονοϊός 11.02.2021
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

  Οι χειρότερες εκτιμήσεις για την πορεία του τρίτου κύματος επιβεβαιώνονται και οι ειδικοί δεν βλέπουν αποκλιμάκωση του τεράστιου βάρους που δέχονται τα νοσοκομεία τον επόμενο μήνα.

  Η πίεση στο σύστημα Υγείας εξακολουθεί να αυξάνεται χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις σταθεροποίησης. Πιο συγκεκριμένα, ο ρυθμός επιβάρυνσης των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας εντός της τελευταίας εβδομάδας επιταχύνθηκε σε ποσοστό 20%, ενώ ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid-19 αυξήθηκε σε περισσότερες από 500 ανά ημέρα.

  Στην Αττική μάλιστα η επιδημία συνέχισε να αυξάνεται, αν και με ελαφρώς βραδύτερο ρυθμό από την προηγούμενη εβδομάδα. Οι νέες διαγνώσεις έδειξαν σταθεροποίηση, ωστόσο καταγράφεται μία επιβάρυνση της τάξης του 15% και ο δείκτης μετάδοσης Rt παραμένει πάνω από το 1.

  Συνολικά στην επικράτεια νοσηλεύονται λόγω κορονοϊού 4.600 ασθενείς, με την πλειοψηφία των ασθενών, περισσότερους από 2.500, να νοσηλεύονται στην Αττική. Ο συνολικός αριθμός των διαγνωσμένων ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια παρέμεινε σταθερός στα 20.000 κρούσματα.

  Όπως δείχνει άλλωστε η τελευταία έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου που αφορά το διάστημα 11 – 17 Μαρτίου, μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων διαμορφώθηκε σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση σε 2.178 κρούσματα, από 2.127 στην προηγούμενη έκθεση, εμφανίζοντας αύξηση κατά 2,4% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Σημειώνεται ότι την τελευταία εβδομάδα τα τεστ ήταν μειωμένα λόγω της αργίας της Καθαρής Δευτέρας. Στο εξεταζόμενο διάστημα, το 48% των κρουσμάτων καταγράφηκε στην Αττική και το 10,1% στην Θεσσαλονίκη, ενώ τα υπόλοιπα κρούσματα είναι διάσπαρτα σε όλη την επικράτεια. Τονίζεται ότι στις 17 Μαρτίου 2021, τα ημερήσια κρούσματα στην επικράτεια ανήλθαν σε 3.465 και στην Αττική σε 1.701, που αποτελούν νέες υψηλότερες τιμές από την αρχή της πανδημίας.

  Οριακές πληρότητες

  Ο αριθμός των διασωληνωμένων, που παρουσιάζει αύξηση για πέμπτη συνεχόμενη φορά από τις αρχές Δεκεμβρίου, καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη επιβάρυνση στο σύστημα υγείας. Η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 στην επικράτεια παρουσιάζει αύξηση σε 79% (από 67% στην προηγούμενη έκθεση). Στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη ειδικότερα, η πληρότητα κλινών ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 ανέρχεται σε 94% και 75% αντίστοιχα (από 89% και 55% αντίστοιχα στην προηγούμενη έκθεση).

  Συνολικά, με βάση τις προαναφερθείσες τάσεις, ο δείκτης Rt για την επικράτεια στις 17 Μαρτίου εκτιμάται από τον ΕΟΔΥ σε 1,10.

  Έληξε το τελεσίγραφο

  Το τελεσίγραφο του υπουργείου Υγείας προς τους ιδιώτες γιατρούς να συνδράμουν στο ΕΣΥ έληξε χθες το βράδυ και μόλις 53 γιατροί ανταποκρίθηκαν. Στις 11:00 σήμερα πραγματοποιείται έκτακτη σύσκεψη του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και προέδρων Ιατρικών Συλλόγων της χώρας.

  Vicky.kourlibini@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ