Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 19-Μαρ-2021 15:17

  Το ΣτΕ αποφασίζει για τα αιτήματα βουλευτών για αναδρομικά της τριετίας 2004-07

  Το ΣτΕ αποφασίζει για τα αιτήματα βουλευτών για αναδρομικά της τριετίας 2004-07
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Σειρά αιτημάτων βουλευτών που ζητούν αναδρομικά για την περίοδο 2004-2007 εξετάζει η Ελληνική Δικαιοσύνη ενώ σήμερα συζητήθηκε στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (πρόεδρος Μαίρη Σαρπ και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Κωνσταντίνα Φιλοπούλου), σχετικό αίτημα του πρώην βουλευτή της ΝΔ και πρώην περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη που ζητάει δικαστική δικαίωση για τις διαφορές μεταξύ της  βουλευτικής αποζημίωσης (αποδοχές βουλευτών)   και των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών.

  Σύμφωνα με την προσφυγή οι αποφάσεις του Μισθοδικείου αύξησαν τις αποδοχές των δικαστών στο ύψος των αποδοχών του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και  Ταχυδρομείων για την τριετία 2004-2007.

  Ο πρώην βουλευτής Αρκαδίας της ΝΔ Πέτρος Τατούλης, ζητεί να αναιρεθεί απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, με την οποία απορρίφθηκε αγωγή του καθώς επισης και να του καταβληθεί από το δημόσιο:

  1) Το ποσό των 281.924 ευρώ, ως διαφορά μεταξύ της βουλευτικής αποζημίωσης και των αναβαθμισμένων αποδοχών των δικαστικών, όπως αυτές διαμορφώθηκαν   με απόφαση  του Μισθοδικείου, στο ύψος των αποδοχών του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και  Ταχυδρομείων, για το χρονικό διάστημα 1.1.2004 έως 31.12.2007 και επικουρικά (δηλαδή εάν δεν γίνει από το ΣτΕ δεκτό το πρώτο σκέλος του αιτήματος) ζητάει το ποσό των 165.516 ευρώ, ως διαφορά μεταξύ της βουλευτικής αποζημίωσης και των αποδοχών των δικαστών, όπως αυτές προσαυξήθηκαν με την "έκτακτη παροχή" του άρθρου 5 του νόμου 3620/2007 και της από 30.1.2008 κοινής υπουργικής απόφασης και

  2) Το ποσό των 10.000 ευρώ, ως χρηματική ικανοποίηση λόγω της ηθικής βλάβης που υπέστη από την παράλειψη του Δημοσίου να αναβαθμίσει την βουλευτική αποζημίωσή του.

  Πολλές προσφυγές

  Ο κ. Τατούλης δεν είναι ο μοναδικός πρώην βουλευτής που είχε υποβάλλει σχετικά αιτήματα καθώς εκκρεμούν και άλλα μιας μικρής  ομάδας βουλευτών, μετά από απόρριψη των αγωγών τους από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών.

  Προηγουμένως οι προσφυγές του κ. Τατούλη είχαν απορριφθεί από τα Διοικητικά Δικαστήρια πρώτου και δεύτερου βαθμού καθώς κρίθηκε ότι δεν υπήρξε παράλειψη των αρμοδίων οργάνων του Δημοσίου να αναβαθμίσουν τις αποδοχές, καθώς δεν υπάρχει άνιση μεταχείριση σε βάρος των βουλευτών, αφού είναι διαφορετική η επαγγελματική εξέλιξη και τα χαρακτηριστικά κάθε κατηγορίας.

  Ακόμη, κρίθηκε ότι  η μη αναπροσαρμογή της βουλευτικής αποζημίωσης  δεν παραβιάζει καμία Συνταγματική διάταξη.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ