Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 18-Μαρ-2021 17:58

  Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων: Νέες χρηματοδοτικές συμβάσεις 1,5 δισ. με την ΕΤΕπ

  Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων: Νέες χρηματοδοτικές συμβάσεις 1,5 δισ. με την ΕΤΕπ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Δύο νέες χρηματοδοτικές συμβάσεις συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της υλοποίησης των πρωτοποριακών προγραμμάτων "ΗΛΕΚΤΡΑ" και "ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ" για την στήριξη έργων ενεργειακής απoδοτικότητας σε δημόσια κτίρια και αειφόρων επενδύσεων σε αστικές περιοχές της Ελλάδας αντιστοίχως, υπέγραψαν σήμερα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων.

  Την Κοινή Δήλωση για τη νέα μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση υπέγραψν ο Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ κ. Κρίστιαν Κέτελ Τόμσεν και ο Πρόεδρος Δ.Σ. του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων κ. Δημήτριος Σταμάτης. 

  Το συνολικό ύψος της χρηματοδότησης ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 875 εκατ. ευρώ θα εκταμιευθούν από την ΕΤΕπ και τα υπόλοιπα 625 εκατ. από ίδιους πόρους από το Τ.Π. & Δανείων.

  Το Τ.Π.& Δανείων, με εμπειρία ενός αιώνα στήριξης της παραδοσιακής μορφής οικονομίας με ίδιους πόρους, μεταβάλλεται σε σύγχρονο οργανισμό χρησιμοποιώντας μοντέρνα χρηματοδοτικά εργαλεία για να συμβάλει καθοριστικά στο όραμα της κυβέρνησης προς μία "πράσινη οικονομία", λιγότερων ενεργειακών αναγκών και διαφύλαξης του πολύτιμου περιβάλλοντός μας από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

  Με την υπογραφή της σημερινής δήλωσης αναγνωρίζεται η θετική επίδραση των νέων επενδύσεων στην μείωση των λογαριασμών ενέργειας, τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας, τη βελτίωση των υδάτινων πόρων και των υπηρεσιών διαχείρισης αποβλήτων, καθώς και στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή, της δημόσιας υγείας και της αντισεισμικής προστασίας και επιβεβαιώνεται ότι τα τοπικά προγράμματα θα αναβαθμίσουν τις υποδομές σε σχολεία, δημόσια κτίρια και αθλητικές εγκαταστάσεις.

  Στη διαδικτυακή τελετή υπογραφής της κοινής δήλωσης παρέστησαν ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και εκ μέρους της ΕΤΕπ  ο Πρόεδρος Βέρνερ Χόγιερ, καθώς και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο Υπουργός Οικονομικών και Διοικητής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Χρήστος Σταϊκούρας,  ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωνσταντίνος Σκρέκας, ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης,  η Αναπληρώτρια Πρόεδρος Δ.Σ. του Τ.Π.& Δανείων Χριστίνα Γιοβάνη,  ο  Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) Δημήτρης Παπαστεργίου  και ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) Απόστολος Τζιτζικώστας. 

  Με την ευκαιρία της εκδήλωσης εκφράζουμε ευχαριστίες προς τα στελέχη του Τ.Π. & Δανείων και της ΕΤΕπ για την άψογη συνεργασία τους καθ’ όλη την διάρκεια των διαπραγματεύσεων μέχρι το κλείσιμο, καθώς επίσης για την παροχή Τεχνικής Βοήθειας εκ μέρους της ΕΤΕπ με γνώμονα την επιτάχυνση της υλοποίησης των εν λόγω προγραμμάτων. 

  Με αφορμή τη διαδικτυακή τελετή υπογραφής των δύο νέων χρηματοδοτικών συμβάσεων μεταξύ της ΕΤΕπ και του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, σημείωσε: "Η πολύ μεγάλη επιτυχία της Ελλάδος και του Υπουργού Οικονομικών να βγει η χώρα στις αγορές με ομόλογο 30 ετών, που πιστοποίησε την απόλυτη επιστροφή της Ελλάδος στις αγορές, συνδυάζεται μία ημέρα μετά με το καλό νέο της υπογραφής αυτών των συμβάσεων με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, της οποίας τον Πρόεδρο, κ. Βέρνερ Χόγιερ, ευχαριστώ ιδιαίτερα”. 

  Όπως τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, "Με τις συμβάσεις αυτές θα προστεθούν αναγκαίοι πόροι στην ελληνική οικονομία για έργα τοπικά και φιλοπεριβαλλοντικά, έργα τα οποία θα ξαναβάλουν μπρος την ελληνική οικονομία τώρα που εξερχόμαστε, μέσω των εμβολίων, από την περίοδο του Covid.

  Εμείς ως Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων είμαστε εξαιρετικά χαρούμενοι και είμαστε εδώ να βοηθήσουμε και να συνεχίσουμε την πολύ καλή συνεργασία που έχουμε όλο αυτό το διάστημα”.

  Διαβάστε ακόμη:

  * Κ. Μητσοτάκης: Οι διεθνείς επενδυτές και δανειστές πιστεύουν στην μακροπρόθεσμη προοπτική της χώρας

  * Σκρέκας: Η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος συνιστά σημαντικό πυλώνα της βιώσιμης ανάπτυξης

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ