Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 18-Μαρ-2021 07:54

  Σχέδιο (μερικού) ανοίγματος των δικαστηρίων και τροπολογία παράτασης προθεσμιών

  Σχέδιο (μερικού) ανοίγματος των δικαστηρίων και τροπολογία παράτασης προθεσμιών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ορίζοντας πιθανού ανοίγματος στις 22 και στις 29 Μαρτίου συγκεκριμένων διαδικασιών  στα δικαστήρια, εφόσον τελικά δώσουν την σχετική άδεια οι λοιμωξιολόγοι, ανοίγει σύμφωνα με πληροφορίες, με προφανή στόχο τον κατευνασμό των αντιδράσεων των δικηγορικών φορέων που πλεον ανθίστανται σφοδρά στην παρατεταμένη αναστολή λειτουργιών.

  Βέβαια πρόκειται για ασκήσεις επι χάρτου, δεδομένου ότι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας είναι εξαιρετικά δύσκολη, αλλά η κουβέντα φούντωσε με μια αποστροφή του Υπουργού Δικαιοσύνης προχθές στη Βουλή όταν είπε  "ερχόμαστε να προτείνουμε άνοιγμα διαδικασιών, αλλά αυτό που έχει τη μεγαλύτερη αξία είναι η ανθρώπινη ζωή και η δημόσια υγεία. Να αντιληφθούμε ότι βρισκόμαστε κοντά στο τέλος της περιπέτειας" ;

  Χθές επανήλθε στο θέμα λέγοντας πως "πάντα λειτουργούσαμε συντεταγμένα. Εγώ είμαι υπέρ της ανοιχτής δικαιοσύνης αλλά δεν μπορεί κανείς να βάζει στη ζυγαριά την αξία της ανθρώπινης ζωής με τη λειτουργία που επιτρέπει το συνωστισμό σε συγκεκριμένους χώρους. Δεν ξέρετε ότι η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη; Δεν ξέρετε ότι οι διοικήσεις των δικαστηρίων είναι αυτές που κρίνουν, κάθε φορά, τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζονται τα μέτρα; Μην αγνοούμε βασικές λειτουργίες στο χώρο της δικαιοσύνης. Όλοι επιμένουμε σε ένα βασικό κανόνα. Στο πώς θα διαφυλάξουμε την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Δεν ξέρετε ότι σε αυτή την προσπάθεια, το λόγο δεν τον έχει μόνο είτε η κυβέρνηση είτε το υπουργείο Δικαιοσύνης αλλά και η ίδια η δικαιοσύνη, μέσα από τη δική της λειτουργία;".

  Προχθές πάντως αναφέρθηκε σε τροπολογία που (αναμένεται, αλλά όχι σίγουρα) θα  κατατεθεί άμεσα, η οποία βέβαια δεν θα ανοίξει τα δικαστήρια. Άλλωστε αυτή τη στιγμή ο σχεδιασμός δεν επιτρέπει ολικό άνοιγμα.

  Τι είναι η τροπολογία

  Η περιλάλητη τροπολογία είναι ουσιαστικά αυτή που θα ρυθμίσει τα ζητήματα παράτασης των προθεσμιών που τρέχουν στα δικαστήρια και βέβαια και όχι το άνοιγμά τους. Θα κατατεθεί γιατί απλώς μέχρι τώρα όλα αυτά ρυθμίζονται με τις προβλέψεις του νόμου 4764/20 (αφορά ένορκες βεβαιώσεις, χρονικό διαχωρισμό πινακίων, καταβολή αναβολήσημου και μεγαρόσημου κλπ) που ισχύει μέχρι 31/3/21. Αρα η ισχύς του θα πρέπει να ανανεωθεί.

  Τι είπε

  Ο Υπουργός είπε πως "οι επιδημιολόγοι δίνουν έναν οδικό χάρτη. Ερχόμαστε να προτείνουμε το άνοιγμα των δικαστηρίων αλλά αυτό που έχει τη μεγαλύτερη αξία είναι η ανθρώπινη ζωή και η δημόσια υγεία και εκεί στεκόμαστε".

  Επί της ουσίας δηλαδή ο λόγος ειναι στους επιδημιολόγους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ομως η κατεύθυνση των πραγμάτων κατατείνει στις 22 Μαρτίου σε άνοιγμα της νέας τακτικής διαδικασίας (Ειρηνοδικεία, Πρωτοδικεία, Μονομελές και πολυμελές – κατάθεση προτάσεων και προσθήκης καθώς και η τυπική συζήτηση των 100 ημερών και αναστελλομένων των προσθεμιών απο 25-2 μεχρι 22/3). Η αλλαγή αυτή θα αφορά τις περιοχές που βρίσκονται σε βαθύ κόκκινο καθώς στις άλλες περιοχές (σκέτο κόκκινο) λειτουργεί ήδη.

  Στις 29 Μαρτίου όπως Νοέμβρη;

  Σύμφωνα με πληροφορίες και ενω φαίνεται πως οδεύουμε στο άνοιγμα του λιανεμπορίου, υπάρχουν πληροφορίες, πως δεν αποκλείεται στις 29 Μαρτίου όλες οι διαδικασίες να ανοίξουν και να τεθούν σε λειτουργία τα δικαστήρια όπως ήταν πριν το λοκντάουν του Νοεμβρίου. Αν συμβεί αυτό θα μιλάμε προφανώς για ευρύτερη γκάμα δικαστηριακών δραστηριοτήτων.

  Βερβεσός: Δεν υπήρχε γνωμοδότηση των ειδικών

  Ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, Δημ. Βερβεσός είπε πως η λειτουργία των δικαστηρίων είναι θέμα δημοκρατίας και αναφέρθηκε εκ νέου στο ότι "για το κλείσιμο των δικαστηρίων δεν υπηρξε γνωμοδότηση των ειδικών”. Ο κ. Βερβεσός ο οποίος εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του δικηγορικού κλάδου και ζήτησε την επαναλειτουργία των δικαστηρίων με όλα τα υγειονομικά μέτρα προστασίας, καθώς όπως είπε "σε μια ευνομούμενη πολιτεία δεν μπορεί να λειτουργεί η εφορία και όχι το υποθηκοφυλακείο".

  Ανέφερε ακόμη, πως δεν μπορεί να μην απονέμεται δικαιοσύνη και να μη δίνεται στους πολίτες δικαίωμα δικαστικής προστασίας ούτε καν προσωρινής, γιατί εκδίδονται μεν αποφάσεις, αλλά δεν εκτελούνται.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Διαβάστε στο ΚΕΦΑΛΑΙΟ

  Kυκλοφορεί μαζί με το FORBES
  Σάββατο 24 Απρ 2021