Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 17-Μαρ-2021 11:55

  Πρεμιέρα για το Εθνικό Μητρώο επικοινωνίας – Πώς λειτουργεί

  Πρεμιέρα για το Εθνικό Μητρώο επικοινωνίας – Πώς λειτουργεί
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ένα μοναδικό σημείο επικοινωνίας με τον κάθε πολίτη αποκτά το δημόσιο μέσω του Εθνικού Μητρώου Επικοινωνίας που τέθηκε χθες σε λειτουργία με στόχο την αναβάθμιση των ψηφιακών υπηρεσιών του Δημοσίου. 

  Το Μητρώο δίνει τη δυνατότητα στον κάθε πολίτη να καταχωρίσει τα στοιχεία επικοινωνίας: τηλέφωνο, διεύθυνση κατοικίας και διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στα οποία το Δημόσιο θα μπορεί να στέλνει ειδοποιήσεις, έγγραφα μετά από αίτηση κλπ. 

  Παράλληλα με την καταχώριση των στοιχείων κινητού τηλεφώνου δίνεται η δυνατότητα ενεργοποίησης του ελέγχου ταυτότητας δύο σημείων (two factor authentication) που αποτελεί πάγια πρακτική ενισχυμένης ασφάλειας των ηλεκτρονικών συστημάτων διεθνώς. 

  Οι χρήστες online υπηρεσιών τραπεζικής μπορεί να είναι πιο εξοικειωμένοι με το two factor authentication καθώς όλα τα συστήματα web banking το χρησιμοποιούν. Όταν ο χρήστης τους επιχειρεί να κάνει μια μεταφορά χρημάτων ή πληρωμή, του ζητείται εκτός από τον κωδικό που ο ίδιος έχει επιλέξει και ένας επιπλέον κωδικός μιας χρήσης που του αποστέλλεται εκείνη τη στιγμή με SMS και ο οποίος ισχύει για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Με αυτό τον τρόπο μειώνεται σημαντικά η πιθανότητα την εντολή πληρωμής να την καταχωρεί κάποιος επιτήδειος που έχει υποκλέψει τους κωδικούς πρόσβασης του πελάτη. 

  Με παρόμοιο τρόπο θα μπορούν να λειτουργούν πλέον και οι υπηρεσίες της ενιαίας ψηφιακής πύλης (gov.gr). Για να γίνει αυτό εφικτό θα πρέπει ο πολίτης να έχει καταχωρίσει τον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου και αυτός να επιβεβαιωθεί αυτόματα από το δημόσιο με τα μητρώα των τηλεπικοινωνιακών παρόχων ή των τραπεζικών ιδρυμάτων. Από τη στιγμή που καταχωρηθεί για πρώτη φορά ο τηλεφωνικός αριθμός και μέχρι αυτός να αλλάξει, θα χρησιμοποιείται για την επιπλέον επιβεβαίωση των αιτήσεων και των καταχωρήσεων που πραγματοποιεί ο κάθε πολίτης. Παράλληλα θα μπορεί να γίνεται και η αποστολή δημοσίων εγγράφων στη διεύθυνση επικοινωνίας ή στο email που έχει δηλώσει. 

  Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που υπογράφουν ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης και ο υφυπουργός Γιώργος Γεωργαντάς οι φορείς του δημοσίου τομέα υποχρεούνται εντός 12 μηνών να προσαρμόσουν τις διαδικασίες και τα πληροφοριακά τους συστήματα, προκειμένου να λαμβάνουν τα στοιχεία επικοινωνίας αποκλειστικά από το Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας.

  Η διαδικασία βήμα-βήμα 

  Για την ηλεκτρονική καταχώριση των στοιχείων επικοινωνίας στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (Ε.Μ.Επ.) μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr), πραγματοποιείται επαλήθευση των στοιχείων της ταυτότητας του φυσικού προσώπου (αυθεντικοποίηση) με χρήση των κωδικών διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, δηλαδή με τους κωδικούς τους Taxinet. 

  Το Ε.Μ.Επ. χρησιμοποιεί μέθοδο ισχυρής αυθεντικοποίησης των φυσικών προσώπων βασισμένη σε δύο ή περισσότερα στοιχεία που αφορούν γνώση, κατοχή και κάποιο μοναδικό φυσικό χαρακτηριστικό του φυσικού προσώπου. Ειδικότερα, χρησιμοποιούνται πολλαπλοί παράγοντες αυθεντικοποίησης και, συγκεκριμένα, οι εξής: α) χρήση των προσωπικών κωδικών-διαπιστευτηρίων του φυσικού προσώπου για τις υπηρεσίες της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ. του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και β) παράλληλη εφαρμογή κωδικών μιας χρήσης (One Time Password - ΟΤΡ) που αποστέλλονται στο κινητό τηλέφωνο του φυσικού προσώπου. Για την ενεργοποίηση της δυνατότητας χρήσης του δεύτερου παράγοντα (αποστολή κωδικού OTP στον αριθμό κινητού τηλεφώνου), απαιτείται η επιβεβαίωση του αριθμού κινητού τηλεφώνου πριν από την καταχώριση των στοιχείων επικοινωνίας στο Ε.Μ.Επ. 

  Κατά την είσοδο στο Ε.Μ.Επ., το φυσικό πρόσωπο ενημερώνεται για τους σκοπούς της συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, τις κατηγορίες δεδομένων που υπόκεινται σε επεξεργασία, τον υπεύθυνο επεξεργασίας και τους αποδέκτες των δεδομένων. 

  Η εφαρμογή ανακτά τα ακόλουθα στοιχεία από το Φορολογικό Μητρώο που διαχειρίζεται η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.): - ΑΦΜ - Αριθμός Ταυτότητας/Διαβατηρίου - Όνομα - Επώνυμο - Μητρώνυμο. 

  Για την τελική επιβεβαίωση της καταχώρισης ή της ενημέρωσης των στοιχείων επικοινωνίας στο Ε.Μ.Επ. απαιτείται η εφαρμογή κωδικού μιας χρήσης (One-Time Password) που αποστέλλεται στο κινητό τηλέφωνο του φυσικού προσώπου. 

  Σημειώνεται τέλος, ότι η ηλεκτρονική καταχώριση και η ηλεκτρονική ενημέρωση επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α’ 75) για την ακρίβεια των καταχωρισμένων ή ενημερωμένων στοιχείων.
   
  Κώστας Κετσιετζής 

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ