Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 17-Μαρ-2021 07:30

  Γιατί οι λοιμωξιολόγοι κατέβασαν "ταχύτητα" στην επιχείρηση ανοίγματος της αγοράς

  Γιατί οι λοιμωξιολόγοι κατέβασαν «ταχύτητα» στην επιχείρηση ανοίγματος της αγοράς
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

  Με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας το τελευταίο εικοσιτετράωρο να έχει επιδεινωθεί περαιτέρω (σύμφωνα με τη χθεσινή έκθεση του ΕΟΔΥ,  ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών ξεπέρασε τους 600, ενώ σημειώθηκαν επιπλέον 59 θάνατοι και 1.533 νέα κρούσματα), η συζήτηση για το άνοιγμα της οικονομίας θεωρήθηκε πρώιμη. 

  Η συνεδρίαση των εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι θα κάνουν την εισήγησή τους στην κυβέρνηση για την επανεκκίνηση της οικονομίας, ενώ  θα γινόταν εκτάκτως σήμερα, μετατίθεται τελικά για την Παρασκευή, σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό. Οι ειδικοί θέλουν να έχουν στη διάθεσή τους τα δεδομένα από δύο ακόμη ημέρες -δεδομένου πως η αργία της Καθαράς Δευτέρας είχε ως αποτέλεσμα να γίνουν λιγότερα διαγνωστικά τεστ- προκειμένου να εκτιμήσουν την κατάσταση πριν λάβουν τις τελικές αποφάσεις, την ώρα όμως που η πίεση στα νοσοκομεία συνεχίζεται και προβλέπεται πως οι εισαγωγές στις ΜΕΘ και οι διασωληνώσεις θα είναι αυξημένες για ακόμη ένα δεκαήμερο τουλάχιστον.

  Για τον λόγο αυτό, όπως λένε οι πληροφορίες, οι ημερομηνίες-κλειδιά για το σταδιακό άνοιγμα δραστηριοτήτων είναι στον αέρα και όλα θα κριθούν από την πορεία της διασποράς. Αυτό σημαίνει πως εάν φανεί πως βρισκόμαστε ακόμη μακριά από τη σταθεροποίηση της εξάπλωσης, μπορεί το άνοιγμα να καθυστερήσει ακόμη περισσότερο.

  Οι πιθανές ημερομηνίες

  Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, πρώτα εξετάζεται να ανοίξουν τα κομμωτήρια και οι υπηρεσίες περιποίησης και στη συνέχεια το λιανεμπόριο. Σημειώνεται πως τα σχολεία παραμένουν κλειστά αυτή και την επόμενη εβδομάδα. 

  Ειδικότερα, ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι η επαναλειτουργία της αγοράς και του λιανεμπορίου την 29η Μαρτίου, μέσω της αποστολής SMS στο 13032, που θα έχει διάρκεια μέχρι τρεις ώρες και θα είναι μοναδικό για κάθε ημέρα, εφόσον όμως η εικόνα των κρουσμάτων παραμείνει σταθερή. Για τα κομμωτήρια υπάρχει η σκέψη να ανοίξουν στις 22 Μαρτίου, αυτό το ενδεχόμενο όμως με τα παρόντα δεδομένα πιθανότατα απομακρύνεται. 

  Οι προβλέψεις πάντως δεν είναι θετικές, καθώς εκτιμάται πως δεν θα φανεί ακόμη η σταθεροποίηση στον αριθμό των νέων κρουσμάτων. Παράλληλα οι διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών ανεβάζουν τους φόβους για τη διασπορά. 

  Σημειώνεται πως ο δείκτης αναπαραγωγής της νόσου, ο δείκτης Rt, με βάση τις νοσηλείες είναι σταθερά και παντού στην επικράτεια πάνω από 1. Η πληρότητα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας Covid στην Αττική αγγίζει το 95%, παρόλο που δημιουργήθηκαν νέες κλίνες και μπήκαν στο δημόσιο σύστημα και ιδιωτικά νοσοκομεία . Ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών τέλος αυξάνεται διαρκώς, ξεπερνώντας σταθερά τις τελευταίες ημέρες τις 400 σε όλη τη χώρα.

  Vicky.kourlibini@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ