Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 16-Μαρ-2021 18:23

  Συνεχίζεται ο εμβολιασμός με ΑstraZeneca - "Ανοίγουν" τα ραντεβού για ευπαθείς ομάδες υψηλού κινδύνου

  Η AstraZeneca “τρέχει” να προσαρμόσει το εμβόλιό της στις μεταλλάξεις του κορονοϊού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 22:40

  Βασικό στοιχείο για την έγκριση ενός εμβολίου είναι η ασφάλεια, όμως σε μαζικούς εμβολιασμούς μπορεί να καταγραφούν σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες ανέφερε στη σημερινή ενημέρωση η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου. Όπως είπε, λείπουν αποδείξεις για να ενοχοποιήσουμε το εμβόλιο, ενώ και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχουν αποσυνδέσει την αιτιολογική συσχέτιση με θρομβοεμβολικά επεισόδια.

  Όπως είπε, μπορεί να πρόκειται για χρονική σύμπτωση. "Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο ότι υπάρχει σύνδεση του εμβολίου με τα επεισόδια" εξήγησε.

  Επανέλαβε τη σημερινή εισήγηση της Επιτροπής Εμβολιασμών, σύμφωνα με την οποία "η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, σε συνεργασία με την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ, δίνουν απόλυτη προτεραιότητα σε θέματα ασφάλειας των εμβολίων. Έτσι, παρακολουθούν αδιάλειπτα τις αξιολογήσεις του ΕΜΑ και του WHO καθώς και τις αναφορές για πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες όλων των εμβολίων κατά της νόσου COVID-19. Συμπερασματικά, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα εισηγείται ομόφωνα τη συνέχιση του εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει". 

  Στη συνέχεια είπε πως ανοίγουν τα ραντεβού για τις ευπαθείς ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως μεταμοσχευμένοι ασθενείς, ασθενείς σε αιμοκάθαρση, καρκινοπαθείς υπό θεραπεία, ασθενείς με κυστική ίνωση, ηπατική ανεπάρκεια, φλεγμονώδεις παθήσεις υπό ανοσοκατασταλτική ή ανοσοτροποποιητική αγωγή μετρίου-υψηλού κινδύνου.

  Η πλατφόρμα των ραντεβού ανοίγει την Παρασκευή 19 Μαρτίου.

  Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους είπε πως η απόφαση της επιτροπής στηρίχθηκε σε επιστημονικά κριτήρια. "Είμαστε στη γραμμή του ΕΜΑ" ανέφερε.

  Από τα 7.715 που είχαν προγραμματιστεί σήμερα, 6.684 ραντεβού πραγματοποιήθηκαν μέχρι τις 5.30 το απόγευμα. Μέχρι στιγμής στη χώρα μας έχουν γίνει πάνω από 1,3 εκατ. δόσεις συνολικά από όλα τα εμβόλια. 

  Το ποσοστό των ραντεβού με ΑΖ που ακυρώθηκαν είναι κάτω του 4%, ελαφρά αυξημένο από το καθημερινό ποσοστό ακυρώσεων. Σημειώνεται ότι δεν υπάρχουν αδιάθετες δόσεις σήμερα στο εμβόλιο της AstraZeneca. 

  Δεν θα επιλέγουν εμβόλιο οι πολίτες

  Στο τέλος του μήνα θα ενοποιηθούν τα δυο συστήματα εμβολιασμού. Αν και αρχικά είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι ο πολίτης θα μπορεί να επιλέγει ποιο εμβόλιο θα κάνει, στη συνέχεια το υπουργείο προχώρησε σε διευκρινίσεις επισημαίνοντας ότι η φράση "ο πολίτης θα μπορεί να αποφασίζει τι θέλει να κάνει" δεν αφορά επιλογή εμβολίων, αλλά αφορά τη δυνατότητα του πολίτη να εμβολιαστεί η όχι.

  Ειδικότερα, συνεργάτες του Γενικου Γραμματέα για την ΠΦΥ, Μάριου Θεμιστοκλέους διευκρινίζουν τα εξής: "Στην απάντηση σε ερώτηση δημοσιογράφου στη σημερινή ενημέρωση "Τι θα κάνετε σε περίπτωση που οι πολίτες αρνηθούν να πάρουν το εμβόλιο της Astra Zeneca; Εάν κάποιος έχει κάνει την πρώτη δόση και αρνηθεί την δεύτερη με το εν λόγω εμβόλιο, θα δώσετε την δυνατότητα υποκατάστασης;
   
  "Κατ’ αρχήν έχουμε πει από την προηγούμενη ενημέρωση ότι σταδιακά ενώνονται τα δυο συστήματα εμβολιασμού που έχουμε. Και τα άτομα που είναι δικαιούχα με τα άλλα δύο εμβόλια, καθώς και το εμβόλιο της Astra Zeneca.

  Από την στιγμή που στο τέλος του μήνα που θα ενωθούν τα δυο συστήματα, όλοι θα είναι δικαιούχοι για όλα τα εμβόλια, ο πολίτης θα μπορεί να αποφασίζει τι θέλει να κάνει.

  Το θέμα αν είχε κάνει την πρώτη δόση για να κάνει την δεύτερη, αυτό έχει και μια επιστημονική χροιά, ανάλογα με την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, θα ακολουθήσουμε όποια απόφαση μας πει."
   
  Είναι προφανές ότι η φράση "ο πολίτης θα μπορεί να αποφασίζει τι θέλει να κάνει" δεν αφορά επιλογή εμβολίων αλλά με δεδομένο ότι ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός αφορά τη δυνατότητα του πολίτη να εμβολιαστεί η όχι.

  Βίκυ Κουρλιμπίνη

  Διαβάστε ακόμη:
  EMA: Καμία ένδειξη ότι το εμβόλιο της AstraZeneca προκάλεσε θρομβώσεις

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ