Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 13-Μαρ-2021 09:33

  Πότε κορυφώνεται το τρίτο κύμα: Η επόμενη εβδομάδα θα δείξει αν πάμε για έξαρση ή σταθεροποίηση

  Πότε κορυφώνεται το τρίτο κύμα: Η επόμενη εβδομάδα θα δείξει αν πάμε για έξαρση ή σταθεροποίηση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

  Το εάν βρισκόμαστε στην κορύφωση του τρίτου κύματος, δεν είναι κάτι που μπορούν να πουν με σιγουριά οι λοιμωξιολόγοι. Αυτό θα φανεί προς τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, οπότε οι ειδικοί θα μπορέσουν να έχουν καλύτερη εικόνα για το εάν υπάρχουν σημάδια σταθεροποίησης, ειδικά στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, ή εάν θα περιμένουμε ξανά έξαρση των νέων διαγνώσεων. Το μόνο σίγουρο είναι πως η ασφυκτική πίεση για τα νοσοκομεία θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του μήνα.

  Τόσο σε Αττική όσο και σε Θεσσαλονίκη, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις πιθανής σταθεροποίησης και πιθανής μείωσης του δείκτη μετάδοσης Rt. "Ωστόσο, η εικόνα είναι εξαιρετικά εύθραυστη και θα δούμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων που ελήφθησαν και θα έχει μεγαλύτερη εγκυρότητα η εκτίμησή μας από την ερχόμενη Τετάρτη με Πέμπτη" ανέφερε στη χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, ο επίκουρος Καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης.

  Βάσει των στοιχείων του ΕΟΔΥ, την τελευταία  εβδομάδα συνέχισε να αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια, πλησιάζοντας τα επίπεδα του Νοεμβρίου, ενώ συγχρόνως αυξήθηκε και η πίεση στο σύστημα Υγείας. Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας επιβαρύνθηκαν σε ποσοστό περίπου 15% και ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid αυξήθηκε σημαντικά στο επίπεδο των 400 ανά ημέρα. "Οι αυξημένες εισαγωγές δυστυχώς θα οδηγήσουν σε αύξηση των θανάτων εντός των επόμενων εβδομάδων" είπε ο κ. Μαγιορκίνης.

  Στην Αττική η επιδημία συνέχισε να αυξάνεται, αν και με βραδύτερο ρυθμό από την προηγούμενη εβδομάδα. Έτσι, οι νέες διαγνώσεις έδειξαν αύξηση σε ποσοστό περίπου 20%-25%, ενώ ο αντίστοιχος ρυθμός διαγνώσεων την προηγούμενη εβδομάδα, ήταν ενισχυμένος 35%-40% σε σχέση με την πιο προηγούμενη εβδομάδα. "Συγχρόνως, παρατηρήσαμε σημαντική αύξηση της πίεσης στο σύστημα Υγείας της Αττικής με αριθμό εισαγωγών που αγγίζει και τις 200 ανά ημέρα" τόνισε.

  Τα νέα δεδομένα

  Το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια συνεχίζει να αυξάνεται σε πολλές περιοχές της χώρας, παρά τα αυξημένα μέτρα.

  Ο κυλιόμενος μέσος όρος νέων κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών, έχει ξεπεράσει τα 2.100 νέα κρούσματα τη μέρα. Ο αριθμός των τεστ που διενεργήθηκαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας έφτασαν στις 45.000 ανά ημέρα, αλλά ο δείκτης θετικότητας αυξήθηκε στο 4,5%, ξεπέρασε δηλαδή για πρώτη φορά μέσα στο 2021 το όριο του 4%.

  Υψηλό ποσοστό θετικότητας των τεστ παρατηρήθηκε σε επιβαρυμένες περιοχές και κυρίως στην Αττική, όπου ο δείκτης θετικότητας ξεπέρασε το 7%. Στην Αττική καταγράφεται αύξηση των νέων κρουσμάτων σε όλες τις γειτονιές, με διαγνωσμένα 10.000 ενεργά κρούσματα, ενώ μόλις την προηγούμενη Παρασκευή είχαμε αναφέρει 8.150 κρούσματα.

  "Ο δείκτης αναπαραγωγής της νόσου, ο γνωστός μας δείκτης Rt, με βάση τις νοσηλείες είναι σταθερά και παντού στην επικράτεια πάνω από 1, γεγονός που υποδηλώνει ότι ακόμα και σήμερα βρισκόμαστε στην ανοδική πορεία του επιδημιολογικού κύματος" τονίστηκε.

  vicky.kourlibini@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ