Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 11-Μαρ-2021 07:49

  Προανακριτική για Καλογρίτσα: Πόρισμα έως τον Οκτώβριο για την παραπομπή ή όχι του Νικ. Παππά αλλιώς παραγραφή

  Προανακριτική για Καλογρίτσα: Πόρισμα έως τον Οκτώβριο για την παραπομπή ή όχι του Νικ. Παππά αλλιώς παραγραφή
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Ο κίνδυνος παραγραφής των τυχόν αδικημάτων που καταγγέλλονται ότι διαπράχθηκαν από τον πρώην υπουργό Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ , Νίκο Παππά, "πάτησε" το κουμπί της ενεργοποίησης της πρότασης προανακριτικής επιτροπής απο τη ΝΔ για τη διερεύνηση των καταγγελιών του Χρ. Καλογρίτσα.

  Με δεδομένο πως εάν δεν γινόταν  προανακριτική επιτροπή το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβριο που ξεκινάει η νέα κοινοβουλευτική περίοδος τα όποια τυχόν ποινικά αδικήματα παραγράφονται, το κυβερνών κόμμα ήδη προχώρησε στην πρόταση σύστασή της.

  Μάλιστα αν η Βουλή κλείσει για θερινά τμήματα το καλοκαίρι, η παραγραφή θα ξεκινήσει με το κλείσιμο της ολομέλειας και την έναρξη των θερινών τμημάτων. Γιαυτο και υπάρχουν σκέψεις να μην υπάρξουν θερινά τμήματα και να ολοκληρωθεί με πορισμα η διερεύνηση εώς τις αρχές του φθινοπώρου.

  Τηλεοπτικές άδειες

  Ο φάκελος της δικογραφίας αφορά ουσιαστικά τις τηλεοπτικές άδειες και τις καταγγελίες του λεγόμενου "κόκκινου εργολάβου" Χρ. Καλογρίτσα κατά του πρώην υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά. Η δικογραφία είχε αποσταλεί στις αρχές Φεβρουαρίου από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών για αναζήτηση τυχόν ευθυνών του πρώην υπουργού. Όπως ανέφερε τότε ο εισαγγελέας "…από τη μήνυση της εταιρείας Τοξότης του Χρ. Καλογρίτσα προκύπτουν στοιχεία τυχόν τέλεσης αξιόποινων πράξεων φερομένων ως τελεσθέντων κατά την περίοδο που ο συγκεκριμένος είχε την ιδιότητα του υπουργού". Για το λόγο αυτό και στο πλαίσιο του νόμου περί ευθύνης υπουργών, η δικογραφία πήρε το δρόμο για τη Βουλή.

  Οι 30 βουλευτές της Ν.Δ. που κατέθεσαν πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για ένα κακούργημα και ένα πλημμέλημα, που βάσει της δικογραφίας φέρεται να τέλεσε ο Νίκος Παππάς. "Μετά από μελέτη της δικογραφίας και αξιολόγηση του υφιστάμενου αποδεικτικού υλικού, κρίνουμε ότι εις βάρος του πρώην Υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Νίκου Παππά, προκύπτουν ικανές ενδείξεις που επιβάλλουν την άσκηση ποινικής δίωξης" ανέφερε στη δήλωσή ο γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. Ι. Μπούγας.

  Και προσέθεσε: "Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. υποβάλλει προς τη Βουλή, σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος, πρόταση υπογεγραμμένη από τριάντα Βουλευτές, με σκοπό την συγκρότηση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προς διερεύνηση των εξής εγκλημάτων, που ο πρώην Υπουργός φέρεται ότι τέλεσε κατά την άσκηση των καθηκόντων του:

  α) του κακουργήματος της δωροληψίας πολιτικού αξιωματούχου, κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση και

  β) του πλημμελήματος της παράβασης καθήκοντος κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση.

  Τα αδικήματα αυτά στοιχειοθετούνται στην πρότασή μας, με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας". Η πρόταση αναμένεται μετά από 10 μέρες να εγγραφεί ημερήσια διάταξη, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση και ψηφοφορία και απαιτείται η υπερψήφιση της από 151 βουλευτές για τη συγκρότηση της.

  Η υπόθεση

  Κεντρικό ρόλο στην πορεία της υπόθεσης προς τη Βουλή διαδραμάτισε ο αποκαλούμενος κόκκινος εργολάβος, Χρήστος Καλογρίτσας, ο οποίος με 18σελιδο υπόμνημα του απάντησε συγκεκριμένα ποια είναι τα αδικήματα για τα οποία θεωρεί πως πρέπει να διερευνηθεί ο ρόλος του Νίκου Παππά στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

  Μεταξύ αυτών ανέφερε έξι πράξεις: δωροληψία πολιτικών αξιωματούχων, παρακώλυση συναγωνισμού, παράβαση καθήκοντος, ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση, υφαρπαγή ψευδούς βεβαιώσεως και παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου.

  Όπως έχει καταγγείλει ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας, που μετείχε στον διαγωνισμό, το συγκεκριμένο πολιτικό πρόσωπο τον έβαλε ως "μπροστάρη". Ειδικότερα, είχε αναφέρει πως το πολιτικό πρόσωπο ήταν εκείνο που "οργάνωσε μαζί με την εταιρεία CCC τη σύσταση αφανούς εταιρείας, βάζοντας άλλη εταιρεία ως "μπροστάρη” ενώ στην πραγματικότητα άλλοι θα ήταν οι πραγματικοί δικαιούχοι της άδειας του καναλιού. Όταν θα ολοκληρωνόταν ο διαγωνισμός και θα αποκτούσαν την πολυπόθητη άδεια, αυτός (σ.σ.: ο πρώην υπουργός) θα είχε δικούς του ανθρώπους στο τιμόνι ενός καναλιού, με όλες τις εξ αυτού του λόγου συνέπειες".  Το "σχέδιο που οργάνωσε ο Νίκος Παππάς", κατά τον Χρήστο Καλογρίτσα, είχε ως στόχο "την εξυπηρέτηση των συμφερόντων που εκπροσωπούσε και ενδεχομένως τη χειραγώγηση ενός μέσου μαζικής ενημέρωσης και τον επηρεασμό του τηλεοπτικού κοινού". Στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου τού αποδίδει ότι "επιχείρησε να κατοχυρώσει μία από τις τηλεοπτικές άδειες σε πρόσωπα της επιρροής του, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα που εκπροσωπούσε".  

  Πληροφορίες αναφέρουν πως την υπερασπιστική γραμμή του πρώην υπουργού Επικρατείας έχει αναλάβει ο γνωστός ποινικολόγος Γιαννης Μαντζουράνης, ο οποίος θεωρείται πως βρίσκεται κοντά στο περιβάλλον του προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Υπήρξε, εξάλλου, ο άνθρωπος που ανέλαβε την υπεράσπιση του Αλέξη Τσίπρα, όταν προσφάτως κατέθεσε αγωγές κατά δημοσιογράφων και ΜΜΕ.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ