Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 08-Μαρ-2021 14:32

  Προσφυγή Κουφοντίνα στο ΣτΕ για να "παγώσει" τη μεταγωγή του στον Δομοκό

  Προσφυγή Κουφοντίνα στο ΣτΕ για να "παγώσει" τη μεταγωγή του στον Δομοκό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 15.02

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Τον δρόμο του Συμβουλίου της Επικρατείας, που του έδειξε ξεκάθαρα με το απορριπτικό των αιτημάτων του βούλευμα το Δικαστικό Συμβούλιο Λαμίας, επέλεξε ο Δημήτρης Κουφοντίνας για το θέμα της μεταγωγής του στις φυλακές Δομοκού.

  Μέσω του εκ των δικηγόρων του, Δημήτρη Σαραφιανού, ο πολυϊσοβίτης της 17Ν ζητεί από το ΣτΕ: 1) την έκδοση προσωρινής διαταγής για να "παγώνει" η απόφαση της γενικής γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής για την μεταγωγή στις φυλακές Δομοκού

  2) την έκδοση απόφασης με την οποία να αναστέλλεται η ίδια προσβαλλόμενη απόφαση

  3) την ακύρωση της εν λόγω απόφασης της Σοφίας Νικολάου.

  Τι αναφέρει

  Στην αίτηση, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρεται ότι η απόφαση μεταγωγής ειναι παράνομη, γιατί εκδόθηκε κατά κατάχρησης εξουσίας και χαρακτηρίζειται αντισυνταγματικός ο νόμος 4760/2020 στον οποίο στηρίζεται, γιατί είναι "φωτογραφικός”.

  Κι αυτό γιατί, όπως αναφέρει, οι περιορισμοί για την παραμονή σε Αγροτικές Φυλακές σχετίζονται μόνο με την κατηγορία για την οποία βαρύνεται ο έγκλειστος και οχι με πειθαρχικά ζητήματα.

  Ακόμη, επισημαίνεται ότι η μεταγωγή στις φυλακές Κορυδαλλού έγινε εικονικά για να δικαιολογηθεί η μεταγωγή στις φυλακές Δομοκού, καθώς δόθηκε από την Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών (ΚΕΜ) εντολή μεταγωγής προς τον Κορυδαλλό (21.12.2020), ενώ την ίδια ημέρα η κυρία Νικολάου έδωσε εντολή μεταγωγής του Δημήτρη Κουφοντίνα στις φυλακές Δομοκού.

  Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αναμένεται να υπάρξει απάντηση μέσα στην ημέρα από την πλευρά του ΣτΕ επί του αιτήματος έκδοσης προσωρινής διαταγής.

  Το σκεπτικό της απόρριψης από το Δικαστικό Συμβούλιο Λαμίας

  Νομική οδό προς το Συμβούλιο Επικρατείας και στα διοικητικά δικαστήρια ώστε να ανασταλεί η μεταγωγή του στις φυλακές Δομοκού, είχε δείξει νωρίτερα το σκεπτικό του βουλεύματος του Δικαστικού Συμβουλίου Λαμίας (υπ΄αριθμόν 3221/21) στον Δ. Κουφοντίνα.

  Ο καταδικασμένος σε 11 φορές ισόβια ως μέλος της 17Ν διανύει την 60ή ημέρα απεργίας πείνας, έχει εμφανίσει  οξεία νεφρική ανεπάρκεια και ενυδατώνεται με ορό και τα αιτήματά του αφορούσαν τη μη μεταγωγή του στις φυλακές Δομοκού και την  μεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού.

  Συγκεκριμένα το δικαστικό Συμβούλιο σύμφωνα με πληροφορίες:

  -Απορρίπτει ως απαράδεκτα τα αιτήματα κατά της απόφασης της Γ.Γ. Αντεγκλητικής Πολιτικής για τη μεταγωγή του στο Δομοκό, της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών (ΚΕΜ) που επικύρωσε την απόφαση, της υλικής πράξης μεταγωγής του από την Κασσαβέτεια στον Δομοκό στις 21-12-2020, της παράλειψης οφειλόμενης ενέργειας της γγ ή της ΚΕΜ να αποφασίσει την μεταγωγή του από τον Δομοκό στον Κορυδαλλό και κάθε άλλης συναφούς πράξης ή παράλειψης.

  -Απορρίπτει ως απαράδεκτο ελλείψει δικαιοδοσίας το παρεπόμενο αίτημα αναστολής εκτέλεσης της απόφασης μεταγωγής (περαν διότι ήδη εχει απορριφθεί με διάταξη του εισαγγελέα Λαμίας) διότι η εκτελεστότητα των ατομικών  πράξεων είναι δυνατόν να ανασταλεί εφόσον αυτές έχουν προσβληθεί δικαστικά ως παράνομες ή δε αναστολή μπορεί να χορηγηθεί χορηγηθεί είτε από την δοικητική αρχή που εχει εκδόσει την πράξη, είτε από την Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ, είτε από κατώτερο διοικητικό δικαστήριο (αρθρο 210 ΚΠΔ)  

  -Αποφάσισε ότι ναι μεν αρμοδίως εισήχθη προς συζητηση στο Συμβούλιο, αλλά απορρίπτεται ως μη νόμιμο το αίτημα (επανα)μεταγωγής στον Κορυδαλλό για το οποίο δεν εκδόθηκε απορριπτική απόφαση από την ΚΕΜ και μάλιστα για ουσιαστικούς λόγους - και δη για δεύτερη συνεχόμενη φορά, όπως απαιτεί ο σωφρονιστικός κώδικας.

  Διαβάστε ακόμη

  Απορρίφθηκε ομόφωνα από το Δικαστικό Συμβούλιο Λαμίας το αίτημα Κουφοντίνα

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ