Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 05-Μαρ-2021 12:07

  Παρέμβαση του Αρείου Πάγου για τον καυγά δικαστών για Κουφοντίνα και Λιγνάδη

  Παρέμβαση του Αρείου Πάγου για τον καυγά δικαστών για Κουφοντίνα και Λιγνάδη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 13:14

  Του Παναγιώτη Στάθη 

  Τοίχος θερμικής θωράκισης υψώνουν οι κορυφαίοι δικαστικοί λειτουργοί της χώρας με αφορμή την ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων που καλούσε την πολιτεία να αναθεωρήσει τη στάση της απέναντι στον Δημήτρη Κουφοντίνα. 

  Η ηγεσία του Αρείου Πάγου, δηλαδή  η Πρόεδρος Αγγελική Αλειφεροπούλου και ο εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας, Βασίλειος Πλιώτας, με κοινή τους δήλωση που αναρτήθηκε στη σελίδα του δικαστηρίου, εμμέσως πλην σαφώς αποδοκιμάζουν την ανακοίνωση, από την άποψη ότι η Δικαιοσύνη "δεν εκφράζεται από άτομα ή φορείς, που δικαιούνται μεν να διατυπώνουν τις σκέψεις τους και την προσωπική τους γνώμη δημόσια, δεν αποτελούν όμως θεσμοθετημένα δικαιοδοτικά όργανα".

  Παράλληλα με έμμεσο τρόπο εκφράζουν την αποστασιοποίησή τους και από το κλίμα αντιδράσεων και αντεγκλήσεων εντός της Δικαιοσύνης, ενώ στέλνουν μήνυμα και σε δικηγόρους που εκφράστηκαν εναντίον δικαστικών λειτουργών που χειρίστηκαν την υπόθεση Λιγνάδη:

  "Ενόψει αναφυεισών διαφωνιών και αντεγκλήσεων στους κόλπους των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών σχετικά με το περιεχόμενο πρόσφατου δελτίου τύπου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, επισημαίνεται, ότι η Δικαιοσύνη, ως ανεξάρτητη λειτουργία και πυλώνας της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου, εκφράζεται αποκλειστικά και μόνον μέσα από τις ειδικά και εμπεριστατωμένα αιτιολογημένες αποφάσεις των αρμόδιων δικαστικών σχηματισμών- οι οποίες υπόκεινται σε έλεγχο κατά τον προβλεπόμενο από το νόμο τρόπο - και όχι από άτομα ή φορείς, που δικαιούνται μεν να διατυπώνουν τις σκέψεις τους και την προσωπική τους γνώμη δημόσια, δεν αποτελούν όμως θεσμοθετημένα δικαιοδοτικά όργανα.

  Εξάλλου, με αφορμή διατυπούμενες δημοσίως επικρίσεις εναντίον δικαστικών εν γένει αρχών για το χειρισμό εκκρεμών υποθέσεων, τονίζεται ότι οι δικαστές και εισαγγελείς, έχοντας επίγνωση του ιδιαίτερου θεσμικού τους ρόλου και με διασφάλιση της ανεξαρτησίας τους από τις εγγυήσεις που τους παρέχει το Σύνταγμα κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, επιτελούν την αποστολή τους, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, με εντιμότητα, αμεροληψία και αντικειμενικότητα, απερίσπαστοι και ανεπηρέαστοι από ευκαιριακά δυσμενή σχόλια, περιστασιακούς επαίνους ή άδικες επιθέσεις, όταν δέχονται αυτές υπό το μανδύα της κριτικής, αντιπαρερχόμενοι κάθε προσπάθεια επηρεασμού και αυτής ακόμη της προσωπικής τους στοχοποίησης, με νηφαλιότητα, θάρρος, γενναιότητα και αυτοπεποίθηση και με οδηγό, πάντοτε, το νόμο και τη συνείδησή τους.

  Τυχόν αστοχίες ή και καταλογιστές υπαίτιες συμπεριφορές των ιδίων (δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών) υπόκεινται σε θεσμικό δικαστικό έλεγχο στα πλαίσια των προβλεπόμενων από το νόμο διαδικασιών", αναφέρουν στην ανακοίνωση.

  Εφτά ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί, υπερ της ανακοίνωσης της Ένωσης Δικαστών Εισαγγελέων για τον Κουφοντίνα

  "Ρήγμα" στο δικαστικό σώμα συνεχίζει να προκαλεί η ανακοινωση της ΕνΔΕ για την απεργία πείνας του Δημ. Κουφοντίνα, με την έκκληση προς την πολιτεία να αναθεωρήσει τη στάση της απέναντί του. Μετά τους περίπου 200 δικαστικούς λειτουργούς όλων των βαθμίδων που αντέδρασαν αρνητικά, χθές 7 ανωτατοι δικαστικοί λειτουργοί, μεταξύ των οποίων και δυο αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου (οι κ.κ. Καλού και Κοκοτίνη, που ειχαν επιλεγεί ως πρόεδρος και εισαγγελέας του Αρείου Πάγου από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν προχώρησε τελικά το ΠΔ) συντάσσονται με την επιλογή του προεδρείου της Ενωσης:   , "…κάθε ανακοίνωση που έχει έναν τέτοιο στόχο και μια τέτοια κατεύθυνση (σ.σ έκφραση γνώμης), ανταποκρίνεται στους καταστατικούς σκοπούς και τιμά το Δικαστικό Σώμα", αναφέρουν.

  Η επιστολή εχει ως εξης:   

  "ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ

  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

  ΑΘΗΝΑ 4-3-2021

  Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, της οποίας είμαστε μέλη, εξασφάλιζε διαχρονικά σε κάθε μέλος της το δικαίωμα να συμμετέχει και να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του σε κάθε ζήτημα που αφορά τη δικαιοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως τούτο προτάσσεται και στο ''ΠΡΟΊΜΙΟΝ'' του καταστατικού της ως βασική και θεμελιώδης αρχή της Ενώσεως. Επομένως, κάθε ανακοίνωση που έχει έναν τέτοιο στόχο και μια τέτοια κατεύθυνση, ανταποκρίνεται στους καταστατικούς σκοπούς και τιμά το Δικαστικό Σώμα.

  ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΔΕ

  Ειρήνη Καλού, Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου

  Δήμητρα Κοκοτίνη, Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου

  Διονυσία Μπιτζούνη, Αρεοπαγίτης

  Γεώργιος Παπαηλιάδης, Αρεοπαγίτης

  Σταματική Μιχαλέτου, Αρεοπαγίτης

  Αννα Φωτοπούλου, Αρεοπαγίτης

  Ιωάννης Κωνσταντινόπουλος, Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου"

   

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ