Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 03-Μαρ-2021 14:49

  Εισαγγελείς κατά Κούγια: "Δηλώσεις που εκφεύγουν των ορίων της καλόπιστης και θεμιτής κριτικής"

  Εισαγγελείς κατά Κούγια: "Δηλώσεις που εκφεύγουν των ορίων της καλόπιστης και θεμιτής κριτικής"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Με τη φράση "οι Εισαγγελικοί και Δικαστικοί λειτουργοί εκπληρώνουν τα καθήκοντα τους με γνώμονα  τον Νόμο και τη συνείδησή τους, δίχως να πτοούνται από δημόσιες δηλώσεις δημιουργίας εντυπώσεων που εκφεύγουν των ορίων  της καλόπιστης και θεμιτής κριτικής και της ανάγκης πληροφόρησης της κοινής γνώμης" απαντούν οι εισαγγελείς της χώρας  στις δημόσιες τοποθετήσεις του Αλέξη Κούγια, που ως συνηγόρος του Δημ. Λιγνάδη, στρέφεται πειθαρχικά κατά των δικαστών και εισαγγελέων που χειρίστηκαν στην υπόθεση του γνωστού σκηνοθέτη.

  Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωση που υπογράφουν η προεδρος τους Αννα Ζαϊρη και ο γ.γ. Σπύρος Παππάς, "με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις συνηγόρου κατηγορουμένου, σχετικές με τον χειρισμό της υπόθεσης του εντολέα του από τους αρμόδιους Εισαγγελικούς και Δικαστικούς λειτουργούς, οι οποίες ενέχουν δυσμενή σχόλια για το κύρος της Δικαιοσύνης, καθώς και προαναγγελίες πειθαρχικών αναφορών, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, επισημαίνει ότι οι Εισαγγελικοί και Δικαστικοί λειτουργοί εκπληρώνουν τα καθήκοντα τους με γνώμονα  τον Νόμο και τη συνείδησή τους, δίχως να πτοούνται από δημόσιες δηλώσεις δημιουργίας εντυπώσεων που εκφεύγουν των ορίων  της καλόπιστης και θεμιτής κριτικής και της ανάγκης πληροφόρησης της κοινής γνώμης".

  Βλάχος : Εξευτελισμός του θεσμικού μας ρόλου υποβαθμίζει το λειτούργημά μας

  Δήλωση για τεκταινόμενα έκανε και ο Γιαννης Βλάχος συνήγορος θυμάτων:

  "Η Δικαιοσύνη και οι ευσυνείδητοι λειτουργοί της είναι ταγμένοι να προασπίζονται το Νόμο και τα δικαιώματα όλων των διαδίκων χωρίς διακρίσεις. Από τη πλευρά μας οι συνήγοροι έχουμε υποχρέωση να συνδράμουμε στην εύρυθμη λειτουργία της, σεβόμενοι τις δικαστικές διαδικασίες και αποφάσεις. Εξευτελισμός του θεσμικού μας ρόλου υποβαθμίζει το λειτούργημά μας, πρωτίστως, όμως, βλάπτει την εντολή που αναλάβαμε και υπηρετούμε. Σε μία υπόθεση τεράστιας κοινωνικής σημασίας  έχουμε υποχρέωση να ενεργούμε με ψυχραιμία και σύνεση, και να συνεισφέρουμε στην αναζήτηση της αλήθειας, με σεβασμό και ευαισθησία για τα θύματα".       

  Μπλοκο στον Αρειο Πάγο

  Παράλληλα, έγινε γνωστό πως ο Αλέξης Κούγιας δεν κατέθεσε τελικά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου τις αναφορές σε βάρος των εισαγγελικών και δικαστικών λειτουργών που χειρίστηκαν την υπόθεση Λιγνάδη.

  Οι αναφορές του δεν έγιναν δεκτές διότι λόγω covid έπρεπε να προηγηθεί ραντεβού, με τους δικαστικούς υπαλλήλους να του υποδεικνύουν να τις καταθέσει ηλεκτρονικά η ταχυδρομικά, αφού δεν έχουν επείγοντα χαρακτήρα.

  Έγινε επίσης γνωστό ότι ο κ. Κούγιας δεν ζήτησε να επισκεφθεί τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα.

  Νωρίτερα ο κ.Κούγιας ειχε εξηγήσει γιατί θα κάνει αναφορά κατά των έξι δικαστών και εισαγγελέων που έχουν χειριστεί ως τώρα την υπόθεση:

  "Το να καταδικάσεις κάποιον έστω και για λίγο να μείνει στη φυλακή είναι ό,τι πιο σοβαρό υπάρχει ειδικά για έναν αθώο άνθρωπο. Πως προέβησαν σε τόσες παραλείψεις και κακή ερμηνεία των διατάξεων; Για ποιο λόγο ένας άνθρωπος βρίσκεται στη φυλακή όταν καθημερινά αυτά που δεν έκαναν στην υπόθεση Λιγνάδη τα κάνουν σε άλλες υποθέσεις, όπως αυτή του ηθοποιού που ακούω ότι τον έχουν καλέσει σε εξηγήσεις; Σε καμιά άλλη περίπτωση δεν εξεδόθη ένταλμα σύλληψης. Ζητώ να αντιμετωπιστεί όπως όλοι οι Έλληνες. Έχουν καταρρακωθεί το τεκμήριο αθωότητας και η αρχή της δίκαιης δίκης. Θα πράξω το καθήκον μου και για πρώτη φορά θα το κάνω μέσω μίας πειθαρχικής διαδικασίας" είπε ο κ. Κούγιας συμπληρώνοντας ότι έχει στηθεί λαϊκό δικαστήριο.

  Μάλιστα, ο κύριος Κούγιας ξεκαθάρισε ότι τις επόμενες ημέρες θα προσφύγει στο ΕΣΡ κατ’ εντολήν του Δημήτρη Λιγνάδη, αλλά δεν απάντησε σχετικά με το εάν θα προσφύγει κατά της προσωρινής κράτησης του εντολέα του όπως είχε προαναγγείλει.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ