Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 02-Μαρ-2021 07:42

  Τα επιδημιολογικά δεδομένα προεξοφλούν την παράταση του lockdown

  Τα επιδημιολογικά δεδομένα προεξοφλούν την παράταση του lockdown
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Αν και οι ειδικοί θα περιμένουν την Παρασκευή για να κάνουν την τελική τους εισήγηση και θα παρακολουθούν στενά την πορεία της πανδημίας τα επόμενα εικοσιτετράωρα, η συνεχής επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών φαίνεται πως δεν αφήνει περιθώρια για κάτι διαφορετικό, παρά για την παράταση του σκληρού lockdown στην Αττική, το πιθανότερο μέχρι και την Καθαρά Δευτέρα.

  Η ραγδαία άνοδος των εισαγωγών στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου και η αφόρητη πίεση που δέχεται το ΕΣΥ, η εξάντληση των διαθέσιμων απλών κλινών Covid και των ΜΕΘ Covid παρά την ενίσχυση του συστήματος με νέα κρεβάτια και ο φόβος για μεγάλη διασπορά από τις μεταλλάξεις του ιού παραμένουν οι τρεις βασικοί λόγοι που "δείχνουν" παράταση των σκληρών περιοριστικών μέτρων για την Αττική.

  Αν και, ακόμη και εντός της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, σύμφωνα με τις πληροφορίες, υπάρχουν διαφωνίες αναφορικά με το εάν η παράταση του lockdown μπορεί να έχει κάποιο επιπλέον αποτέλεσμα, δεδομένου πως τα μέτρα δεν τηρούνται όπως πρέπει (τόσο της ορθής χρήσης προστατευτικής μάσκας, όσο και του μη συνωστισμού), όλα δείχνουν πως θα προτιμηθεί η εφαρμογή του lockdown μέχρι και τις 16 Μαρτίου. Μια ημερομηνία την οποία "σκιαγράφησε" και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης).

  Ο νέος στόχος των κρουσμάτων

  Ιδανικά, οι επιδημιολόγοι, προκειμένου να δώσουν το πράσινο φως για το άνοιγμα της αγοράς, επιδιώκουν να δουν τα νέα κρούσματα να πέφτουν περίπου στα 800, ένας αριθμός όμως που δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται γρήγορα με τα παρόντα δεδομένα.

  Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τα κρούσματα ανήλθαν σε 1.176, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών με Covid-19 ξεπέρασαν τους 400.

  Ένα άλλο στοιχείο που προβληματίζει τους ειδικούς είναι πως η αποσυμφόρηση των νοσοκομείων δεν θα έρθει γρήγορα, και για αυτό το λόγο δεν αποκλείεται να υπάρχουν αυστηρά περιοριστικά μέτρα (ενδεχομένως όχι υπό τη μορφή του παρόντος σκληρού lockdown στην πρωτεύουσα) ακόμη και μετά τις 16 Μαρτίου.

  Το γεγονός άλλωστε πως η δυναμική σε ΜΕΘ στα μεγάλα νοσοκομεία (Ευαγγελισμός, Σωτηρία, Αττικόν, Σισμανόγλειο, Ελπίς) εξαντλείται, δεν αφήνει πολλές επιλογές.

  Παρατηρητήριο Covid: Η τελευταία αποτύπωση

  Σύμφωνα με την 38η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου που αφορά το διάστημα 18 -24 Φεβρουαρίου, ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων διαμορφώνεται σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση σε 1.444 κρούσματα, από 1.028 στην προηγούμενη έκθεση, εμφανίζοντας αύξηση κατά 40,5% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

  Στο εξεταζόμενο διάστημα, το 48,1% των κρουσμάτων καταγράφηκε στην Αττική, το 9,9% στην Θεσσαλονίκη, ενώ τα υπόλοιπα κρούσματα είναι διάσπαρτα σε όλη την επικράτεια. Σημειώνεται ότι στις 23 Φεβρουαρίου 2021, τα ημερήσια κρούσματα στην επικράτεια ανήλθαν σε 2.147, που αποτελεί την υψηλότερη τιμή από τις 2 Δεκεμβρίου 2020. Την ίδια μέρα, στην Αττική καταγράφηκαν 1.047 κρούσματα, που αποτελεί την υψηλότερη τιμή από την αρχή της πανδημίας.

  Ο μέσος όρος ηλικίας του συνόλου των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας είναι τα 44 έτη.

  Επίσης, ο μέσος όρος του ημερήσιου αριθμού των θανάτων αυξήθηκε σε 25,3 (από 22,9 στην προηγούμενη έκθεση), ενώ το πλήθος των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ αυξήθηκε σε 357 (από 313).

  Ο αριθμός των διασωληνωμένων, που παρουσιάζει αύξηση για τρίτη συνεχόμενη φορά από τις αρχές Δεκεμβρίου, καταδεικνύει, όπως αναφέρει η έκθεση, τη συνεχιζόμενη επιβάρυνση στο σύστημα υγείας. Η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 στην επικράτεια παρουσιάζει αύξηση σε 58% (από 53% στην προηγούμενη έκθεση). Στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη ειδικότερα, η πληρότητα κλινών ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 ανέρχεται σε 90% και 43% αντίστοιχα (από 82% και 40% αντίστοιχα στην προηγούμενη έκθεση).

  Σύμφωνα με τα τελευταία διεθνή δεδομένα (23/2/2021), η Ελλάδα με 608 θανάτους ανά 1 εκ. κατοίκους βρίσκεται στην 23η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 χωρών. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος θανάτων ανά 1 εκ. κατοίκους είναι 1.197. Ο ρυθμός διπλασιασμού των κρουσμάτων διαμορφώθηκε σε 93 (από 89 ημέρες στην προηγούμενη έκθεση) και των θανάτων σε 78 (από 72 ημέρες).

  Συνολικά, με βάση τις προαναφερθείσες τάσεις, ο δείκτης Rt για την επικράτεια στις 24 Φεβρουαρίου εκτιμάται από τον ΕΟΔΥ σε 0,95.

  Βίκυ Κουρλιμπίνη

  Vicky.kourlibini@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ