Παρασκευή, 26-Φεβ-2021 14:28

"Κραδασμοί" μεταξύ δικαστών για την ανακοίνωση για τον Κουφοντίνα

Του Παναγιώτη Στάθη

Βαριές κουβέντες ανταλλάσουν δικαστές στο εσωτερικό της Ενωσης Δικαστών Εισαγγελέων, με αφορμή την ανακοίνωση του προεδρείου που ζητούσε από την Πολιτεία να "αναθεωρήσει  τη στάση της απέναντι στον Κουφοντίνα", αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι "η Δημοκρατία έχει σταθερά θεμέλια και ισχυρούς θεσμούς που της επιτρέπουν να συνδυάζει την απαίτηση συμμόρφωσης στους νόμους με την τήρηση των αρχών του ανθρωπισμού".

Στη σύγκρουση έχουν μπει εκφράσεις που μιλούν για  "ολισθηρό δρόμο της ταύτισης και της στράτευσης σε πολύ συγκεκριμένα "πολιτικά προτάγματα", αλλά και βολές για τη "γενικότερη στάση του προεδρείου απέναντι στα φαινόμενα της βίας και της τρομοκρατίας".

Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις και ανακοινώσεις, ενώ σήμερα μέλη του Δ.Σ. ανακοίνωσαν ότι συλλέγουν υπογραφές για τη σύγκληση Γενικής Συνέλευσης, εξαπολύοντας σκληρές κουβέντες κατά του προέδρου της Ενωσης Χρ. Σεβαστίδη.

Μιλούν μάλιστα για τον μακρύ "κατάλογο των τρομοκρατικών ενεργειών σε βάρος συναδέλφων" που "συνεχώς μακραίνει, ενώ το δικαστικό σώμα θρηνεί νεκρούς από την δράση των τρομοκρατών".

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:

ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΦΟΥΚΑ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ, ΜΕΛΟΥΣ ΔΣ ΕνΔΕ

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑ, ΕΦΕΤΗ, ΜΕΛΟΥΣ ΔΣ ΕνΔΕ

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΒΕΡΓΩΝΗ, ΑΝΤΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΕΦΕΤΩΝ

ΜΑΙΡΗΣ ΜΠΟΥΤΑΚΗ, ΠΡΩΤΟΔΙΚΗ

Αθήνα, 26-2-2021

"Δεν αποτέλεσε έκπληξη για εμάς η έκδοση του με αριθμό 59/24-2-2021 δελτίου τύπου της ΕνΔΕ, με το οποίο η Ένωση ζητούσε από την πολιτεία την ικανοποίηση των αιτημάτων απεργού πείνας-καταδικασμένου για σωρεία ανθρωποκτονιών και τρομοκρατικών πράξεων. Το περιστατικό αυτό πρέπει να θεωρηθεί ενταγμένο στην γενικότερη στάση του προεδρείου απέναντι στα φαινόμενα της βίας και της τρομοκρατίας. Υπενθυμίζουμε ότι, τον Μάιο του 2019, ο πρόεδρος της Ένωσης αρθρογράφησε υπέρ του ψευδοεπιχειρήματος ότι δεν επιτρέπεται ο σωφρονισμός του δράστη, εφόσον αυτός προέρχεται από τον χώρο της ακροαριστερής τρομοκρατίας. Υπενθυμίζουμε, επίσης, ότι το προεδρείο αρνήθηκε την έκδοση ανακοίνωσης καταδίκης της επίθεσης που έγινε σε βάρος του Πρυτάνεως του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, παρά το έγγραφο αίτημά μας προς το ΔΣ και την εσκεμμένη παράλειψη οποιασδήποτε αναφοράς στις δίκες της τρομοκρατικής οργάνωσης "17 ΝΟΕΜΒΡΗ" και των λοιπών τρομοκρατικών οργανώσεων στον κατάλογο των "εμβληματικών" δικών που συνέταξε ο κος Σεβαστίδης. Και όλα αυτά ενώ ο κατάλογος των τρομοκρατικών ενεργειών σε βάρος συναδέλφων συνεχώς μακραίνει και ενώ το δικαστικό σώμα θρηνεί νεκρούς από την δράση των τρομοκρατών.

Παράλληλα, η, εκ μέρους του προεδρείου, αντιδημοκρατική επιβολή λογοκρισίας και ο ολοκληρωτισμός στη διοίκηση της Ένωσης, προσβάλλουν ευθέως τις αρχές του Σώματος. Φαίνεται ότι ο κος Σεβαστίδης και η ομάδα του έχουν επιλέξει να ακολουθήσουν τον ολισθηρό δρόμο της ταύτισης και της στράτευσης σε πολύ συγκεκριμένα "πολιτικά προτάγματα", σε βάρος της Ένωσης και της Δικαιοσύνης.

Σε αυτές τις αντιδημοκρατικές πρακτικές, οι οποίες προσβάλλουν τη Δικαιοσύνη και τους Λειτουργούς της και τοποθετούν την ΕνΔΕ πίσω από το παραπέτασμα του ολοκληρωτισμού, οφείλουμε να αντιδράσουμε. Ήδη οι εξελίξεις έχουν θέσει σε κίνηση διεργασίες συλλογής υπογραφών με σκοπό την καταδίκη των αντικαταστατικών ενεργειών του προεδρείου και την σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης. Όλοι μαζί, η πλειοψηφία των συναδέλφων και τα μέλη της μειοψηφίας του ΔΣ, υπερβαίνοντας τους τεχνητούς διαχωρισμούς που υποθάλπει το προεδρείο, πρέπει να ενισχύσουμε και να αναδείξουμε θεσμικά τις προσπάθειες αυτές ώστε να ανατραπεί αυτή η κατάσταση που δεν τιμά το Δικαστικό Σώμα.

Παρέμβαση τον Αρειο Πάγο

Την ίδια στιγμή , κι ενώ ο Κουφοντίνας διανύει την 50η μέρα απεργία πείνας και 5η μέρα απεργία δίψας, με γιατρούς να μιλούν σοβαρό κίνδυνο της ζωής του, αντιπροσωπεία δικηγόρων, αποτελούμενη από τους Ζορμπαλά Αλέκα, Καμπαγιάννη Θανάση, Παπαδάκη Κώστα, Σαραφιανό Δημήτρη και Συμεωνίδη Θεόδωρο επισκέφθηκε την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και έθεσε υπόψη της την κρισιμότητα της απεργίας πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα και την ενημέρωσε για τις τελευταίες νομικές και ιατρικές εξελίξεις.

Όπως αναφέρει ο δικηγόρος Κωστας Παπαδάκης "ήταν μία πρωτοβουλία, που λάβαμε εξαιτίας της συνεχιζόμενης, παρά το ογκούμενο κύμα κατακραυγής της, κυβερνητικής αδιαλλαξίας, αποσκοπώντας στην ενεργοποίηση της ανώτατης εισαγγελικής αρχής της χώρας προκειμένου όπως της ζητήσαμε να λάβει κατεπειγόντως άμεσα τις αναγκαίες πρωτοβουλίες στα όρια των νομίμων αρμοδιοτήτων της για να αποτραπεί ο θάνατος του απεργού πείνας χωρίς να υποβληθεί σε αναγκαστική σίτιση και σε οποιαδήποτε ιατρική πράξη χωρίς τη συναίνεσή του, σεβόμενη τη βούληση και την προσωπικότητά του. Η αντεισαγγελέας που μας δέχθηκε, μας διαβεβαίωσε ότι παρακολουθεί το ζήτημα, έχοντας λάβει και τη σημερινή ανακοίνωση της ΕΕΔΑ, και θα επιληφθεί.

Αθήνα, 26/2/2021

Κώστας Παπαδάκης

Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος : Η θέση του συνόλου των Εισαγγελέων

Την ίδια ώρα το ΔΣ της Ένωσης  Εισαγγελέων Ελλάδος, με νεότερη ανακοίνωσή του αναφέρει πως "σχετικά με το πρόσφατο από 24-2-2021 δελτίο τύπου της Ένωσης  Εισαγγελέων Ελλάδος,  σας γνωρίζουμε ότι η Ε.Ε.Ε αποτελεί από το 1984 αυτοτελές επιστημονικό  σωματείο το οποίο εκπροσωπεί  το σύνολο των Εισαγγελικών Λειτουργών της χώρας (περί τους 600) το οποίο δεν σχετίζεται με την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (που έχει ισχνή αριθμητικά αναλογία σε Εισαγγελείς).

Η απο 24-2-2021 ανακοίνωση μας δεν αποτελεί διευκρινιστική ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών  και Εισαγγελέων επι προγενέστερής της, όπως ατυχώς εκ παραδρομής παρερμηνεύτηκε σε αρκετά  Μ.Μ.Ε αλλά τη θέση του συνόλου του εισαγγελικού κλάδου τον οποίο εκπροσωπεί και εκφράζει η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος.

Θερμή παράκληση στο μέτρο του εφικτού να  αποκαταστήσετε την ανωτέρω αστοχία.

Θερμά ευχαριστούμε προκαταβολικά".

Διαβάστε ακόμα για: