Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 25-Φεβ-2021 07:51

  Δ. Λιγνάδης: Κατηγορείται για βιασμούς ανηλίκων και εκείνος μιλάει για "προκατάληψη και δυσμενές πολιτικό κλίμα σε βάρος του"

  Δ. Λιγνάδης: Κατηγορείται για βιασμούς ανηλίκων και εκείνος μιλάει για "προκατάληψη και δυσμενές πολιτικό κλίμα σε βάρος του"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Παναγιώτη Στάθη

  Το περίγραμμα της απολογίας του, όσων δηλαδή θα ισχυρίζεται ενώπιον των δικαστικών αρχών που θα κρίνουν αν θα οδηγηθεί στις φυλακές ή όχι , έδωσε ήδη ο Δημ. Λιγνάδης, δια του συνηγόρου του Αλέξη Κούγια. Ο σκηνοθέτης θα απολογηθεί το μεσημέρι στην ανακρίτρια.

  Οι ισχυρισμοί αυτοί, νομικοί αλλά και επί της ουσίας των κατηγοριών (βιασμός κατά συρροή) τίθενται πλέον στη βάσανο της δικαστικής διερεύνησης την οποία επιχειρεί να αποδομήσει με νομικά πυρά ο σκηνοθέτης και ηθοποιός.   

  Οι απαντήσεις του

  Ουσιαστικά ο Λιγνάδης μιλάει, επί της ουσίας, για ψευδείς κατηγορίες, επικαλείται στοιχεία πως απουσίαζε στο εξωτερικό για το χρονικό διάστημα (2010) που το ένα εκ των θυμάτων καταγγέλλει βιασμό του. Επικαλείται ξεκάθαρη αοριστία του κατηγορητηρίου και ασάφεια της ηλικίας του δεύτερου θύματος , κάτι που νομικά δεν είναι αδιάφορο. Επίσης καταφέρεται κατά της γυναίκα μάρτυρα που κατέθεσε εναντίον του.

  Πυρά

  Ο Λιγνάδης όμως στοχεύει ξεκάθαρα και στην "καταπάτηση" των δικαιωμάτων του, ενώ δεν αφήνει ασχολίαστο και το "πολιτικό" κομμάτι του θέματος, αναφέροντας ουσιαστικά πως η δικογραφία εξελίχθηκε έτσι εξαιτίας "προκατάληψης, δυσμενούς κοινωνικού και πολιτικού κλίματος σε βάρος του" και "μεροληπτικής και μονόπλευρης υπερπροβολή φημών από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης".

  Χαρακτηριστικά θέλοντας να δομήσει την αίτησή του για ακυρότητα της διαδικασίας αναφέρει πως ότι δεν υπάρχει – μέχρι τώρα- στη δικογραφία "ο δικός μου αντίλογος" και "συνεπώς η αβασάνιστη αποδοχή εκ μέρους της ανακρίτριας των περιστάσεων δήθεν τέλεσης των διωκόμενων αδικημάτων δεν οφείλεται σε ύπαρξη σοβαρών ενδείξεων…" αλλά "σε προκατάληψη, στο δυσμενές για εμένα κοινωνικό και πολιτικό κλίμα και στη μεροληπτική και μονόπλευρη υπερπροβολή φημών από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης".

  Η ένταση

  Νομικά ο κ.Λιγνάδης, που κινδυνεύει με  προσωρινή κράτηση,  προχώρησε στην υποβολή αιτήματος ακυρότητας της όλης διαδικασίας, που μεν δεν μπορεί να "μπλοκάρει" τη διαδικασία αλλά δίνει το περίγραμμα της υπερασπιστικής γραμμής που θα ακολουθήσει.

  Ο κατηγορούμενος προβάλλει απόλυτη ακυρότητα λόγω άσκησης ποινικής δίωξης χωρίς προηγούμενη κλήση του υπόπτου προς παροχή εξηγήσεων (κατ’ άρθρο 244 παρ. 1 Κ.Π.Δ).

  Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι :

  -"Την 5/2/2021 υπεβλήθη από τον Βασίλειο Κ. μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, στην οποία ουσιαστικά δεν περιέγραψε κάποια αξιόποινη συμπεριφορά, αφού κατά τους ισχυρισμούς του, και αληθείς υποτιθέμενους, οι δήθεν σεξουαλικές επαφές μαζί του, έγιναν με τη συναίνεσή του ενώ ήταν ήδη 15 ετών και χωρίς να έχω την ιδιότητα του παιδαγωγού του. Σε κάθε δε περίπτωση το χρονικό διάστημα, στο οποίο αναφέρεται είναι μεγαλύτερο της εικοσαετίας από την ενηλικίωσή του και εν όψει των περί παραγραφής διατάξεων το περιεχόμενο της αναφοράς του ήταν ποινικά αδιάφορο.

  -Ο εισαγγελέας έλαβε ένορκη κατάθεση από μάρτυρα που πρότεινε ο Βασίλης Κ. Ο μάρτυρας αυτός κατέθεσε πως "κατά το χρονικό διάστημα 2014 έως 2016, δηλαδή σε ηλικία 16 προς 17 ετών, δήθεν είχε σεξουαλική σχέση μαζί μου με τη θέλησή του και ότι μια φορά εντός αυτού του χρονικού διαστήματος ανάμεσα σε πολλές άλλες σεξουαλικές επαφές μας υπήρξε και μια που κατά τους ισχυρισμούς του "δεν ήθελε".

  Οι άλλοι μάρτυρες

  -Ταυτόχρονα , όπως λέει, κατέθεσαν και δυο ακόμη μάρτυρες, ένας άνδρας και μια γυναίκα. Από τους μάρτυρες αυτούς:

  - ο ένας "δεν κατέθεσε τίποτα απολύτως σε βάρος μου, αφού δεν υπέπεσε στην αντίληψή του οποιαδήποτε μεμπτή συμπεριφορά μου προς οποιοδήποτε ανήλικο πρόσωπο".

  -η δε γυναίκα μάρτυρας "απλώς και μόνο εξιστόρησε την ατυχή και εμμονική προσπάθειά της ήδη από τα φοιτητικά της χρόνια και συγκεκριμένα από το έτος 2000 να συνάψει ερωτική σχέση μαζί μου, χωρίς ωστόσο να αντιληφθεί έστω και μια σεξουαλική επαφή μου με ή χωρίς συναίνεση με έστω και ένα ανήλικο πρόσωπο".

  Ο δεύτερος μηνυτής

  Αναφερόμενος δε στην δεύτερη μήνυση που κατατέθηκε σε βάρος του σημειώνει ότι στις 19/2 ο δικηγόρος Γιάννης Βλάχος κατέθεσε στην εισαγγελία την από 17/2 μήνυση έγκληση του (….) στην οποία σημειώνεται ότι "δήθεν τον Αύγουστο του έτους 2010 τέλεσα σε βάρος του το αδίκημα του βιασμού ενώ ο μηνυτής ήταν ηλικίας 14 ή 15 ετών, χωρίς αυτό να προκύπτει με ακρίβεια αφού αναφέρει μόνο το έτος της γεννήσεως του, το 1995".

  - Ο μηνυτής πρότεινε και έναν μάρτυρα ο οποίος εξετάστηκε από τον εισαγγελέα.

  - Ο μάρτυρας αυτός τονίζει "επιβεβαίωσε τη γνωριμία μου με το μηνυτή, αλλά δεν αντελήφθη καμία σεξουαλική επαφή μου με ή χωρίς συναίνεση είτε με το μηνυτή είτε με οποιαδήποτε άλλο πρόσωπο, περιέγραψε εντελώς διαφορετικά τις περιστάσεις, υπό τις οποίες με είχαν δήθεν συναντήσει είτε εντός είτε εκτός της οικίας μου και το κορυφαίο, δεν γνώριζε έστω εκ διηγήσεως οποιαδήποτε περιστατικό σεξουαλικής κακοποίησης του μηνυτή, μολονότι προφανώς γνώριζε ότι έχει υποβληθεί μήνυση εναντίον μου και μάλιστα δεν ήταν και σίγουρος εάν ο μηνυτής με είχε συναντήσει ξανά μετά την τελευταία φορά που ο μάρτυρας και ο μηνυτής δήθεν με επισκέφθηκαν στο σπίτι μου".

  Πήγε στον Εισαγγελέα

  Ο (νυν) κατηγορούμενος αποκαλύπτει επίσης πως όταν έμαθε από τα ΜΜΕ στις 11/2 ότι έχει κατατεθεί σε βάρος μου μήνυση ζήτησε από την προϊστάμενη της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών αίτηση για να κληθεί "προς παροχή εξηγήσεων και να λάβω αντίγραφα οποιασδήποτε δικογραφίας έχει σχηματιστεί σε βάρος μου, αναφέροντας και γνωστή και μόνιμη διεύθυνση της κατοικίας μου τα τελευταία δώδεκα χρόνια, προκειμένου να υπερασπισθώ τον εαυτό μου τόσο έναντι της εγκλήσεως όσο και έναντι της ακραίας δυσφήμισης μου από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, εξ’ αιτίας της οποίας μάλιστα ήδη από τις 6/2 παραιτήθηκα από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, προκειμένου να μην βάλλεται δια του προσώπου μου ο σημαντικός αυτός θεσμός για τη χώρα και τον πολιτισμό της".

  Το αίτημα απορρίφθηκε χωρίς να κληθεί για εξηγήσεις και "χωρίς μια απλή έρευνα στο internet να διασταυρώσει αν αντιστοιχούν στην αλήθεια οι ημερομηνίες διαφόρων γεγονότων και εκδηλώσεων που αναφέρονται στις μαρτυρικές καταθέσεις των δυο δήθεν παθόντων (όλες είναι λάθος) άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος μου για βιασμό κατά συρροή….. Με τον τρόπο αυτό όμως προκλήθηκε απόλυτη ακυρότητα κατά την άσκηση δίωξης εναντίον μου…".

  "Έχουν να με δουν πολλά χρόνια"

  Ο Δημήτρης Λιγνάδης χαρακτηρίζει παντελώς αβάσιμο το "αντεπιχείρημα ότι καλώς παραλείφθηκε η κλήση μου ως υπόπτου… επειδή "δήθεν προκύπτει σαφώς ότι ο ύποπτος είχε σχεδιάσει την τέλεση νέων αδικημάτων" αφού, όπως τονίζει "οι δυο πράξεις που μου αποδίδονται έχουν παλαιό χρόνο τέλεσης, ήτοι Αύγουστο 2010 και Αύγουστο 2015, οι δε μάρτυρες κατηγορίας δεν βρίσκονται σε πρόσφατη συναναστροφή μαζί μου, αλλά έχουν να με δουν πάρα πολλά χρόνια, βάσει των καταθέσεων τους από 5 έως 23 χρόνια, πολλοί εξ αυτών ζουν στο εξωτερικό και κατά συνέπεια δεν ήταν εις θέση να εισφέρουν είτε από προσωπική αντίληψη είτε παραπέμποντας σε κάποιο τρίτο πρόσωπο του περιβάλλοντος μου έστω και ένα πρόσφατο περιστατικό, εκ του οποίου να προκύπτει ότι "έχω σχεδιάσει” νέα εγκλήματα είτε ομοειδή με αυτά που μου αποδίδονται είτε διαφορετικά".

  "Δεν υπάρχουν φωτογραφίες και μηνύματα"

  Ο κατηγορούμενος σκηνοθέτης επισημαίνει πως στη δικογραφία δεν υπάρχουν "φωτογραφίες, ιατροδικαστικές εκθέσεις και μηνύματα είτε μέσω κινητού τηλεφώνου είτε από κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, εκ των οποίων θα καθίσταται δυνατή η επιβεβαίωση των καταγγελλομένων".

  Παράλληλα, σημειώνει ότι δυο από τους μάρτυρες αναφέρονται "αόριστα σε φήμες που έχουν ακούσει σχετικά με εμένα για σχέσεις που υποτίθεται ότι είχε με ανήλικα αγόρια…".

  Επιπλέον, τονίζει ότι στο ένταλμα δεν αναφέρεται κίνδυνος φυγής αλλά ότι "δήθεν υφίστανται σοβαρές ενδείξεις "ότι έχω σχεδιάσει" την τέλεση και άλλων ομοειδών σοβαρών αδικημάτων σε βάρος ανηλίκων παθόντων, πλην όμως η ως άνω αιτιολογία δεν έχει καμία σχέση με την αιτιολογία που απαιτεί το άρθρο 276 παρ. 2 Κ.Π.Δ.

  Και αυτό διότι, όπως αναφέρεται – οι δυο πράξεις που του αποδίδονται έχουν παλαιό χρόνο τέλεσης, ήτοι Αύγουστο 2010 και Αύγουστο 2015, οι δε μάρτυρες κατηγορίας έχουν να με δoυν πολλά χρόνια και πολλοί εξ αυτών ζουν στο εξωτερικό και κατά συνέπεια δεν ήταν σε θέση να εισφέρουν "ένα πρόσφατο περιστατικό εκ του οποίου να προκύπτει ότι "έχω σχεδιάσει" να τελέσω νέα εγκλήματα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ