Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 25-Φεβ-2021 07:44

  Ελλάδα-Ισραήλ: Ιδού η σύγκριση των μέχρι στιγμής αποτελεσμάτων του εμβολιασμού

  Ελλάδα-Ισραήλ: Ιδού η σύγκριση των μέχρι στιγμής αποτελεσμάτων του εμβολιασμού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στις 20 Δεκεμβρίου το Ισραήλ ξεκίνησε μια μεγάλη εκστρατεία εμβολιασμού, η οποία αποδείχτηκε  από τις ταχύτερες παγκοσμίως, έχοντας προχωρήσει σε συμφωνία με τον αμερικανικό φαρμακευτικό όμιλο Pfizer προκειμένου να λαμβάνει πιο γρήγορα και πιο πολλές δόσεις, δίνοντας ως αντάλλαγμα βιοϊατρικά δεδομένα για την επίδραση του εμβολίου.

  Μέχρι στιγμής, το ποσοστό του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί για το νέο κορονοϊό στο Ισραήλ βρίσκεται στο 48,4% και οι εμβολιασμένοι έχουν ξεπεράσει τα 4,5 εκατομμύρια. Η χώρα προπορεύεται με διαφορά στην παγκόσμια κούρσα της εμβολιαστικής διαδικασίας. 

  Στην Ελλάδα οι πρώτες παρτίδες του εμβολίου της Pfizer- BioNTech κατά της Covid-19 έφτασαν στις 26 Δεκεμβρίου και οι πρώτοι εμβολιασμοί υγειονομικών σε πέντε νοσοκομεία αναφοράς, αρχικώς στην Αθήνα και μετά στη Θεσσαλονίκη, ξεκίνησαν την επόμενη μέρα. Ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού άρχισε στις 16 Ιανουαρίου, για τους άνω των 85 ετών. 

  Σύμφωνα με τα στατιστικά εμβολιασμού για την Covid-19 (data.gov.gr), 794.347 εμβολιασμοί έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα (+31.723 την 24/02/2021) στη χώρα μας.

  Τα στοιχεία για τα ενεργά κρούσματα

  Και οι δύο χώρες εφάρμοσαν αυστηρό lockdown προκειμένου να μειώσουν τη διασπορά της επιδημίας. Η σταδιακή άρση του τρίτου lockdown στο Ισραήλ ξεκίνησε την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου. 

  Αυτό όμως που κάνει εντύπωση είναι η πορεία των ενεργών κρουσμάτων, που στο Ισραήλ ακολουθεί εμφανή πτωτική πορεία, αποτέλεσμα του μαζικού εμβολιασμού, όπως λένε οι ειδικοί.

  Συγκεκριμένα, στο Ισραήλ τα ενεργά κρούσματα (στοιχεία στις 23 Φεβρουαρίου) υπολογίζονται σε 41.383, σημειώνοντας ραγδαία βουτιά σε σχέση με τις 5 Φεβρουαρίου, όταν τα ενεργά κρούσματα ήταν 84.784.

  διαγραμμα2

  Χθες μετρήθηκαν στη χώρα 1.979 νέα κρούσματα και 14 νέοι θάνατοι. Συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί 11,783,157 τεστ.
   
  Στην Ελλάδα, τα ενεργά κρούσματα καταγράφουν συνεχή άνοδο τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Στις 23 Φεβρουαρίου ήταν 13.889, εμφανώς ανεβασμένα, παρά το γεγονός πως η Αττική βρίσκεται σε lockdown και πολλές περιοχές στο κόκκινο.
   
  διαγραμμα3
   

  Τα πρώτα δεδομένα από το Ισραήλ

  Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ, το εμβόλιο έδειξε ότι είναι αποτελεσματικό κατά 95,8% στην πρόληψη της μόλυνσης από τον κορονοϊό, δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό με τη δεύτερη δόση, κατά 99,2% στην πρόληψη σοβαρών μορφών της νόσου και 98,9% στην πρόληψη θανάτου.

  Τα δεδομένα, που συγκεντρώθηκαν έως τις 13 Φεβρουαρίου, έδειξαν ότι ο εμβολιασμός είναι επίσης αποτελεσματικός μία εβδομάδα μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης: κατά 91,9% στην πρόληψη μόλυνσης από τον ιό, κατά 96,4% στην αποτροπή των σοβαρών μορφών της νόσου και κατά 94,5% στην πρόληψη θανάτου.

  Το εμβόλιο της Pfizer επίσης φαίνεται να είναι αποτελεσματικό και κατά του βρετανικού στελέχους μετά την πάροδο 22 ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

  Τονίζεται πως το Ισραήλ έχει μειώσει την ηλικία εμβολιασμού στα 16 έτη.

  Τα επόμενα βήματα στην Ελλάδα

  Το Μάρτιο έχουν κλειστεί ήδη 720.000 ραντεβού. Τα 170.000 είναι  για την ηλικιακή ομάδα 60-64 και τα 550.000 ραντεβού είναι για τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες. Στην ηλιακή ομάδα 60-64, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, έχουν ήδη κάνει το εμβόλιο περισσότερα από 70.000 άτομα.

  Την ίδια ώρα, οι παραδόσεις των εταιρειών για τα εμβόλια συνεχίζονται με βάση τα χρονοδιαγράμματα. Πριν λίγα εικοσιτετράωρα παρελήφθησαν 112.000 από την εταιρεία Pfizer και την προηγούμενη εβδομάδα 24.000 δόσεις από την Moderna και 90.000 δόσεις από την AstraZeneca.

  Βίκυ Κουρλιμπίνη
  Vicky.kourlibini@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ