Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 22-Φεβ-2021 13:45

  Ομόφωνο βούλευμα του Αρείου Πάγου: Συνταγματική η διάταξη για την κατ' εγκληση δίωξη της απιστίας τραπεζικών στελεχών

  Ομόφωνο βούλευμα του Αρείου Πάγου: Συνταγματική η διάταξη για την κατ' εγκληση δίωξη της απιστίας τραπεζικών στελεχών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 14.05

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Πρώτο, αλλά σημαντικό βήμα προς την συνταγματικότητα της διάταξης σχετικά με την αναγκαιότητα να διώκονται κατ΄ έγκληση και όχι αυτεπαγγέλτως τα αδικήματα απιστίας τραπεζικών στελεχών κάνει ο Άρειος Πάγος, καθώς το Στ' Ποινικό Τμήμα του ανωτάτου δικαστηρίου έκρινε σήμερα ομόφωνα συνταγματική τη σχετική διάταξη του Ποινικού Κώδικα.

  Υπενθυμίζεται ότι ο νέος Ποινικός Κώδικας στο άρθρο 405 προβλέπει ότι η δίωξη σε βάρος των τραπεζικών στελεχών για το αδίκημα της απιστίας δεν θα γίνεται πλέον αυτεπάγγελτα από τις κατά τόπους εισαγγελικές αρχές, αλλά μετά από έγκληση που θα υποβάλλουν οι διοικήσεις των Τραπεζών.

  Το Στ' Ποινικό Τμήμα με εισηγητή τον αρεοπαγίτη Γρηγόριο Κουτσοκώστα εξέδωσε σήμερα το υπ΄ αριθμ. 158/22.2.2021 ομόφωνο (3-0) βούλευμά του με το οποίο απέρριψε την αίτηση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου που ζητούσε να αναιρεθεί η υπ΄ αριθμ. 2758/2020 απόφαση του Πλημμελειοδικείου Αθηνών. Η αναίρεση είχε συζητηθεί στην τριμελή σύνθεση του Ποινικού Τμήματος, κεκλεισμένων των θυρών, την 8η Δεκεμβρίου 2020.

  Απαλλακτικό

  Η υπόθεση αφορούσε τον Θεόδωρο Βενιάμη, πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, ο συνήγορος του οποίου Μιχάλης Δημητρακόπουλος, αναφέρει:

  "Το 6ο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου με Πρόεδρο την κυρία Αβροκόμη Θούα, με την υπ’ αριθμόν 158/2021  απόφασή του (εν συμβουλίω) ΕΠΙΚΥΡΩΣΕ το υπ’ αριθμόν 2758/2020 ΑΠΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΒΟΥΛΕΥΜΑ του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών για τον εντολέα μου κύριο Θεόδωρο Βενιάμη. Στο ανωτέρω απαλλακτικό βούλευμα ο εισαγγελέας εμφατικά γράφει ότι "τα επίδικα δάνεια του ομίλου Βενιάμη είναι ΕΝΗΜΕΡΑ και με ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙΣ, κατά συνέπεια η περιουσία της Τράπεζας Πειραιώς, καθολικής διαδόχου των επιδίκων δανειακών συμβάσεων, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΥΠΟΣΤΕΙ την απαιτούμενη εκ του νόμου, για την πλήρωση της αντικειμενικής υποστάσεως της πράξης της απιστίας, ΖΗΜΙΑ!! Ο κύριος Θεόδωρος Βενιάμης, σε όλη του τη ζωή πορεύεται με εντιμότητα και ήθος, και το πολυτιμότερο περιουσιακό στοιχείο, που θέλει να κληρονομήσουν τα παιδιά του από αυτόν είναι το ΚΑΛΟ ΟΝΟΜΑ!!! Κλείνοντας, ως ενεργός πολίτης αυτής της χώρας, οφείλω να επισημάνω (καίτοι γνωρίζω ότι θα ενοχληθεί γι αυτήν μου την πρωτοβουλία ο Θεόδωρος, γιατί είναι πολύ σεμνός άνθρωπος) ότι την περίοδο, που ο κύριος Βενιάμης είναι Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, έχουν υπάρξει σημαντικότατες φιλανθρωπικές δράσεις από την Ένωση, που στοχεύουν στην ανακούφιση των ευάλωτων συμπολιτών μας, που μαστίζονται από τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, που ταλαιπωρεί την πατρίδα μας”.

  Κι άλλες

  Πάντως, για το νομικό ζητημα της κατ΄εγκληση δίωξης του αδικήματος της απιστίας τραπεζικών στελεχών εκκρεμούν μετά απο αναιρέσεις που έχει ασκήσει η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και άλλες υποθέσεις με το ίδιο αντικείμενο και συγκεκριμένα 2 σε Ποινικά Τμήματα σε σχηματισμό τριμελούς συμβουλίου (δηλαδή όχι στο ακροατήριο, αλλά κεκλεισμένων των θυρών) και μια ακόμα που αναμένεται να εξετασθεί επ΄ακροατηρίω.

  Η συγκεκριμένη πριν από λίγες ημέρες ήταν προγραμματισμένη να συζητηθεί σε δημόσια συνεδρίαση της πενταμελούς σύνθεσης του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, αλλά αναβλήθηκε λόγω πανδημίας.

  Πάντως, δικαστικές και εισαγγελικές πηγές εκτιμούν ότι το επίμαχο θέμα θα επιλυθεί από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ