Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 17-Φεβ-2021 08:21

  Μάχη με το χρόνο για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης

  Μάχη με το χρόνο για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 17.02

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα παραμένει σε επιφυλακή το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες και τα υψηλά φορτία.

  Καθώς όμως σχεδόν το σύνολο των μονάδων παραγωγής θα βρίσκεται είτε σε λειτουργία είτε σε αναμονή για λειτουργία, δεν προβλέπεται να υπάρξει πρόβλημα επάρκειας ηλεκτρικής ενέργειας.

  Αντίθετα τα προβλήματα του δικτύου διανομής συνεχίζονται σε πολλές περιοχές του Λεκανοπεδίου, κυρίως στα βόρεια προάστια, όπου υπάρχουν νοικοκυριά που κλείνουν πάνω από 24 ώρες χωρίς ρεύμα.

  Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές του ΔΕΔΔΗΕ στο αποκορύφωμα των προβλημάτων δηλαδή χθες το βράδυ μέχρι σήμερα το πρωί, οι βλάβες επηρέαζαν 70.000 καταναλωτές (ρολόγια) μόνο στην Αττική.

  Σύμφωνα με χθεσινές διαβεβαιώσεις που έδωσε η διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ, σήμερα εντός της ημέρας θα επιχειρηθεί να δοθούν πίσω σε λειτουργία γραμμές μέσης τάσης και θα ηλεκτροδοτηθούν οι περιοχές που δεν έχουν βλάβη σε πυλώνες της χαμηλής τάσης.

  Ωστόσο για τα επιμέρους προβλήματα που αφορούν σε βλάβες δικτύου της Χαμηλής Τάσης και οφείλονται στις εκατοντάδες πτώσεις δέντρων λόγω του χιονιού, ενδεχομένως η αποκατάσταση να πάρει και μέρες.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι στους περίπου 400 τεχνικούς που βρίσκονται επί ποδός στην Αττική, προστίθενται και άλλα συνεργεία που καταφθάνουν από την υπόλοιπη Ελλάδα.

  Επίσης με αίτημα του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ζητήθηκε η συνδρομή των μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών της χώρας. Στο αίτημα ανταποκρίθηκαν θετικά όλες, διαθέτοντας μηχανήματα και εργαζόμενους για εργασίες, όπως η κοπή δένδρων, απομάκρυνση εμποδίων κ.α., προκειμένου να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης. 

  Σε κάθε περίπτωση τα δύο βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα συνεργεία αποκατάστασης είναι αφενός η πρόσβαση στις περιοχές όπου υπάρχει πρόβλημα και αφετέρου η πτώση των δέντρων.

  Ως προς τη σημερινή εικόνα της αγοράς ηλεκτρισμού, αξίζει να σημειωθεί ότι αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία σημαντικός αριθμός λιγνιτικών μονάδων και συγκεκριμένα οι μονάδες Άγιος Δημήτριος 2,3,4, Καρδιά 3,4, Μεγαλόπολη 4 και Μελίτη.

  Ταυτόχρονα καθώς τα φορτία αναμένεται να αυξηθούν και να φτάσουν σε ισχύ έως και τα 8190MW, έτοιμες να μπουν στο σύστημα κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι οι μονάδες αερίου της ΔΕΗ Αλιβέρι 5, Λαύριο 4,5, Κομοτηνή, Μεγαλόπολη 5 και οι ιδιωτικές μονάδες Ήρων 3, Elpedison Θεσσαλονίκη, Elpedison Θίσβη, Protergia και Κόρινθος Power.

  Η συνολική ζήτηση της ημέρας θα φτάσει τις 166,685GWh ενώ η παραγωγή των ΑΠΕ αναμένεται να διαμορφωθεί στις 27,185GWh ενώ η παραγωγή των υδροηλεκτρικών στις 36,132GWh.

  Τέλος εκτός από την αποκατάσταση των βλαβών του δικτύου, μια από τις προκλήσεις της ημέρας, θα είναι να μη σημειωθούν προβλήματα καθώς θα επανεντάσσονται φορτία στο σύστημα.

  Σε νεότερη ανακοίνωσή του ο ΔΕΔΔΗΕ αναφέρει τα συνεργεία συνεχίζουν τις εργασίες τους για την επανηλεκτροδότηση 10 γραμμών Μέσης Τάσης σε τμήματα των περιοχών Διόνυσος, Αγ. Στέφανος, Πετρούπολη, Κεφαλάρι, Πολιτεία, Βριλήσσια, Γλυκά Νερά, Κάτω Κηφισιά, Εκάλη και Νέα Ερυθραία. 

  Έως αυτή την ώρα έχουν ηλεκτροδοτηθεί περίπου 45.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

  Ο ΔΕΔΔΗΕ εφιστά την προσοχή σε όλους τους πολίτες σε περίπτωση που διαπιστώσουν ζημιές στο Δίκτυο (πεσμένα καλώδια, στύλους κλπ) να απομακρυνθούν άμεσα και να μην έρθουν σε καμία επαφή. Καλεί επίσης όσους πολίτες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα ηλεκτροδότησης στις περιοχές που σημειώθηκαν ζημιές στο Δίκτυο από την κακοκαιρία, να επικοινωνήσουν με την Εταιρία για να εξεταστεί η περίπτωση μεμονωμένης βλάβης, τηλεφωνικά στο 11500 ή 2111900500, μέσω της εφαρμογής MyDEDDiE app σε Android και iOS από το κινητό τους  ή και μέσω υπολογιστή από την ιστοσελίδα του ΔΕΔΔΗΕ στο Online Δήλωση Βλάβης (deddie.gr).

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ