Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 17-Φεβ-2021 08:00

  Αναζητείται σύμβουλος για τα ψηφιακά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης

  Κάτω από τη βάση στη ψηφιακή εποχή οι ελληνικές εταιρείες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή 

  Σύμβουλο για την οριζόντια εποπτεία και το συντονισμό έργων και προγραμμάτων που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και την προετοιμασία του μηχανισμού διαχείρισης, αναζητούν το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ (ΚτΠ) ως δυνητικός φορέας υλοποίησης. 

  Για τον λόγο αυτό η ΚτΠ προχωρά στη διενέργεια διαγωνισμού προϋπολογισμού σχεδόν 1 εκατ. ευρώ με το δικαιώματα προαίρεσης και ΦΠΑ. Οι υποψήφιοι θα πρέπει κατά τα προηγούμενα τρία έτη να έχουν υλοποιήσει τουλάχιστον ένα έργο που να αφορά την ανάληψη Διαχείριση υλοποίησης ή/και ωρίμανσης Έργου ΤΠΕ, συνολικού προϋπολογισμού μεγαλύτερου των 50 εκατ. ευρώ ή την λειτουργία Γραφείου Υποστήριξης  Προγραμμάτων/Έργων ή και επιχειρησιακών διαδικασιών οργανικής μονάδας Δημόσιου ή Ιδιωτικού Φορέα (PMO).

  Έργα 6 δισ. ευρώ 

  Υπενθυμίζεται πως, βάσει των όσων προβλέπει η Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού, μέχρι το 2025 προγραμματίζονται ψηφιακά έργα αξίας άνω των 6 δισ. ευρώ, πολλά εκ των οποίων πρόκειται να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. 

  Μάλιστα, ανάμεσα στα έργα του Ταμείου αφορούν την ψηφιακή μετάβαση και αφορούν τη δημιουργία των δικτύων 5η γενιάς (5G), δράσεις για την ψηφιοποίηση της υγείας, της παιδείας, και της δικαιοσύνης καθώς και η περαιτέρω ψηφιοποίηση της ΑΑΔΕ, με δράσεις όπως η διασύνδεση ταμειακών και POS. 

  Στην ΚτΠ και στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης εκτιμούν ότι η έγκαιρη ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και η επιτυχής διαχείριση των πόρων του αποτελεί μια σημαντική πρόκληση για τη δημόσια διοίκηση, ειδικά όσον αφορά στο σκέλος του Ψηφιακού Μετασχηματισμού του Δημοσίου Τομέα (Digital Pillar/ eGov), λόγω της υψηλής του προτεραιότητας μεταξύ των υπολοίπων πυλώνων του Ταμείου Ανάκαμψης, του αυξημένου του προϋπολογισμού, αλλά και της εγγενούς δυσκολίας που έχουν τα έργα της συγκεκριμένης κατηγορίας να σχεδιαστούν, ωριμάσουν και υλοποιηθούν αποτελεσματικά σε σύντομο χρονικό διάστημα.

  Σύμβουλος Στρατηγικής

  Έτσι, η ΚτΠ, σκοπεύει να λάβει εξειδικευμένες υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης που θα συμβάλουν στην προετοιμασία του μηχανισμού διαχείρισης και στη συνολική, οριζόντια εποπτεία και συντονισμό των έργων και προγραμμάτων που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

  Σημειώνεται ότι ο διαγωνισμός αυτός δεν καλύπτει την καθαυτή ωρίμανση ή διαχείριση επιμέρους προγραμμάτων και έργων. Αντίθετα, είναι οριζόντιου χαρακτήρα και θα λειτουργήσει σε στρατηγικό επίπεδο, με σκοπό να προετοιμάσει τον εσωτερικό μηχανισμό διοίκησης (management) και διακυβέρνησης (governance), να παρέχει εποπτική παρακολούθηση όλου του χαρτοφυλακίου δράσεων, να θέσει ελάχιστες απαιτήσεις για το αντικείμενο της ωρίμανσης των έργων και να προτείνει τρόπους υλοποίησης που θα διασφαλίζουν την επιτυχή ολοκλήρωσής τους.

  kostaskets@capital.gr 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ