Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 12-Φεβ-2021 07:39

  Για νέα lockdown αποφασίζει σήμερα η επιτροπή εμπειρογνωμόνων

  Για νέα lockdown αποφασίζει σήμερα η επιτροπή εμπειρογνωμόνων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μπροστά στην απόφαση για την επιβολή σκληρού lockdown και σε άλλες περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, μετά την Αττική, βρίσκεται πλέον η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων που συνεδριάζει σήμερα στις 10:00 προκειμένου να εξετάσει τα νέα δεδομένα και να κάνει την εισήγηση της προς την Κυβέρνηση.

  Με βάση τα τελευταία στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι ειδικοί, η Αχαΐα, η περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου, αλλά πλέον και η Εύβοια βρίσκονται ένα βήμα πριν το "βαθύ κόκκινο" και δεν αποκλείεται η εισήγηση της επιτροπής να είναι υπέρ της εφαρμογής καθολικού lockdown.

  Όσον αφορά στη Θεσσαλονίκη, που ήδη από την Τετάρτη βρίσκεται κάτω από στενή παρακολούθηση, είναι πολύ πιθανό, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, να δοθεί ακόμη χρονικό περιθώριο, ώστε να αποτυπωθεί πληρέστερα η εικόνα της μετάδοσης. Όλα εντούτοις βρίσκονται στο τραπέζι, δεδομένου πως μπορεί να προκριθεί από την επιτροπή το να ληφθούν περαιτέρω περιοριστικά μέτρα, όσο ακόμη είναι νωρίς.

  Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, οι νέες διαγνώσεις ήταν 1.327 στην επικράτεια, ενώ  281 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα με διάμεση ηλικία τα 70 έτη. Στην Αττική τα νέα κρούσματα ήταν 676, στη Θεσσαλονίκη οι νέες μολύνσεις ήταν 129, ενώ στην Αχαΐα άγγιξαν τις 94. 35 νέα κρούσματα καταγράφηκαν στην Εύβοια και επιπλέον 24 στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου.

  Εκτός από τις νέες διαγνώσεις, το ιικό φορτίο των λυμάτων αποτελεί ακόμη ένα εργαλείο στα χέρια των επιδημιολόγων. Στην κατεύθυνση αυτή ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τη δημιουργία Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την ανίχνευση και ποσοτικοποίηση του ιού στα αστικά λύματα πόλεων στις Περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Πελοποννήσου και Κρήτης.
   
  Στο Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων το οποίο θα συντονίζει ο ΕΟΔΥ συμμετέχουν το Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του Τμήματος Χημείας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Εργαστήριο Υγιεινής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τα Περιφερειακά Εργαστήρια Δημόσια Υγείας του ΕΟΔΥ στη Θεσσαλία και την Κρήτη καθώς και το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του ΕΟΔΥ.

  Παράταση του lockdown

  Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι "φωνές" που λένε πως το lockdown στην Αττική ενδέχεται να διαρκέσει πολύ περισσότερο και σίγουρα πέραν της 28ης Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, χρειάζονται τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες προκειμένου να αποτυπωθεί στη διασπορά η επίπτωση των περιοριστικών μέτρων.

  Βίκυ Κουρλιμπίνη

  Vicky.kourlibini@capital.gr

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ