Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 11-Φεβ-2021 08:51

  Τα δικαστήρια σε "κλοιό" lockdown

  37.000 εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη θα δικαστούν σε 14 μήνες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Παναγιώτη Στάθη

  Σε κατάσταση "ασφυξίας" βρίσκονται τα δικαστήρια της χώρας, κυρίως τα δικαστήρια της Αττικής, που επεξεργάζονται τη μισή δικαστηριακή ύλη της επικρατείας. Τα δυο lockdown έχουν προκαλέσει σώρρευση πολλών υποθέσεων που δεν εκδικάστηκαν , ενώ ήδη το νέο –τρίτο- "λουκέτο" ουσιαστικά αναμένεται να επιδεινώσει την κατάσταση.

  Χαρακτηριστική απεικόνιση της κατάστασης που δημιουργείται είναι ότι στο Εφετείο της Αθήνας από τις 7 Νοεμβρίου που επανήλθαμε σε καθεστώς lockdown έως το τέλος Δεκεμβρίου του 2020 αποσύρθηκαν συνολικά λόγω των μέτρων 1845 δίκες!   Από τις 8 Ιανουαρίου δε, έως το τέλος του ίδιου μήνα (όπου οι δικαστικές δραστηριότητες ήταν περισσότερες)  αποσύρθηκαν ακόμη 918.

  Χαμένες ώρες

  Την ίδια στιγμή είναι σαφές πως αυτή η ατέρμονη διαδικασία εισαγωγής και απόσυρσης των δικών σημαίνει και άσκοπη απασχόληση δεκάδων υπαλλήλων καθώς ουδείς ξέρει πως θα εξελιχθεί η κατάσταση στη χώρα σε 2-3 εβδομάδες. Κι αυτό γιατί για να είναι σύννομη μια διαδικασία, η Εισαγγελία πρέπει να έχει κλητεύσει τους διαδίκους νομίμως.

  Νομίμως σημαίνει (166 ΚΠΔ ) :

  -" Όπου ειδική διάταξη νόμου δεν ορίζει διαφορετικά, η προθεσμία εμφάνισης των διαδίκων, των μαρτύρων και πραγματογνωμόνων στο ακροατήριο ορίζεται σε δεκαπέντε ημέρες. Αν αυτός που κλητεύεται διαμένει στην αλλοδαπή ή είναι άγνωστης διαμονής, η προθεσμία αυτή είναι τριάντα ημερών, αν η διαμονή του βρίσκεται σε χώρα της Ευρώπης ή της Μεσογείου και εξήντα ημερών σε κάθε άλλη περίπτωση.

  -Η προθεσμία αρχίζει την επομένη της επίδοσης και λήγει την προηγούμενη της ημέρας της δικασίμου”.

  Δηλαδή κατ ΄ελάχιστο η κλήτευση πρέπει να έχει φύγει από την εισαγγελία 16 μέρες πριν τη δίκη, για να μην καταστεί άκυρη η διαδικασία. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως δικαστικοί υπάλληλοι και Εισαγγελίες (και εκατοντάδες δικαστικοί επιμελητές) ανά τη χώρα κλητεύουν χιλιάδες πολίτες διαδίκους για δίκες που απλά δε θα γίνουν. Και αυτή η ατέρμονη, εξοντωτική διαδικασία, γίνεται κάθε βδομάδα φέροντας χιλιάδες εργατοώρες χαμένες.

  Ένα παράδειγμα: Μόνο στην Ευελπίδων υπάρχουν 24 ποινικά ακροατήρια (Τριμελή και Μονομελή) και φυσικά και τα Μικτά Ορκωτά και τα Αυτόφωρα. Οι κλητεύσεις είναι χιλιάδες κάθε εβδομάδα.

  Έτσι προσδιορίζονται όλες οι δίκες και αποστέλλονται οι κλήσεις. Μία διαδικασία που επαναλαμβάνεται συνεχώς τους τελευταίους μήνες.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ