Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 09-Φεβ-2021 07:36

  Covid-19: Μάχη με το χρόνο για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης με το βλέμμα στις μεταλλάξεις

  Covid-19: Μάχη με το χρόνο για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης με το βλέμμα στις μεταλλάξεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μέχρι στιγμής, το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στην Ελλάδα αγγίζει το 3,9%- πιο συγκεκριμένα έχουν πραγματοποιηθεί 410 χιλιάδες εμβολιασμοί- και για την επίτευξη ανοσίας ο δρόμος φαίνεται πως είναι ακόμη μακρύς. Στην εμβολιαστική "κούρσα" μπαίνει από την ερχόμενη εβδομάδα και η φαρμακευτική Astra Zeneca, καθώς έχουν παραληφθεί ήδη οι πρώτες 45 χιλιάδες δόσεις και αύριο ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 60- 64 ετών, που θα κάνουν το εν λόγω εμβόλιο (σημειώνεται πως την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού και για την ηλικιακή ομάδα 75- 79, αλλά για τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna). 

  Οι πρώτοι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της Astra Zeneca θα διενεργηθούν στις 15 Φεβρουαρίου Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, τις επόμενες ημέρες αναμένονται και άλλες παραλαβές από την εταιρεία.

  Με την έναρξη των εμβολιασμών με το εμβόλιο της Οξφόρδης/AstraZeneca εκτιμάται πως θα επιταχυνθεί η εμβολιαστική διαδικασία, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι. Η ηλικιακή ομάδα κάτω των 65 ετών θεωρείται σημαντική, καθώς ενέχει σημαντικό ποσοστό ασυμπτωματικών φορέων και θα συμβάλει στη μείωση της μετάδοσης σε ηλικιωμένα άτομα, όπως περιμένουν οι ειδικοί.

  Αγωνία για τις μεταλλάξεις

  Μεγαλώνει την ίδια ώρα η αγωνία για τα μεταλλαγμένη στελέχη του SARS-CoV-2 που εμφανίζουν αυξημένη μεταδοτικότητα και ειδικά για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη που φαίνεται πως είναι η πιο μεταδοτική. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ επίσης Π. Αρκουμανέα στη χώρα μας έχουν εντοπιστεί και ταυτοποιηθεί 403 κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης, κάτι που δείχνει ότι υπάρχει μεγάλη διασπορά.

  Αναμένονται επιπλέον δεδομένα

  Για το εμβόλιο της Astra Zeneca αναμένονται επιπλέον κλινικά ευρήματα για τους άνω των 65 ετών. Οι δημοσιευμένες μελέτες μέχρι σήμερα περιλαμβάνουν μικρό αριθμό ηλικιωμένων εθελοντών, με αποτέλεσμα το δείγμα αυτό να μην θεωρείται αξιόπιστο για την εξαγωγή συμπερασμάτων σε σχέση με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στις μεγαλύτερες ηλικίες.

  "Βέβαια, τα στοιχεία που υπάρχουν για την ανοσογονικότητα του εμβολίου, δηλαδή την παραγωγή αντισωμάτων για όλες τις ηλικίες, μας κάνει να πιστεύουμε ότι και για αυτές τις ηλικίες, τις μεγάλες, θα είναι αποτελεσματικό. Αναμένονται αποτελέσματα με μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων σύντομα, τα οποία θα τροποποιήσουν πιθανώς και τη θέση που έχει σήμερα η Επιτροπή" ανέφερε πάντως κατά τη χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

  Όπως είπε, σύμφωνα με τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι σήμερα, το εμβόλιο είναι  ασφαλές, ανοσογόνο, δηλαδή παράγει αντισώματα και είναι και αποτελεσματικό. Το σημαντικό όμως είναι ότι προστατεύει το σύνολο των εμβολιαζομένων έναντι σοβαρής νόσου, μειώνει τις εισαγωγές στο νοσοκομείο και προστατεύει σε σημαντικό βαθμό τους εμβολιαζόμενους από ήπια νόσο.
   
  "Αναμένονται, λοιπόν, νεότερα δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα αυτού του εμβολίου στις μεγαλύτερες ηλικίες και δεν θα είναι και μετά από πολύ χρόνο, ούτως ώστε εάν αποδειχθεί η αποτελεσματικότητά του όπως και στις μικρότερες ηλικίες, να επεκταθεί το πρόγραμμα του εμβολιασμού και στους ηλικιωμένους" συμπλήρωσε.
   
  Βίκυ Κουρλιμπίνη
  Vicky.kourlibini@capital.gr
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ