Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 04-Φεβ-2021 08:01

  Οι δικηγόροι ζητούν άμεση επαναλειτουργία των δικαστηρίων και προσφεύγουν με μήνυση κατά του ΕΦΚΑ

  37.000 εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη θα δικαστούν σε 14 μήνες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Παναγιώτη Στάθη

  Πλήρη επαναλειτουργία των δικαστηρίων, Πολιτικών και Ποινικών, ζητούν οι δικηγόροι που συνεδριάζουν εκτάκτως την Παρασκευή σε επίπεδο Ολομέλειας. Παράλληλα εκφράζουν αρνητική θέση για τη μεταχείρισή τους, κυρίως σε επίπεδο στήριξης από το Κράτος και μάλιστα αυτό θα εκφράσουν και  με "παράσταση διαμαρτυρίας και  επίδοση  Ψηφίσματος Διαμαρτυρίας  προς τον Πρωθυπουργό. Ήδη έχουν συλλεγεί 9.000 υπογραφές εναντίωσης από Αθηναίους δικηγόρους", αναφέρεται ενδεικτικά.

  Αυτό όμως που ουσιαστικά συνιστά πλήρη εναντίωσή τους είναι το γεγονός ότι στρέφονται δικαστικά κατά του ΕΦΚΑ, θεωρώντας ότι πρέπει να κάνει απολογισμό και τους ενημερώσει άμεσα  για τα χρήματα που καταβάλλουν κάθε χρόνο σε ειδικό λογαριασμό ο οποίος έχει συγκροτηθεί αποκλειστικά και μόνο από την καταβολή εισφορών υπέρ ΟΑΕΔ των επιστημόνων – ελεύθερων επαγγελματιών, επί 9 συναπτά έτη!

  Το άνοιγμα των δικαστηρίων

  Ήδη πάντως έχουν καταγραφεί οι τάσεις εντός του Δικηγορικού Σώματος με την κυρίαρχη να τοποθετείτε υπέρ του πλήρους ανοίγματος των δικαστηρίων.

  Βασικό θέμα της συνεδρίασης (που θα έχει και άλλα ζητήματα) είναι η νέα ΚΥΑ που θα καθορίζει τι θα λειτουργεί και τι όχι στα δικαστήρια.

  Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες οι δικηγόροι θα ζητήσουν:

  – Άνοιγμα των πολιτικών δικαστηρίων (ασφαλιστικά μέτρα, εκούσια, ειδικές διαδικασίες, δηλαδή αυτοκίνητα, εργατικά, οικογενειακές) με μάρτυρες!

  – Άνοιγμα των Ποινικών Δικαστηρίων και εκδίκαση όχι μόνο υποθέσεων που βρίσκονται στα όρια της παραγραφής.

  Μάλιστα αν υπάρξει μπλόκο εκ μέρους των λοιμωξιολόγων για τις κόκκινες περιοχές, οι δικηγόροι θα ζητήσουν να ανοίξουν τα δικαστήρια σε όλες τις άλλες περιοχές.

  Ο τρόπος

  Η ερώτηση βέβαια είναι πως θα γίνει αυτό , όταν είναι γνωστό ότι η πανδημία βρίσκεται ακόμα σε έξαρση, η απάντηση που δίδεται είναι με όλους τους υγειονομικούς περιορισμούς και τα μέτρα προστασίας.

  Βέβαια η άλλη ερώτηση είναι "μα μπορούν να εκδικαστούν όλες οι πολιτικές ή ποινικές υποθέσεις ενός πινακείου;”.

  Η απάντηση είναι πως "θα εκδικάζονται οι 5-6 παλαιότερες υποθέσεις των πινακίων ανάλογα με τον αριθμό κατάθεσης της αίτησης ή τον αριθμό σχηματισμού της δικογραφίας”.

  Ο ΔΣΑ

  Ήδη ξεκάθαρη θέση πήρε ο ΔΣΑ ο οποίος σε απόφασή του αναφέρει πως "η άμεση επαναλειτουργία όλων των δικαστηρίων, όλων των δικαιοδοσιών (αστικών, ποινικών, διοικητικών) αποτελεί πλέον αδήριτη αναγκαιότητα. Η λειτουργία των Δικαστηρίων αποτελεί βασική κρατική λειτουργία και χαρακτηρίζει μια δημοκρατική Πολιτεία και ένα Κράτος Δικαίου. Χωρίς δικαστήρια σε λειτουργία υπονομεύεται πλήρως το δικαίωμα των πολιτών σε δικαστική προστασία και συνεπώς δεν μπορεί να γίνει ανεκτή.

  Χωρίς δικαστήρια σε λειτουργία οι πολίτες, ιδίως εκείνοι που χρήζουν μείζονος προστασίας, για τους οποίους η Δικαιοσύνη είναι το ύστατο καταφύγιο, μένουν απροστάτευτοι (π.χ. κρατούμενοι, το καθεστώς κράτησης των οποίων παρατείνεται,  διατροφές ανηλίκων, συζύγων, εργατικές αξιώσεις, εκμισθωτές έναντι υπερήμερων μισθωτών κ.ο.κ.).

  Οίκοθεν νοείται ότι η επαναλειτουργία θα συνοδεύεται από όλα τα αναγκαία υγειονομικά και δικονομικά μέτρα (χρονικός διαχωρισμός πινακίων, περιορισμένος αριθμός ατόμων εντός των δικαστικών αιθουσών, χρήση μάσκας κ.λπ.)

  Έγκαιρη έκδοση των ΚΥΑ

  Οι δικηγόροι ζητούν επίσης "να σταματήσει επιτέλους η εβδομαδιαία νομοθέτηση (για όσο χρόνο διαρκέσουν τα έκτακτα μέτρα λόγω Covid-19), την οποία πληροφορούμεθα τελευταία στιγμή (εντός του Σαββατοκύριακου) με άμεση εφαρμογή την 06.00 της Δευτέρας. H εκάστοτε ΚΥΑ πρέπει να εφαρμόζεται την εκάστοτε προσεχή Τετάρτη, ή κατ’ ελάχιστον, Τρίτη, προκειμένου να αποτρέπονται οι εβδομαδιαίοι αδικαιολόγητοι αιφνιδιασμοί". 

  Μήνυση

  Οι δικηγόροι της Αθήνας πάντως κάνουν πράξη την "απειλή τους" και ήδη ετοιμάζουν υποβολή μηνυτήριας αναφοράς για το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού του ΟΑΕΔ ν. 3896/2011.

  Πρόκειται για ειδικό λογαριασμό ο οποίος έχει συγκροτηθεί αποκλειστικά και μόνο από την καταβολή εισφορών υπέρ ΟΑΕΔ των επιστημόνων – ελεύθερων επαγγελματιών, επί εννέα συναπτά έτη.

  Όπως λένε λοιπόν οι δικηγόροι θα προσφύγουν στα δικαστήρια "με δεδομένο ότι μέχρι σήμερα ο ΕΦΚΑ δεν έχει παράσχει τις αναγκαίες πληροφορίες για τα ποσά που εισέπραξαν και τα ποσά που απέδωσαν διαχρονικά όλες οι μέχρι σήμερα Διοικήσεις αυτού και πρώην ΕΤΑΑ, στον ειδικό λογαριασμό ΟΑΕΔ ν. 3986/2011, ο οποίος έχει συγκροτηθεί αποκλειστικά και μόνο από την καταβολή εισφορών υπέρ ΟΑΕΔ των επιστημόνων – ελεύθερων επαγγελματιών, επί 9 συναπτά έτη, σε συνέχεια του αιτήματος λογοδοσίας που υποβλήθηκε προς τη Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ (το οποίο δεν έχει εισέτι απαντηθεί), το ΔΣ του ΔΣΑ, αποφάσισε να υποβληθεί μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για τη διερεύνηση των τυχόν ποινικών ευθυνών για το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού, εφόσον δεν παρασχεθούν ικανοποιητικές απαντήσεις από τον e-ΕΦΚΑ, μετά της ταχθείσης προθεσμίας.

  Η σύνταξη της μηνυτήριας αναφοράς ανατέθηκε στην Επιτροπή που συγκροτήθηκε δυνάμει της από 11/12/2020 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (αποτελούμενη από τον Αντιπρόεδρο Φώτη Κωτσή και τους Συμβούλους Ανδρέα Κουτσόλαμπρο, Μεθόδιο Ματαλιωτάκη και Θέμη Σοφό)".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ