Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 02-Φεβ-2021 17:09

  Δικαστικά πυρά για τις δίκες εξπρές του νόμου Κατσέλη – Προσφυγή στο ΣτΕ από δυο δικηγόρους

  Δικαστικά πυρά για τις δίκες εξπρές του νόμου Κατσέλη – Προσφυγή στο ΣτΕ από δυο δικηγόρους
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Ως αντισυνταγματική και αντίθετη στις ευρωπαϊκές συμβάσεις προσβάλλουν με προσφυγή τους στο Συμβούλιο Επικρατείας δυο δικηγόροι της Ρόδου τη διάταξη για τις δίκες-εξπρές για τα κόκκινα δάνεια, με βάση το νόμο Κατσέλη.

  Όπως αναφέρουν στην προσφυγή τους οι ροδίτες δικηγόροι, "εισάγει ανεπίτρεπτα εξαιρετικό δίκαιο με έκδηλο το στοιχείο της στήριξης των συμφερόντων των Τραπεζών και αντιστρατεύεται την αρχή της ισονομίας και της ισότητας".

  Υπενθυμίζεται πως η πρόσφατη Κ.Υ.Α. των υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης ορίζει πως όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις, για τις οποίες οι δίκες έχουν προσδιοριστεί μετά τις 15 Ιουνίου 2021, επαναπροσδιορίζονται ώστε να διεξαχθούν "ηλεκτρονικά", με τις ταχείες διαδικασίες που προβλέπει ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας.

  Στόχος, κατά τα αρμόδια υπουργεία, ήταν να επιταχυνθεί η εκδίκαση εκκρεμών υποθέσεων που εκκρεμούν έως τα μέσα της δεκαετίας του 2030, ώστε να μην είναι σε "ομηρία" οι δανειολήπτες που όντως δικαιούνται να υπαχθούν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου Κατσέλη, αλλά και να προστατεύονται οι τράπεζες από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

  Τι υποστηρίζουν

  Στην αίτηση ακύρωσης οι δύο δικηγόροι, που έχουν πελάτες με "κόκκινα" δάνεια οι οποίοι "πλήττονται άμεσα με ανεπανόρθωτη ηθική και υλική βλάβη", αναφέρουν κατ΄ αρχάς, ότι ο πλέον δημοκρατικός "νόμος Κατσέλη" μετά από απαίτηση των πιστωτών μας και ειδικά της Γερμανίας, ουσιαστικά καταργήθηκε και μάλιστα αναδρομικά με το νόμο 4745/2020, ο οποίος "αποτελεί μνημόνιο αυταρχισμού, αυθαιρεσίας και απόπειρας κατάλυσης του ίδιου του Συντάγματος".

  Ακόμη, αναφέρουν ότι ο "νόμος Κατσέλη" προβλέπει ότι όσοι δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα και έχουν πραγματική οικονομική αδυναμία να πληρώσουν τις δόσεις των "κόκκινων" δανείων τους, μπορούν να ενταχθούν σε αυτόν, εξασφαλίζοντας παράλληλα τόσο τα συμφέροντα των Τραπεζών, όσο και των οφειλετών. Η δε έννοια του "στρατηγικού κακοπληρωτή" αποτέλεσε ένα μεταγενέστερο νομοτεχνικό εφεύρημα, που όμως η ιδιότητα αυτή, "ως αόριστη νομική έννοια, απαιτεί συγκεκριμένη εξειδίκευση", κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ