Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 02-Φεβ-2021 09:13

  Υπόθεση Καλογρίτσα – Παππά: Ή εξεταστική ή παραγραφή

  Υπόθεση Καλογρίτσα – Παππά: Ή εξεταστική ή παραγραφή
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Το πολιτικό πόκερ των επόμενων ημερών θα παιχτεί με βασικό "χαρτί” τη δικογραφία για τις καταγγελίες του αποκαλούμενοι κόκκινου εργολάβου Χρ. Καλογρίτσα, σχετικά με το παρασκήνιο του περίφημου διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών του 2016 και τις δικαστικές βολές του σε βάρος του τότε πανίσχυρου υπουργού Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παππά.

  Η δικογραφία – που έχει ως βάση την μήνυση Καλογρίτσα- έφυγε από την Εισαγγελία με τη σημείωση του εισαγγελέα Κων/νου Σιμιτζόγλου πως "....από τη μήνυση της εταιρείας Τοξότης του Χρ.Καλογρίτσα προκύπτουν στοιχεία τυχόν τέλεσης αξιόποινων πράξεων φερομένων ως τελεσθέντων κατά την περίοδο που ο συγκεκριμένος είχε την ιδιότητα του υπουργού" και εστάλη στη Βουλή άνευ αξιολόγησης προς τη Βουλή για τα περαιτέρω.

  Τι θα γίνει


  Μετά την αποστολή του σχετικού φακέλου επαφίεται στη Βουλή, με πρωτοβουλία της κυβερνητικής πλειοψηφίας, να προχωρήσει σε κοινοβουλευτική διερεύνηση των όσων έχει καταγγείλει ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας, ο οποίος διατείνεται πως ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες ήταν "στημένος". Άλλωστε, η διαγωνιστική διαδικασία για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών κατέπεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), το οποίο την έκρινε μη σύννομη και αντισυνταγματική, ακυρώνοντας τον διαγωνισμό. Ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας, που μετείχε στον διαγωνισμό, έχει καταγγείλει συγκεκριμένα ότι δεν είχε χρήματα να μετάσχει σε αυτόν, αλλά πείστηκε από τον Νίκο Παππά να μπει "μπροστινός” προκειμένου η τότε κυβέρνηση να αποκτήσει τηλεοπτικό κανάλι δικής της επιρροής και προς τούτο του δόθηκαν από τους ιδιοκτήτες του Λιβενέζικου κολλοσσού CCC τα 3 εκατ. ευρώ που απαιτούνταν για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό με τη μορφή εγγυητικής επιστολής.

  Με μηνυτήρια αναφορά του ο Καλογρίτσας από τον περασμένο Ιούλιο έχει στραφεί κατά των νόμιμων εκπροσώπων λιβανέζικης εταιρείας CCC, υποστηρίζοντας ότι η μεταξύ τους σύμβαση ήταν εικονική και επί της ουσίας αφορούσε το θέμα των τηλεοπτικών αδειών.

  Παράλληλα αναφέρεται στην επίμαχη συναλλαγή μεταξύ της εταιρείας του και του λιβανέζικου Ομίλου CCC, για να καταδείξει ότι ανάθεση υπεργολαβίας την εταιρεία "Τοξότης" για έργο της CCC στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν εικονική και πως η χρηματοδότηση στην πραγματικότητα αφορούσε τη συμμετοχή του στον διαγωνισμό με τις τηλεοπτικές άδειες προκειμένου να εξυπηρετήσει την επιθυμία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να έχει "δικό της κανάλι".

  Εξεταστική ή παραγραφή

  Τα δεδομένα πλέον έχουν ως εξής: Με βάση τον κανονισμό της Βουλής υπάρχουν δύο δυνατότητες. Η σύσταση εξεταστικής επιτροπής μετά από αίτημα που θα καταθέσουν 60 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος και η σύσταση προανακριτικής επιτροπής μετά από αίτημα που θα καταθέσουν 30 βουλευτές. Με βάση την αριθμητική της υπάρχουσας Βουλής αυτή η δυνατότητα υπάρχει μόνο για την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση. Είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κάνει χρήση των δυνατοτήτων που του δίνει ο κανονισμός.

  Τι θα κάνει η κυβέρνηση; Ότι κι να κάνει υπάρχει το ζήτημα της παραγραφής συνεπώς πρέπει να το κάνει άμεσα. Εάν δεν γίνει προανακριτική επιτροπή το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβριο που ξεκινάει η νέα περίοδος τα όποια τυχόν ποινικά αδικήματα που αφορούν την υπόθεση Καλογρίτσα παραγράφονται.

  Εάν δε η Βουλή κλείσει για θερινά τμήματα το καλοκαίρι η παραγραφή θα ξεκινήσει με το κλείσιμο της ολομέλειας και την έναρξη των θερινών τμημάτων. Και αυτό γιατί οι όποιες υποθέσεις αφορούν την δεύτερη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή από το Σεπτέμβριο του 2015 και μετά (π.χ και περίπτωση Folli Follie) εμπίπτουν στα προ της αναθεώρησης του Συντάγματος προβλεπόμενα για την παραγραφή υπουργικών αδικημάτων.

  Ο συνήγορος του Νικ. Παππά

  Πάντως σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες δικηγόρος του Νικ. Παππά (εδώ και πολύ καιρό αλλά και στη συγκεκριμένη υπόθεση) είναι ο γνωστός ποινικολόγος Γιάννης Μαντζουράνης. Η είδηση βέβαια δεν έγκειται σε αυτό αλλά στο γεγονός ότι ο Γ. Μαντζουράνης, είναι γνωστό πως είναι αρκετά κοντά στον Αλέξη Τσίπρα, ήταν και είναι από τους ανθρώπους που πολλές φορές ερωτάται για πολιτικά και νομικά ζητήματα. Επίσης πως προ ημερών όταν ο πρώην πρωθυπουργός αποφάσισε να στραφεί κατά δυο δημοσιογράφων για δημοσιεύματα σχετικά με το σπίτι στο Σούνιο , την αγωγή υπέγραψε (όπως και σχετική αρθρογραφία) – και – ο Γιάννης Μαντζουράνης.

  Επειδή λοιπόν στην πολιτική οι συμβολισμοί παίζουν πάντα εξαιρετικά σημαντικό ρόλο προφανώς αυτό δείχνει κάτι και σε πολιτικό επίπεδο. Το ότι ο Τσίπρας και ο Παππάς έχουν τον ίδιο δικηγόρο δείχνει πως ουσιαστικά ο πρώην πρωθυπουργός δεν εγκαταλείπει τον Παππά στη μοίρα της αντιδικίας με ένα πρόσωπο που ήταν στα μέσα και στα έξω της προηγούμενης διακυβέρνησης, τον "κόκκινο εργολάβο” Χρ. Καλογρίτσα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ