Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 01-Φεβ-2021 12:31

  Θεσσαλονίκη: Συμβολικός αποκλεισμός εισόδων στο campus και σε κτίρια του ΑΠΘ από φοιτητές

  Θεσσαλονίκη: Συμβολικός αποκλεισμός εισόδων στο campus και σε κτίρια του ΑΠΘ από φοιτητές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σε αποκλεισμό εισόδων και κτιρίων Σχολών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης προχώρησαν μέλη φοιτητικών παρατάξεων που αντιδρούν στον νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας "Εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος", το οποίο έχει εισαχθεί για συζήτηση στη Βουλή.

  Οι φοιτητές -εκλεγμένοι στα συμβούλια των συλλόγων τους με το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών και το σχήμα των ΕΑΑΚ- στις 6 το πρωί μαζεύτηκαν μπροστά από τις μπάρες ελέγχου της διέλευσης αυτοκινήτων από τον κεντρικό δρόμο που διασχίζει το campus από την οδό Εγνατίας έως την Αγίου Δημητρίου.

  Παράλληλα κάποιοι συγκεντρώθηκαν μπροστά από τη Φιλοσοφική και την Πολυτεχνική Σχολή όπου ανάρτησαν πανό με συνθήματα κατά του νομοσχεδίου. Οι διοικητικοί υπάλληλοι που προσέρχονταν για να αναλάβουν εργασία ενημερώνονταν για την κινητοποίηση και δεν τους επιτρεπόταν η είσοδος, ενώ κατ' εξαίρεση επιτράπηκε να πάνε στα εργαστήριά τους ερευνητές των οποίων τα πειράματα και προγράμματα είχαν για πρακτικούς λόγους επείγοντα χαρακτήρα.

  "Θα συνεχίσουμε να είμαστε στον δρόμο και να προχωράμε σε δράσεις, μέχρι να αποσυρθεί το νομοσχέδιο που έρχεται να καταστρέψει κάθε προοπτική μας, να βάλει φρένο και να φιμώσει οποιαδήποτε φωνή αντιστέκεται μέσα στο πανεπιστήμιο", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η φοιτήτρια του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας Σοφία Χατζοπούλου.

  "Βρισκόμαστε με αποφάσεις της πλειοψηφίας των φοιτητικών συλλόγων του ΑΠΘ. Προχωρήσαμε σήμερα σε αυτή την κινητοποίηση και περιμετρικά όλες οι είσοδοι του Πανεπιστημίου έχουν αποκλειστεί", πρόσθεσε η φοιτήτρια από το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, Άννα Μαρία Ηλιού, σημειώνοντας ότι "ταυτόχρονα συνδέουμε τις δράσεις με τον αγώνα να επιστρέψουμε στα πανεπιστήμια με ασφάλεια στις σχολές μας".

  Η επόμενη συντονισμένη δράση των φοιτητών έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη, με συγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου για την πραγματοποίηση πορείας. η σημερινή κινητοποίηση αναμένεται να λήξει μετά το πέρας του ωραρίου λειτουργίας των διοικητικών υπηρεσιών του Πανεπιστημίου.

  "Πρύτανης ΑΠΘ: Δε νοείται δημοκρατικός διάλογος με απαγορεύσεις"

  "Κάθε διαμαρτυρία είναι καλοδεχούμενη σε έναν χώρο που εξ ορισμού προάγει την ελευθερία έκφρασης και διακίνησης ιδεών. Δυστυχώς, όμως, κάποιοι φοιτητές φαίνεται ότι αντιλαμβάνονται την ελευθερία έκφρασης με λουκέτα σε πανεπιστημιακά κτίρια, με απαγορεύσεις σε εργαζομένους να προσέλθουν στον χώρο της δουλειάς τους και σε ερευνητές να διεξάγουν απρόσκοπτα το έργο τους. Δε νοείται δημοκρατικός διάλογος διά της επιβολής απαγορεύσεων και της προσβολής δικαιωμάτων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, που δε συντάσσονται με τις όποιες απόψεις της όποιας ομάδας", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, κληθείς να σχολιάσει την κινητοποίηση, ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθ. Νίκος Παπαϊώάννου.

  Περνώντας στη συνέχεια στο νομοσχέδιο για την αναβάθμιση των Πανεπιστημίων ο κ. Ταραντίλης ανέφερε πως "η κυβέρνηση συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις, όπως είχε προεκλογικά δεσμευθεί στους πολίτες.

  Κατατέθηκε ήδη και συζητείται τις επόμενες μέρες στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη συνολική αναβάθμιση της λειτουργίας των Πανεπιστημίων.

  Πρόκειται για ένα σημαντικό, καινοτόμο νομοσχέδιο που αντιμετωπίζει χρόνιες παθογένειες, και ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας.

  Σε αυτό, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται:

  Πρώτον: Ρυθμίσεις που επαναπροσδιορίζουν - με βάση τις πανελλαδικές εξετάσεις - τον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και οριοθετούν τη διάρκεια φοίτησης.

  Και δεύτερον: Ρυθμίσεις για την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, την αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος, τη βελτίωση της λειτουργίας και της εικόνας των Πανεπιστημίων μας".

  Για τον εκλογικό νόμο στην Αυτοδιοίκηση μίλησε συνεχίζοντας την εισαγωγική του τοποθέτηση ο Χρήστος Ταραντίλης. Όπως είπε: "Εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και κατατίθεται σύντομα στη Βουλή, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

  Πρόκειται - όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης - για μια ακόμη νομοθετική πρωτοβουλία που αποτελεί ρητή προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης.

  Στόχος μας να μπει οριστικό τέλος στην ακυβερνησία στα όργανα της Αυτοδιοίκησης.

  Μεταξύ άλλων:

  - Επαναφέρεται η 5ετής θητεία των Δημάρχων και των Περιφερειαρχών που θα εκλεγούν τον Οκτώβριο του 2023.

  - Τίθεται ως όριο για την εκλογή τους από τον πρώτο γύρο το 43% των ψήφων.

  - Εξασφαλίζεται κατά κανόνα η εκλογή των 3/5 των μελών του Συμβουλίου στον νικητή των εκλογών.

  - Μειώνεται οριακά ο αριθμός των μελών του δημοτικού και του περιφερειακού συμβουλίου.

  - Θεσπίζεται -όπως και στις βουλευτικές εκλογές- όριο 3% για την εκλογή δημοτικού ή περιφερειακού συμβούλου, ανεξάρτητα από τον αριθμό των μελών του".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ