Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 29-Ιαν-2021 12:11

  Τηλεοπτικές άδειες: Στη Βουλή η δικογραφία για τυχόν ευθύνες του Νικ. Παππά μετά τις καταγγελίες Καλογρίτσα

  Παππας Βουλη 2020
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Την αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών του πρώην υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών και συγκεκριμένα μετά τις καταγγελίες του επιχειρηματία Χρ. Καλογρίτσα, ζητεί από τη Βουλή ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Κων/νος Σιμιτζόγλου.

  Η αποστολή στη Βουλή, νομικά αυταπόδεικτη ενέργεια, ανοίγει τη συζήτηση για το ενδεχόμενο να προταθεί η σύσταση εξεταστικής επιτροπής για όσα έγιναν το 2016 στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, με βάση τις καταγγελίες ενός κεντρικού προσώπου της εποχής, του αποκαλούμενου κόκκινου εργολάβου, Χρ. Καλογρίτσα.

  Μετά την εξέταση των μαρτύρων και των προσώπων που κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις για την υπόθεση, ο εισαγγελέας θεωρεί πως προσέκρουσε σε τυχόν ευθύνες του πρώην υπουργού, συνεπώς η αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή ήταν μονόδρομος, αφού με βάση τον νόμο περί ευθυνών υπουργών, μόνη αρμόδια να τις διερευνήσει είναι η Βουλή.

  Η δικογραφία θα παραμείνει στην τακτική δικαιοσύνη που θα συνεχίσει την έρευνα για τα μη πολιτικά πρόσωπα (μέλη της οικογένειας Χούρι της εταιρείας CCC) που είναι μεταξύ των μηνυομένων, για να συνεχιστεί η έρευνα, κυρίως για να κληθεί να καταθέσει ένας μάρτυρας ακόμα που έχει προτείνει η πλευρά Καλογρίτσα.

  Υπενθυμίζεται πως ο κ. Καλογρίτσας σε υπόμνημα που κατέθεσε πρόσφατα στη Δικαιοσύνη περιέγραψε σειρά αδικημάτων που θεωρεί πως οφείλει η Βουλή να διερευνήσει σε βάρος του Νίκου Παππά, για την περίφημη υπόθεση με τις τηλεοπτικές άδειες του 2016.

  Αναφέρει έξι πράξεις: δωροληψία πολιτικών αξιωματούχων, παρακώλυση συναγωνισμού, παράβαση καθήκοντος, ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση, υφαρπαγή ψευδούς βεβαιώσεως και παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου.

  Νέοι μάρτυρες

  Υπενθυμίζεται πως ο επιχειρηματίας είχε κατονομάσει ως το πρόσωπο που οργάνωσε μαζί με την εταιρεία CCC, τη δημιουργία καναλιού ΣΥΡΙΖΑ, τον Νίκο Παππά. Ουσιαστικά ο επιχειρηματίας αποδίδει στον πρώην υπουργό, ρόλο οργανωτή ενός σχεδίου με φόντο τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες το 2016, που είχε ως στόχο την "εξυπηρέτηση των συμφερόντων που εκπροσωπούσε και ενδεχομένως τη χειραγώγηση ενός μέσου μαζικής ενημέρωσης και τον επηρεασμό του τηλεοπτικού κοινού".

  Με μηνυτήρια αναφορά του ο Καλογρίτσας από τον περασμένο Ιούλιο έχει στραφεί κατά των νόμιμων εκπροσώπων λιβανέζικης εταιρείας CCC, υποστηρίζοντας ότι η μεταξύ τους σύμβαση ήταν εικονική και επί της ουσίας αφορούσε το θέμα των τηλεοπτικών αδειών.

  Παράλληλα αναφέρεται στην επίμαχη συναλλαγή μεταξύ της εταιρείας του και του λιβανέζικου Ομίλου CCC, για να καταδείξει ότι η ανάθεση υπεργολαβίας στην εταιρεία "Τοξότης" για έργο της CCC στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν εικονική και πως η χρηματοδότηση στην πραγματικότητα αφορούσε τη συμμετοχή του στον διαγωνισμό με τις τηλεοπτικές άδειες προκειμένου να εξυπηρετήσει την επιθυμία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να έχει "δικό της κανάλι".

  "Ερευνητέες πράξεις πολιτικών προσώπων"

  Ο εργολάβος περιλαμβάνει ολόκληρο κεφάλαιο για τις ερευνώμενες πράξεις πολιτικών προσώπων: "Ο τότε υπουργός Επικράτειας, Νίκος Παππάς, είχε σημαντική και καθοριστική ανάμειξη στο εν λόγω εγκληματικό σχέδιο των εγκαλουμένων, καθώς ήταν αυτός που έφερε σε επαφή όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και οργάνωσε τις κινήσεις. Κατά συνέπεια, δέον όπως ερευνηθεί η ευθύνη του ανωτέρου προσώπου αναφορικά με τα εκτιθέμενα αδικήματα, προκειμένου να αναδειχθεί η πλήρης αλήθεια και να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη".

  Το "σχέδιο που οργάνωσε ο Νίκος Παππάς", κατά τον Χρήστο Καλογρίτσα, είχε ως στόχο "την εξυπηρέτηση των συμφερόντων που εκπροσωπούσε και ενδεχομένως τη χειραγώγηση ενός μέσου μαζικής ενημέρωσης και τον επηρεασμό του τηλεοπτικού κοινού".

  Στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου τού αποδίδει ότι "επιχείρησε να κατοχυρώσει μία από τις τηλεοπτικές άδειες σε πρόσωπα της επιρροής του, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα που εκπροσωπούσε". Και επικαλούμενος τη νομοθεσία προσθέτει ότι ο Νίκος Παππάς "με τις ενέργειές του αυτές έθεσε εμπόδια στον ελεύθερο ανταγωνισμό και έπληξε βαθύτατα τη διαφάνεια και την ακεραιότητα του δημόσιου διαγωνισμού, μολονότι η θέση που κατείχε τη δεδομένη χρονική στιγμή καθιστούσε επιτακτική την προάσπιση των συμφερόντων των διαγωνιζομένων και τη διαφύλαξη των αρχών που διέπουν τέτοιου είδους διαγωνισμούς".

  Σύμφωνα με τον Χρ. Καλογρίτσα, το ίδιο πολιτικό πρόσωπο ήταν εκείνο που "οργάνωσε μαζί με την εταιρεία CCC τη σύσταση αφανούς εταιρείας, βάζοντας άλλη εταιρεία ως "μπροστάρη” ενώ στην πραγματικότητα άλλοι θα ήταν οι πραγματικοί δικαιούχοι της άδειας του καναλιού. Οταν θα ολοκληρωνόταν ο διαγωνισμός και θα αποκτούσαν την πολυπόθητη άδεια, αυτός (σ.σ.: εννοείται ο υπουργός) θα είχε δικούς του ανθρώπους στο τιμόνι ενός καναλιού, με όλες τις εξ αυτού του λόγου συνέπειες".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ