Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 26-Ιαν-2021 08:14

  Θολό τοπίο η ανοσία, τι γίνεται με τις υπόλοιπες δόσεις

  Θολό τοπίο η ανοσία, τι γίνεται με τις υπόλοιπες δόσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Αμφίβολο θεωρείται πλέον το πότε θα έχει επιτευχθεί η "ανοσία της αγέλης" όπως ονομάζεται, δηλαδή να έχει εμβολιαστεί το 60-70% του πληθυσμού. Ο αρχικός στόχος ήταν μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού να έχει κάνει το εμβόλιο αυτό το ποσοστό.

  Επί του παρόντος, και ενώ υπάρχουν καθυστερήσεις στην προμήθεια δόσεων, είναι δύσκολο να γίνουν προβλέψεις για το κομμάτι του γενικού πληθυσμού που θα έχει εμβολιαστεί έως τότε, με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους κατά τη χθεσινή ενημέρωση να δηλώνει πως ο ρυθμός εμβολιασμού εξαρτάται μόνο από τη διαθεσιμότητα των εμβολίων.

  "Μέχρι το καλοκαίρι πιστεύουμε ότι θα έχουμε εμβολιάσει ειδικά ένα πολύ σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού, αλλά θα έχουμε πετύχει να έχουμε εμβολιάσει κυρίως αυτούς που είναι πιο ευπαθείς και πιο ευάλωτοι στον ιό", επεσήμανε χαρακτηριστικά, χωρίς όμως να αναφέρει συγκεκριμένο ποσοστό.

  "Ο ρυθμός του εμβολιασμού εξαρτάται από τις παραδόσεις των εμβολίων. Αυτή τη στιγμή από την Pfizer έχουμε ένα χρονοδιάγραμμα για τις αναμενόμενες παραδόσεις. Έχουμε και τις παραδόσεις των υπόλοιπων εταιρειών. Όσα εμβόλια παραλάβουμε εμείς μπορούμε να προσαρμόζουμε την δυναμικότητα του συστήματος, έτσι ώστε να επιτύχουμε τους στόχους μας" συμπλήρωσε.

  Οι δόσεις που περιμένουμε

  Από τη Pfizer, εφόσον τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα των παραδόσεων, θα έχουν παραληφθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 815 χιλιάδες δόσεις και μέχρι το τέλος Μαρτίου, συνολικά από την αρχή, 1.415.000 δόσεις. Από την AstraZeneca η Ελλάδα θα παραλάβει μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 410 χιλιάδες δόσεις και μέχρι τέλος Μαρτίου άλλες 330 χιλιάδες. Τέλος, από την εταιρεία Moderna θα παραλάβουμε 20 χιλιάδες δόσεις τον Ιανουάριο, 115 χιλιάδες το Φεβρουάριο και 105 χιλιάδες δόσεις το Μάρτιο.

  "Αν έχουμε περισσότερα εμβόλια, εμείς μπορούμε ανά πάσα στιγμή να προσαρμόσουμε την δυναμικότητα του συστήματος. Όπως και ο στόχος είναι εφικτός, αν θεωρήσουμε ότι θα έχουμε την έξτρα παράδοση από την Pfizer, που είναι η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα επιπλέον 100.000.000. Αυτά, όμως, θα κριθούν στην πορεία, αν τηρηθούν αυτές οι παραδόσεις" υπογράμμισε ο κ. Θεμιστοκλέους.

  Σημειώνεται πως μέχρι χθες είχαν γίνει 176 χιλιάδες εμβολιασμοί. Ειδικότερα, έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 69 χιλιάδες πολίτες άνω των 85 ετών, περισσότεροι από 88 χιλιάδες υγειονομικοί και 10.700 στους οίκους ευγηρίας.

  Επιπλέον, έχουν κλειστεί 649 χιλιάδες ραντεβού, όπως αναφέρθηκε στη χθεσινή ενημέρωση. 245 χιλιάδες ραντεβού αφορούν την πρώτη δόση και 404 χιλιάδες ραντεβού τη δεύτερη δόση.

  Τα ραντεβού είναι: 25 χιλιάδες υγειονομικοί, 105 χιλιάδες πολίτες άνω των 85 ετών και 115 χιλιάδες πολίτες άνω των 80 ετών. Η Ελλάδα τέλος βρίσκεται στη 10η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση στον κυλιόμενο μέσο όρο των τελευταίων 7 ημερών.

  Βίκυ Κουρλιμπίνη

  Vicky.kourlibini@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ