Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 25-Ιαν-2021 14:16

  Γκ. Μαγιορκίνης: Επιφυλακτικός για τη μεταδοτικότητα του μεταλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού

  Γκ. Μαγιορκίνης: Επιφυλακτικός για τη μεταδοτικότητα του μεταλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Επιφυλακτικός για τη μεταδοτικότητα του μεταλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού εμφανίζεται ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης. 

  Με μια  ανάρτηση πριν από λίγες ώρες στην προσωπική του σελίδα στο Facebook ο επίκουρος καθηγητής, αναλύει την άποψη του, παραθέτοντας μάλιστα και μια σειρά από διαγράμματα επιδημιολογικής επιτήρησης του μεταλλαγμένου ιού στο Ηνωμένο Βασίλειο.

  Αναλυτικά η ανάρτηση: 

  "Ως επιστήμονας οφείλω να ασκώ κριτική στις πιθανά αδύναμες θεωρίες. Διατηρώ λοιπόν σημαντικές επιφυλάξεις για το μέγεθος της πιθανά αυξημένης μεταδοτικότητας του βρεταννικού στελέχους με τη Nelly για τους εξής λόγους (παραθέτω και τα αντίστοιχα διαγράμματα επιδημιολογικής επιτήρησης της βρεταννικής Nelly στο Ηνωμένο Βασίλειο)”

  Το ενδιαφέρον στην όλη ανάρτηση είναι η ανάλυση που κάνει ο Γκίκας Μαγιορκίνης σχετικά με το κατά πόσο είναι ένοχο ή όχι το μεταλλαγμένο στέλεχος για το τρίτο πανδημικό κύμα:

  "1) Στην Ουαλία ενώ υπήρχε το μεταλλαγμένο στέλεχος αυτό που προκάλεσε το τρίτο κύμα ήταν τα άλλα στελέχη.

  2) Στην Σκωτία ενώ υπήρχε το μεταλλαγμένο στέλεχος δεν είδαν τρίτο κύμα.


  3) Στην Βόρεια Ιρλανδία το τρίτο κύμα ήρθε ως αποτέλεσμα και των 2 "τύπων του ιού"

  4) Στο Λονδίνο πέρασε η κορυφή της επιδημίας του μεταλλαγμένου και βλέπουμε πτώση του μεταλλαγμένου αλλά επιμονή των άλλων στελεχών (δηλαδή μείωση ποσοστού του μεταλλαγμένου έναντι μη μεταλλαγμένου)

  5) Στην Ανατολική Αγγλία αφού πέρασε η κορυφή του μεταλλαγμένου βλέπουμε πτώση του μεταλλαγμένου αλλά επιμονή των άλλων στελεχών (δηλαδή μείωση ποσοστού μεταλλαγμένου έναντι μη μεταλλαγμένου)

  6) Στην Νοτιοανατολική Αγγλία πέρασε η κορυφή του μεταλλαγμένου βλέπουμε πτώση του μεταλλαγμένου αλλά επιμονή των άλλων στελεχών (δηλαδή μείωση ποσοστού μεταλλαγμένου έναντι μη μεταλλαγμένου)

  7) Στις υπόλοιπες περιοχές δεν βλέπουμε τρίτα κύματα και τα ποσοστά μεταξύ τους παραμένουν λίγο πολύ σταθερά.

  8) Επίσης η εβδομαδιαία έκθεση λέει: "In England, trends in new variant compatible positives varied substantially by region. At the national level is likely that the number of people testing positive for the new variant compatible and all other positives has decreased in the week ending 16 January 2021.”

  Μία εναλλακτική υπόθεση που μπορεί να εξηγήσει την μεγάλη διασπορά του μεταλλαγμένου στελέχους είναι ότι το Λονδίνο όπου επικράτησε η μετάλλαξη έχει μεγάλη διασυνδεσιμότητα με όλο τον κόσμο και σίγουρα με όλες τις περιοχές της Αγγλίας.

  Η διασπορά ενός στελέχους που δημιουργεί επιδημία στο Λονδίνο είναι πολύ πιθανό να επηρεάσει πολλές περιοχές.

  Σίγουρα η αυξημένη μετάδοση είναι μία υπόθεση που είναι πιθανό να ισχύει, αλλά ακόμα και έτσι να είναι δεν είδαμε το στέλεχος να προκαλεί τρίτα κύματα σε όλη την Αγγλία παρά μόνο σε 3 περιοχές που είναι η μία δίπλα στην άλλη και προφανώς πρόκειται για τοπική συσχετιζόμενη διασπορά.

  Σε κάθε περίπτωση τα γραφήματα δείχνουν ότι είναι κάτι αντιμετωπίσιμο και η παρουσία της μετάλλαξης σε μία περιοχή δεν συνεπάγεται αυτόματα και έλευση τρίτου κύματος. Τουναντίον, στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν οδήγησε σε τρίτο κύμα”.

   

  "To be a scientist is to be naive. We are so focused on our search for the truth we fail to consider how few actually...

  Δημοσιεύτηκε από Gkikas Magiorkinis στις Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2021
  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ