Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 25-Ιαν-2021 07:58

  Κρούσματα: Στα 44 έτη ο μέσος όρος ηλικίας, 4 στα 10 καταγράφονται στην Αθήνα

  Κορονοϊός - ασθενοφόρο 04.01.2021
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο μέσος όρος ηλικίας του συνόλου των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας είναι τα 44 έτη, ενώ το διάστημα 14 έως 20 Ιανουαρίου το 39,8% των κρουσμάτων καταγράφηκε κατά μέσο όρο στην Αττική, το 11,7% στην Θεσσαλονίκη, ενώ τα υπόλοιπα κρούσματα είναι διάσπαρτα σε όλη την επικράτεια. Αυτά είναι μερικά από τα επιδημιολογικά δεδομένα αποτυπώνονται στην 33η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου Covid.

  Όπως αναφέρεται στην τελευταία δημοσιευμένη έκθεση, ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων διαμορφώνεται σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση σε 480 κρούσματα, από 637 στην προηγούμενη έκθεση, εμφανίζοντας μείωση 24,7%. Εντούτοις, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Επιτροπής Επιδημιολόγων (20/1/2021), από το σύνολο των 74 περιοχών της χώρας, 4 παραμένουν σε κατάσταση συναγερμού λόγω της σημαντικής επιβάρυνσης των νοσοκομείων (Δυτική Αττική, Βοιωτία, Λέσβος και Χαλκιδική) και 4 περιοχές (Πιερία, Κεντρικός Τομέας Αθηνών, Αιτωλοακαρνανία και Ηράκλειο) βρίσκονται σε επίπεδο αυξημένης επαγρύπνησης με τάση επιδείνωσης στα καταγεγραμμένα κρούσματα.

  Ο μέσος όρος του ημερήσιου αριθμού των θανάτων μειώθηκε σε 27,3  (από 36,4 στην προηγούμενη έκθεση) και  το πλήθος των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ μειώθηκε σε 300 (από 340).

  Ο αριθμός των διασωληνωμένων, αν και μειούμενος, καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη επιβάρυνση στο σύστημα υγείας. Η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 στην επικράτεια παρουσιάζει σταθεροποίηση σε 53% (από 52% στην προηγούμενη έκθεση). Στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη ειδικότερα, η πληρότητα κλινών ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 ανέρχεται σε 59% και 67% αντίστοιχα (από 60% και 51% αντίστοιχα στην προηγούμενη έκθεση).

  Συνολικά, με βάση τις προαναφερθείσες τάσεις, ο δείκτης Rt για την επικράτεια στις 20 Ιανουαρίου εκτιμάται από τον ΕΟΔΥ σε 0,87.

  Προβληματίζουν οι μεταλλάξεις

  Και ενώ τα βασικοί επιδημιολογικοί δείκτες καταγράφουν ύφεση, δύο πράγματα προβληματίζουν έντονα τους λοιμωξιολόγους. Το πρώτο είναι οι μεταλλάξεις του ιού, που εκτιμάται πως εμφανίζουν αυξημένη μεταδοτικότητα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τον ΕΟΔΥ καταγράφηκαν 32 νέες περιπτώσεις της βρετανικής μετάλλαξης.

  Το δεύτερο είναι οι εικόνες συνωστισμού που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, με τα εμπορικά καταστήματα να είναι ανοικτά. Οι ειδικοί περιμένουν άνοδο των κρουσμάτων μετά την απόφαση για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ευελπιστούσαν ωστόσο πως η αύξηση αυτή θα ήταν εντός ορίων.

  Πλέον εκφράζονται φόβοι πως εάν συνεχιστεί αυτή η συμπεριφορά, είναι πολύ πιθανό να υπάρξει και νέα επιβάρυνση στα νοσοκομεία.

  Βίκυ Κουρλιμπίνη

  Vicky.kourlibini@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ