Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 23-Ιαν-2021 08:14

  Η "επιμονή" της διασποράς στην Αττική πάει πίσω τη χαλάρωση των μέτρων

  Η "επιμονή" της διασποράς στην Αττική πάει πίσω τη χαλάρωση των μέτρων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

  Μπορεί το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων, όπως και των δημοτικών σχολείων νωρίτερα, να αποτέλεσαν τις πρώτες σημαντικές κινήσεις στην κατεύθυνση της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, στην πραγματικότητα εντούτοις ο δρόμος μέχρι την άρση του lockdown- όπως όλα δείχνουν- θα είναι μακρύς. Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων βαδίζει στη λογική πως η επιστροφή σε μια κανονικότητα θα πρέπει να γίνει με αργό ρυθμό και με δόσεις, ώστε να αποτυπώνεται η επίπτωση από το άνοιγμα κάθε δραστηριότητας ξεχωριστά.

  Σε αυτό το κριτήριο βασίστηκε μεταξύ άλλων η εισήγηση για την επαναλειτουργία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όχι από την προσεχή Δευτέρα, αλλά από την 1η Φεβρουαρίου, ώστε να έχουν μεσολαβήσει τουλάχιστον δύο εβδομάδες από το άνοιγμα του λιανεμπορίου και να έχει αποτυπωθεί η όποια επίπτωση στη διασπορά.

  Την ίδια ώρα, ανοίγουν 1η Φεβρουαρίου τα καταστήματα ΟΠΑΠ, εκτός των ΟΠΑΠ Play, η μετακίνηση όμως από νομό σε νομό δεν προκρίνεται ακόμη, ούτε το κυνήγι, το ψάρεμα, το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων, πόσο μάλλον η εστίαση.

  Ουσιαστικά, αυτό που προβληματίζει κυρίως του ειδικούς είναι ο αργός ρυθμός με τον οποίο μειώνεται το επιδημιολογικό φορτίο στην Αθήνα. Από τα περίπου 6.000 σε όλη την επικράτεια, με τα μισά εντοπίζονται στην Αττική. Η πληρότητα των απλών κλινών COVID και των κλινών ΜΕΘ είναι 23% και 49% αντίστοιχα στην επικράτεια, όμως στην Αττική το 58% των κλινών ΜΕΘ-COVID είναι κατειλημμένες.

  "Παρατηρούμε δηλαδή, μία μείωση του επιδημιολογικού φορτίου σε όλη την επικράτεια, με εξαίρεση κάποιες μεμονωμένες περιοχές και μια σταθεροποίηση, αλλά δυστυχώς όχι μείωση, στην Αττική" σημείωσε στην ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

  "Είναι πολύ νωρίς για να δούμε κάποιο αποτύπωμα από τη σχετιζόμενη με το άνοιγμα του λιανεμπορίου αύξηση της κινητικότητας στα επιδημιολογικά δεδομένα. Στα μεγάλα αστικά κέντρα υπολογίστηκε, όμως, μια μεσοσταθμική αύξηση της ημερήσιας κινητικότητας μόλις στο 16%. Όλοι οι επιδημιολογικοί δείκτες παρακολουθούνται καθημερινά από τον ΕΟΔΥ και την Πολιτική Προστασία και συζητούνται αναλυτικά με την Επιτροπή μας, γεγονός που μας επιτρέπει να έχουμε τη δυνατότητα να προλάβουμε τυχόν σημαντική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου" συμπλήρωσε.

  Η εικόνα στο σύνολο της χώρας

  Στην Ελλάδα, βάσει των στοιχείων που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ, συνεχίζεται η μείωση των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια, με μικρούς αλλά σταθερούς ρυθμούς, ενώ και η πίεση στο σύστημα υγείας εξακολουθεί να δείχνει σταδιακή υποχώρηση. Η αποσυμπίεση στις ΜΕΘ κυμάνθηκε σε 8%-9%, μείωση των ασθενών σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

  Στην Αττική, ο αριθμός των διαγνώσεων την τελευταία  εβδομάδα έδειξε σημεία σημαντικής υποχώρησης που έφτασε το 20% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ στη Θεσσαλονίκη η συρρίκνωση της επιδημίας επιταχύνθηκε, φτάνοντας μέχρι και 30% λιγότερες διαγνώσεις από την προηγούμενη εβδομάδα.

  Vicky.kourlibini@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ