Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 20-Ιαν-2021 07:56

  Υπόθεση Μπεκατώρου: Η "χυδαιότητα" δεν παραγράφεται – Η διπλή έρευνα για να σπάσει ο κύκλος της σιωπής

  σοφία-μπεκατώρου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Να επιβεβαιώσει όσα κατέθεσε προ ολίγων μηνών στις δικαστικές αρχές, όταν κατανόμασε το πρόσωπο που, κατα την καταγγελία της, τη βίασε, καλείται σήμερα απο την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, η Ολυμπιονίκης της Ιστιοπλοΐας Σοφία Μπεκατώρου.

  Η κα Μπεκατώρου, που έσπασε το κύκλο της σιωπής ανοίγοντας στόματα για τέτοιου είδους επιθέσεις, είναι η πρώτη μάρτυρας στην αυτόνομη έρευνα που διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, με αφορμή τις καταγγελίες.

  Το περιστατικό

  Σύμφωνα με πληροφορίες, το περιστατικό όπως περιγράφεται έγινε το 1998 στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα. Δύο νεαρά κορίτσια, οι Σοφία Μπεκατώρου – Αιμιλία Τσουλφά είχαν μόλις κερδίσει την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ. Είχαν αποκτήσει "δικαίωμα στο όνειρο". Εκείνο το βράδυ όμως ήταν διαφορετικό για τη μία από τις δύο. Ύστερα από 22 χρόνια η Σοφία Μπεκατώρου αποφάσισε να μιλήσει για "εκείνο το βράδυ". Και να προκαλέσει ένα τσουνάμι αποκαλύψεων.

  "Ζωντανή” έρευνα

  Η κα Μπεκατώρου στις αρχές μίλησε για πρώτη φορά το Φθινόπωρο. Για ένα αδίκημα που είναι μεν ποινικά παραγραμμένο αλλά η εντολή της διερεύνησης του εχει προφανώς στόχο να ανοίξει στόματα. Η εισαγγελία της Ελλάδος το μόνο που μπορεί να κάνει εν προκειμένω είναι να διαπιστώσει και τυπικά πως είναι παραγραμμένο το αδίκημα, ταυτόχρονα όμως να στείλει ένα μήνυμα σε όλους πως μια έρευνα είναι ανοιχτή στην Εισαγγελία για να σπεύσουν να καταγγείλουν ανάλογα περιστατικά εντός του αθλητισμού και οχι μόνο.

  Η πρώτη φορά

  Στην πρώτη της κατάθεση η κα Μπεκατώρου μίλησε για το περιστατικό και σύμφωνα με πληροφορίες αναφέρθηκε στο όνομα του στελέχους της Ομοσπονδίας. Αφενός όμως το αδίκημα ήταν εμφανώς παραγεγραμμένο και αφετέρου η έρευνα είχε άλλο αντικείμενο και συγκεκριμένα διερευνά αδικήματα όπως απιστία, σχετικά με κακοδιαχείριση στην Ομοσπονδία. Η έρευνα αυτή διενεργείται για τις καταγγελίες που διατύπωσαν Έλληνες ολυμπιονίκες, μεταξύ των οποίων και ο Νίκος Κακλαμανάκης (το 2019 στη Βουλή) σχετικά με τη θεσμική λειτουργία της Ομοσπονδίας και ζητήματα διαχείρισης. Στο πλαίσιο αυτό εξετάστηκε και η κα Μπεκατώρου και εκεί αναφέρθηκαν, μέσα στα υπόλοιπα και οι καταγγελίες για την σεξουαλική επίθεση που δέχτηκε. Το γεγονός βέβαια ότι τα ερευνόμενα αδικήματα είναι άλλα (π.χ απιστία στην υπηρεσία σε βάρος των μελών της Ομοσπονδίας) και πως κυρίως το αδίκημα ειναι παραγραμμένο, κράτησε το θέμα σε "χαμηλό” επίπεδο. Αλλωστε η δικογραφία παραμένει σε εκκρεμότητα.

  Μάρτυρες

  Ήδη μάλιστα η συνήγορος των Ολυμπιονικών και της κα Μπεκατώρου, η εξαιρετική νομικός Ελλη Ρούσσου, αναμένεται να προσκομίσει στον αθλητικό εισαγγελέα Κων/νο Σιμιτζόγλου που διενεργεί την έρευνα για τις καταγγελίες των ολυμπιονικών κατάλογο με 7-8 ονόματα προσώπων που επιθυμούν να κληθούν να καταθέσουν για τα ζητήματα αυτά εντός της Ομοσπονδίας, στις αρχές.

  Είπαμε τα στόματα άνοιξαν για τα καλά...

  Πόλεμος

  Το σίγουρο είναι ότι στον ελληνικό αθλητισμό και κυρίως στις λεγόμενες "παλιές” Ομοσπονδίες του αθλητισμού, έχει ξεσπάσει ένας ανηλεής πόλεμος το τελευταίο διάστημα με φόντο το νομοσχέδιο Αυγενάκη για το όριο ηλικίας και κυρίως τον περιορισμό των θητειών των διοικήσεων στις αθλητικές ομοσπονδίες. Αυτό ήταν Casus belli για τις διοικήσεις ομοσπονδιών που βρίσκονται στα πράγματα εδω και δεκαετίες. Π.χ η διοίκηση της Ομοσπονδίας ιστιοπλοϊας αριθμεί 7 θητείες ηδη! Με φόντο αυτό και κυρίως τις επερχόμενες εκλογές του Μαρτίου τα πράγματα προφανώς αγρίεψαν.

  Τι λέει

  Το νομοσχέδιο του Λευτέρη Αυγενάκη και κυρίως το κομμάτι που αφορά το λεγόμενο άρθρο 8 (για το οποίο υπήρξε σφοδρή αντίδραση των Ομοσπονδιών) που ψηφίστηκε τον Νοέμβριο του 2019, αναφέρει: "Δεν επιτρέπεται να εκλεγεί Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου αθλητικής ομοσπονδίας, όποιος έχει συμπληρώσει τρεις (3) συνολικά πλήρεις ή μερικές θητείες στο αξίωμα αυτό.

  -Δεν επιτρέπεται να εκλεγεί Αντιπρόεδρος, Γραμματέας ή Ταμίας του Διοικητικού Συμβουλίου αθλητικής ομοσπονδίας, όποιος έχει εκλεγεί σε οποιοδήποτε από τα αξιώματα αυτά δύο (2) συνεχόμενες φορές, πλήρους ή μερικής θητείας. Πρόσωπο που έχει υπηρετήσει επί δύο (2) συνεχόμενες θητείες σε οποιοδήποτε από τα αξιώματα του προηγούμενου εδαφίου, δύναται να επανεκλεγεί σε τέτοια θέση εφόσον μεσολαβήσει χρονική περίοδος δύο (2) ετών.

  -Μετά τη συμπλήρωση του εβδομηκοστού πρώτου (71ου) έτους της ηλικίας του, ουδείς δύναται να εκλεγεί σε οποιαδήποτε θέση του Διοικητικού Συμβουλίου αθλητικής ομοσπονδίας, δύναται όμως να αναλάβει άλλες αρμοδιότητες σε μη αιρετές θέσεις με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της”.

  Οι καταγγελίες

  Στο πλαίσιο της συζήτησης του αθλητικού νόμου όμως, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, κάλεσε στη Βουλή, μεταξύ άλλων αθλητών, και τον Νικόλα Κακλαμανάκη, προκειμένου να τοποθετηθούν σχετικά.

  Ο Έλληνας Ολυμπιονίκης της ιστιοπλοΐας, υποστήριξε ενώπιον της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, την πεποίθηση, πως με τον νέο αθλητικό νόμο, θα αντιμετωπισθούν παθογένειες, οι οποίες ταλανίζουν τον αθλητισμό της χώρας μας εδώ και δεκαετίες. Τα παραδείγματα που χρησιμοποίησε ο Κακλαμανάκης εις βάρος της ομοσπονδίας, δυσαρέστησαν τους διοικούντες την ΕΙΟ, οι οποίοι στα τέλη Νοεμβρίου 2019, του απέστειλαν εξώδικο, ενώ τον περασμένο Ιούνιο κατέθεσαν αγωγή στα πολιτικά δικαστήρια εναντίον του για "παντελώς αναληθείς, προσβλητικές και συκοφαντικές δηλώσεις σε βάρος της” ζητώντας αποζημίωση 100.000 ευρω.

  Video

  Κι ενώ ήδη ειχε διαταχθεί προκαταρκτική εξέταση, τον περασμένο Σεπτεμβριο οι αθλητές απάντησαν με ένα video στο οποίο κατηγορούν την ελληνική ομοσπονδία για διαφθορά και αδιαφορία.

  Ο Νίκος Κακλαμανάκης, η Σοφία Μπεκατώρου, η Βασιλεία Καραχάλιου, ο Τάκης Μάντης, ο Παύλος Καγιαλής και άλλοι μιλούν στον φακό με αφορμή την αγωγή που κατέθεσε η διοίκηση της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας σε βάρος του Ολυμπιονίκη Ν/ Κακλαμανάκη, αξιώνοντας το ποσό των 100.000 ευρώ. "Το μοναδικό πράγμα που είχαμε από την ομοσπονδία είναι ένας συνεχής πόλεμος", λέει η Σοφία Μπεκατώρου. "Ή είσαι μαζί τους και κάνουν προσωπικά deal, ή είσαι απέναντί τους και σε πολεμάνε και όποιος αντέξει", καταγγέλλει η πρωταθλήτρια Ευρώπης και Νο2 στον κόσμο Βασιλεία Καραχάλιου που δεν καταφέρνει να συγκρατήσει τα δάκρυά της σε επόμενα πλάνα. "Δεν νοείται να ακούω από πρόεδρο της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας να λέει ότι "εγώ, εάν θέλω έναν αθλητή τον καταστρέφω σε μία ημέρα". Μάλιστα σε μία νύχτα είπε", επανέρχεται η χρυσή ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου ενώ ο χάλκινος ολυμπιονίκης Παύλος Καγιαλής κάνει λόγο για συμφωνίες "κάτω από το τραπέζι".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ