Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 19-Ιαν-2021 16:04

  Επίθεση στο Μετρό: Οι απολογίες των δύο ανηλίκων - Γιατί αφέθηκαν ελεύθεροι

  Απολογια ανηλικων σταθμαρχης 19.01.2021
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το είδος της ποινικής δίωξης που τους ασκήθηκε, η μεταμέλειά τους ενώπιον του ανακριτή και προφανώς η ηλικία τους ήταν οι 3 παράγοντες που οδήγησαν στην απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα να μην προφυλακίσουν τους 2 ανήλικους που ξυλοκόπησαν στην αποβάθρα της Ομόνοιας τον 53χρονο σταθμάρχη.

  Οι δύο κατηγορούμενοι 15 και 16 ετών, που απολογήθηκαν για το κακούργημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης και το πλημμέλημα της απείθειας, αφέθηκαν ελεύθεροι μετά την καταβολή εγγυοδοσίας 2. 000 ευρώ για τον καθένα, την υποχρέωση να εμφανίζονται τρεις φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής κατοικίας τους αλλά οι δικαστικές αρχές λόγω της ανηλικότητας τους τους έθεσαν σε καθεστώς επιτήρησης από επιμελητή κοινωνικής αρωγής. Ελεύθερος χωρίς όρους αφέθηκε και ο ειδικός φρουρός που ενώ ενημερώθηκε δεν ειδοποίησε την υπηρεσία του, αφού ούτως ή άλλως η δίωξη σε βάρος του αφορούσε πλημμέλημα.

  Όχι προφυλάκιση

  Τα δύο ανήλικα αδέρφια μετά την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος τους από τον εισαγγελέα για τον ξυλοδαρμό του σταθμάρχη στο Μετρό στην Ομόνοια αντιμετώπισαν το αδίκημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης σε βαθμό κακουργήματος, αδίκημα όμως μικρότερης απαξίας απο την απόπειρα ανθρωποκτονίας που ειχε βάλει στη δικογραφία η αστυνομία.

  Έτσι απομακρύνθηκε το (ούτως ή άλλως μικρό) ενδεχόμενο προσωρινής κράτησης, που θα πρόβαλλε ως ισχυρότερο ενδεχόμενο αν το αδίκημα ήταν απόπειρα ανθρωποκτονίας.

  Άλλωστε ο Ποινικός Νομοθέτης εέναι σαφής για την τιμωρία των ανηλίκων (287 του Κωδικα Ποινικής Δικονομίας):

  "Προσωρινή κράτηση μπορεί να επιβληθεί και σε ανήλικο κατηγορούμενο που έχει συμπληρώσει το δέκατο πέμπτο έτος της ηλικίας του, υπό τους όρους του προηγούμενου άρθρου και εφόσον κατηγορείται για πράξη από τις αναφερόμενες στο άρθρο 127 ΠΚ. Στην περίπτωση αυτή η προσωρινή κράτηση δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες. Η παραβίαση των περιοριστικών όρων που έχουν επιβληθεί στον ανήλικο δεν επιτρέπεται να οδηγήσει από μόνη της σε προσωρινή κράτηση. Το ένταλμα προσωρινής κράτησης πρέπει να περιέχει ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία από την οποία να προκύπτει γιατί τα αναμορφωτικά ή θεραπευτικά μέτρα δεν κρίνονται στη συγκεκριμένη περίπτωση επαρκή, λαμβανομένων κατά περίπτωση υπόψη των ιδιαίτερων συνθηκών τέλεσης της πράξης και της προσωπικότητας του ανηλίκου”.

  Ποια είναι αυτά τα αδικήματα όπως περιγράφονται στο άρθρο 127 ΠΚ:

  Περιορισμός σε ειδικό κατάστημα κράτησης νέων επιβάλλεται μόνο σε ανηλίκους που έχουν συμπληρώσει το δέκατο πέμπτο έτος της ηλικίας τους, εφόσον η πράξη τους, αν την τελούσε ενήλικος θα ήταν κακούργημα και εμπεριέχει στοιχεία βίας ή στρέφεται κατά της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας. Η απόφαση πρέπει να περιέχει ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, από την οποία να προκύπτει γιατί τα αναμορφωτικά ή θεραπευτικά μέτρα δεν κρίνονται στη συγκεκριμένη περίπτωση επαρκή ενόψει των ιδιαίτερων συνθηκών τέλεσης της πράξης και της προσωπικότητας του ανηλίκου.

  Οι ισχυρισμοί

  Οι δυο ανήλικοι δράστες της επίθεσης κατέθεσαν στον ανακριτή:

  - Επιχειρήματα περί πρόκλησης εκ μέρους του σταθμάρχη του Μετρό, ακόμα και με κίνηση χειροδικίας εκ μέρους τους (μπούλινγκ για τα σιδεράκια του ενός και απαξιωτική αναφορά στο σπίτι τους, όπως λένε), η οποία μεν δεν αποτυπώνεται σε βίντεο, αλλά κατά την άποψή τους στοιχειοθετείται από νέο βίντεο που ήρθε χθες στο φως (opentv). Σε αυτό απεικονίζεται ο σταθμάρχης να έχει βγει από το συρμό από άλλη πόρτα από τους δυο ανήλικους και να απευθύνεται σε αυτούς που κινούνται να φύγουν. Τότε ο μικρότερος γυρνά και του πετάει ένα αναψυκτικό. Ο σταθμάρχης κινείται προς το μέρος του και τότε παρεμβαίνει ο μεγαλύτερος αδελφός και αρχίζει ο ανελέητος ξυλοδαρμός του.

  - Μια ξεκάθαρα διατυπωμένη συγνώμη μαζί με αίτημα να συναντηθούν μαζί του και να την εκφράσουν και στον ίδιο. Η μεταμέλειά τους είναι δεδομένη διεμήνυσε ο συνήγορός τους Κων/νος Δημόπουλος, εξ αρχής οι δυο ανήλικοι ενώπιον του εισαγγελέα ζήτησαν συγνώμη και εξέφρασαν την επιθυμία να την εκφράσουν και στον ίδιο δια ζώσης.

  - Απεικόνιση ακόμα και μηνυμάτων σύμφωνα με τα οποία ο πανικός τους οδήγησε να φύγουν από το σημείο και εκπεφρασμένη τη βούληση να εμφανιστούν στον εισαγγελέα μαζί με τον δικηγόρο τους.

  Διαβάστε ακόμη:

  Ξυλοδαρμός σταθμάρχη μετρό: Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι δύο ανήλικοι

  Γιατί δεν κινδυνεύουν με προφυλάκιση οι ανήλικοι δράστες της επίθεσης στον σταθμάρχη

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ