Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 18-Ιαν-2021 18:28

  Μ. Θεμιστοκλέους: Μέχρι σήμερα κλείστηκαν πάνω από 372.000 ραντεβού για εμβολιασμό

  Μ. Θεμιστοκλέους: Μέχρι σήμερα κλείστηκαν πάνω από 372.000 ραντεβού για εμβολιασμό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το 0,77% φτάνει πλέον η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, ενώ έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής 6 χιλιάδες πολίτες άνω των 85 ετών όπως σημείωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους στην αποψινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας. Έχουν κλειστεί όπως τόνισε
  372.000 ραντεβού και για τις δύο δόσεις και υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού σε όλη την επικράτεια.

  Σήμερα παραδόθηκαν 49.000 δόσεις από τη Pfizer, ποσότητα που είναι μειωμένη. Σύμφωνα με την εταιρεία, η ποσότητα θα αναπληρωθεί το επόμενο διάστημα.

  Όσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση θα κάνουν και τη δεύτερη, συμπλήρωσε ο κ. Θεμιστοκλέους.

  Το κρύο είναι σύμμαχος του κορονοϊού ανέφερε από την πλευρά της η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία αναφέρθηκε στον τομέα της φαρμακοεπαγρύπνησης, αλλά και στους θανάτους που καταγράφηκαν στη Νορβηγία. Όπως φαίνεται, οι θάνατοι αυτοί δεν είχαν συσχέτιση με το εμβόλιο.

  Θεοδωρίδου: Έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα 40 εκατ. άνθρωποι σε 51 χώρες

  Οι εμβολιασμοί παγκοσμίως εξελίσσονται ανάλογα με την διαθεσιμότητα των εμβολίων. Έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα 40 εκατ. άνθρωποι σε 51 χώρες, ανέφερε κατά την ενημέρωση για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο covid-19 η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

  Ο έλεγχος ανοσογονικότητας, η αποτελεσματικότητα εμβολίων και η ασφάλεια τους είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των εμβολίων. Η παρακολούθηση για τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες συνεχίζεται και μετά την χορήγησή τους, είπε. Σε κάθε χώρα καταγράφονται όλα τα περιστατικά ανεπιθύμητων ενεργειών και όλα υφίστανται ενδελεχή έλεγχο, δηλαδή, εάν συνδέεται η ανεπιθύμητη ενέργεια με τον εμβολιασμό, σημείωσε η κ. Θεοδωρίδου.

  Αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα για σειρά θανάτων στην Νορβηγία, όπου τα περιστατικά εξετάσθηκαν διεξοδικά και όπως ανακοίνωσε η αρμόδια αρχή της χώρας δεν υπάρχει συσχέτιση αυτών των θανάτων με την εφαρμογή των εμβολίων.

  Ξεκαθάρισε ότι το εμβόλιο το ίδιο δεν προκαλεί νόσο και είπε ότι με όριο 15 μέρες πριν από τον εμβολιασμό και 15 μετά μπορεί να γίνουν τα εμβόλια γρίπης και πνευμονιόκοκκου.

  Ελάχιστες, και οι περισσότερες ήπιες, παρενέργειες έχουν καταγραφεί και στη χώρα μας από τον εμβολιασμό για τον κορονοϊό, όπως είπε σήμερα απαντώντας σε σχετική ερώτηση η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου. Είπε ότι "είναι οι συνήθεις, δηλαδή πιθανός πόνος στο σημείο της ένεσης, πυρετός και ήπια μυϊκή αδυναμία στο χέρι".

  Μιλώντας για τις αλλεργικές αντιδράσεις, οι οποίες είναι σπανιότερες σε συχνότητα, εξήγησε ότι "και στην Ελλάδα είναι σπάνιες, οι σοβαρές που έχουν καταγραφεί είναι τέσσερις μέχρι στιγμής, όπου σε όλες υπήρξε ανάταξη όσων είχαν εμβολιαστεί" και εμφάνισαν τις αντιδράσεις αυτές με χορήγηση αδρεναλίνης που διαθέτουν τα εμβολιαστικά κέντρα.

  Αναφέρθηκε επίσης σε μία περίπτωση που καταγράφηκε σε άτομο που είχε εμβολιαστεί και κάποιες ημέρες μετά εμφάνισε οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια και τόνισε ότι από την παρακολούθηση του στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι ο εμβολιασμός δεν σχετίζονταν με την εμφάνιση της νόσου.

  Η ίδια προσέθεσε ότι υπάρχει μία πιθανή αστοχία 5% του εμβολιασμού κατά την πρώτη δόση, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει μία μικρή πιθανότητα το εμβόλιο να μην καλύπτει κάποιους από όσους κάνουν την πρώτη δόση, αλλά αυτή είναι πολύ μικρή.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ