Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 16-Ιαν-2021 09:11

  Το μονοπάτι της σταδιακής επιστροφής στην οικονομική και κοινωνική κανονικότητα

  Το μονοπάτι της σταδιακής επιστροφής στην οικονομική και κοινωνική κανονικότητα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Προστασία της δημόσιας υγείας. "Θωράκιση" απέναντι στο ενδεχόμενο μίας αναζωπύρωσης της πανδημίας. Στήριξη επιχειρήσεων και απασχόλησης. Σταδιακή επαναφορά της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας.

  Σε αυτό το τετράγωνο κινείται η στρατηγική της κυβέρνησης στη…μεγάλη γέφυρα που οδηγεί, μέσω της έναρξης των εμβολιασμών του γενικού πληθυσμού, από την αβεβαιότητα της παγκόσμιας περιπέτειας του κορονοϊού στο χτίσιμο της πολυπόθητης ανοσίας της κοινότητας. "Αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα είναι η Δημόσια υγεία αλλά για να μπορούμε να τη χρηματοδοτούμε απαιτείται και μία υγιής οικονομία. Από την πρώτη στιγμή είπαμε και το κάναμε πράξη ότι δε θα μείνει κανείς απροστάτευτος από αυτή την περιπέτεια. Διαθέσαμε 24 δισεκατομμύρια εντός του προηγούμενου έτους και θα επαναλάβω ότι ακόμα και τώρα το κράτος αποζημιώνει όλους όσοι αναγκαστικά βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, καλύπτοντας και τις εργοδοτικές τους εισφορές. Σχεδόν 700.000 επιχειρήσεις ωφελήθηκαν από την γρήγορη χρηματοδότηση της επιστρεπτέας προκαταβολής", σημείωσε, από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός. "Από την 1η Ιανουαρίου το εισόδημα πολλών νοικοκυριών θα αρχίσει να αυξάνεται, καθώς θα ωφεληθούν από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Και βέβαια, όλες οι επιχειρήσεις και οι συμπολίτες μας που πλήττονται ωφελούνται από τη μετάθεση ασφαλιστικών και φορολογικών οφειλών, από την αναστολή καταβολής δόσεων στα δάνεια τους", συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης. Στο πλαίσιο αυτό, το μαξιλάρι των 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων βρίσκεται, πάντα, έτοιμο προς…πυροδότηση, με δύο νέα μέτρα να ανακοινώνονται από τον πρωθυπουργό. Η κάλυψη του ενοικίου των επαγγελματιών κατά 80% επεκτείνεται για ακόμα ένα μήνα. Για το μήνα Φεβρουάριο. Παράλληλα, επεκτείνονται και θα συνεχίσουν να καταβάλλονται κανονικά για δύο μήνες ακόμα όλα τα επιδόματα ανεργίας, τα οποία έχουν λήξει.

  Άνοιγμα με αυστηρά μέτρα προστασίας

  Από νωρίς χθες το πρωί και όσο η συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων βρισκόταν σε εξέλιξη, η κυβέρνηση είχε δείξει καθαρά προς την κατεύθυνση του ανοίγματος του λιανεμπορίου, ιδιαίτερα από τη στιγμή που οι ειδικοί άναβαν το…πράσινο φως. Ο κ. Μητσοτάκης, στις τρεις παρεμβάσεις που πραγματοποίησε από το βήμα της Ολομέλειας, άνοιξε, ουσιαστικά, τον κύκλο της πορείας προς τη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας, αναδεικνύοντας δύο δεδομένα. Πρώτον, ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να ανακουφιστεί το σύνολο του λιανεμπορίου, που βρέθηκε περισσότερο από δύο μήνες στις…Συμπληγάδες των περιοριστικών μέτρων. Δεύτερον, ότι το άνοιγμα αυτό, που έρχεται για να αναθερμάνει την πραγματική οικονομία, θα πραγματοποιηθεί με αυστηρούς κανόνες προστασίας. Δηλαδή, δίχως να τεθεί σε κίνδυνο η υγεία της κοινότητας, με ένα τρίτο κύμα κορονοϊού.

  "Κάθε μήνας lockdown στοιχίζει στην ελληνική οικονομία παραπάνω από τρία δισεκατομμύρια. Για αυτό και είναι ίσως η ώρα, όπως είπα και εφόσον αυτό μας υποδείξουν οι ειδικοί, να πάρουμε προσεκτικά το ρίσκο της σταδιακής επανεκκίνησης της οικονομίας. Να ανακουφιστεί το λιανεμπόριο, μέσω της μεθόδου πωλήσεων εκτός καταστήματος ή και με οργανωμένο τρόπο μέσα σε αυτά. Η κυβέρνηση είναι έτοιμη, εφόσον υπάρξει θετική εισήγηση, να υλοποιήσει αυτή την πολιτική από τη Δευτέρα πάντα με τήρηση των μέτρων προστασίας, με αυξημένους ελέγχους", ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη, που…έδωσε το πρώτο στίγμα των προθέσεων. "Κάθε άνοιγμα οικονομικής δραστηριότητας εγκυμονεί τον κίνδυνο για μία αύξηση των κρουσμάτων. Όσο αυτή η αύξηση είναι ελεγχόμενη, και όσο δεν βάζει σε πίεση το Σύστημα Υγείας, είναι κάτι το οποίο μπορούμε να το αντέξουμε. Κάθε άνοιγμα, ωστόσο, πρέπει να γίνεται με τήρηση των μέτρων προστασίας", είναι το μήνυμα που εκπέμπεται, στον απόηχο των ανακοινώσεων για το πώς θα λειτουργήσει το λιανεμπόριο, σε δύι εικοσιτετράωρα από σήμερα.

  Η πορεία προς την κανονικότητα, λοιπόν, προχωρά βήμα-βήμα και πάντα, όπως αναφέρουν στελέχη, μετά από τις εισηγήσεις των ειδικών που παρακολουθούν καθημερινά τα επιδημιολογικά στοιχεία Το αμέσως επόμενο διάστημα θα συζητηθεί με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων το άνοιγμα των Γυμνασίων και Λυκείων, ενώ…στο βάθος έρχεται και η συζήτηση που σχετίζεται με την εστίαση. "Μόλις δώσουν το πράσινο φως η ειδικοί είναι όλα έτοιμα για να ξεκινήσουν αμέσως τα δια ζώσης μαθήματα. Για την τρίτη Λυκείου προφανώς υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα. Η τηλεκπαίδευση προχωρά πολύ καλά, ενώ αποφασίστηκε και ο περιορισμός της ύλης για τις πανελλαδικές εξετάσεις.  Όσον αφορά τη σκέψη να ανοίξει η δια ζώσης εκπαίδευση μόνο στην τρίτη Λυκείου υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες, αφού το πρόγραμμα της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης είναι διαφορετικό από το δια ζώσης αλλά οι καθηγητές είναι οι ίδιοι και στις τρεις τάξεις του Λυκείου", σχολιάζουν παράγοντες. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ