Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 15-Ιαν-2021 10:39

  H δίκη των δισεκατομμυρίων στο ΣτΕ

  H δίκη των δισεκατομμυρίων στο ΣτΕ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Τη νομιμότητα και την πληρότητα της υπουργικής απόφασης Βρούτση, για την καταβολή των αναδρομικών των συνταξιούχων τον περασμένο Οκτώβριο, αναμένεται να στηρίξει ενώπιον του Συμβουλίου Επικρατείας ο ΕΦΚΑ.   

  Η μεγάλη δίκη που εξελίσσεται σήμερα στο Συμβούλιο Επικρατείας αφορά την καταβολή των αναδρομικών σε επικουρικές συντάξεις –δώρα και επιδόματα και, όπως αναφέρουν οι συνταξιούχοι, ο ΕΦΚΑ λέει ένα μεγάλο "όχι" στο αιτημά τους δια του υπομνήματος που κατέθεσε, επικαλούμενος το δημοσιονομικό κενό που θα προκαλέσει ενόψει του γεγονός ότι αυτά υπολογίζονται σε 4,2 δισεκατομμύρια.  

  Όπως αναφέρει το Ενιαίο Δίκτυο για τα Δικαιώματα των Συνταξιούχων "μαθαίνουμε και μας προκαλεί αλγεινή εντύπωση, ότι η διορισμένη διοίκηση του e-ΕΦΚΑ με υπόμνημά της προς το Ανώτατο Δικαστήριο, συνεχίζει να τάσσεται υπέρ της υπουργικής απόφασης. Κρίμα…!!".

  Ελεγκτικό: Εκδικάστηκε η μια από τις 4

  Χθες εκδικάστηκε η μια εκ των 4 υποθέσεων συνταξιούχων του δημοσίου που ήταν προγραμματισμένες να εκδικαστούν στο Δ' Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

  Η δίκη έχει πιλοτικό χαρακτήρα του νόμου 4700/2020 αλλά λόγω μείζονος σημασίας που επικαλούνται οι συνταξιούχοι, αλλά και των συνταγματικών ζητημάτων που ανακύπτουν οι τέσσερεις αυτές υποθέσεις αναμένεται να παραπεμφθούν προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

  Οι ιδιωτικοί υπάλληλοι

  Αντίθετα η υπόθεση των συνταξιούχων ιδιωτικών υπαλλήλων στην Ολομέλεια του ΣτΕ, γίνεται με πρόεδρο την Μαίρη Σάρπ και εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας Άννα Καλογεροπούλου.

  Αφορά  ένα μεγάλο πακέτο αιτήσεων ακυρώσεως συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα που διεκδικούν την αναδρομική επιστροφή περικοπών των συντάξεων τους που έγιναν με το "νόμο Κατρούγκαλου", αλλά και επιστροφή των τριών δώρων-επιδομάτων (Χριστουγέννων- Πάσχα- Θερινής άδειας) στις κύριες και επικουρικές συντάξεις.

  Θα συζητηθούν συνολικά 7 υποθέσεις με τις προσφυγές να προέρχονται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, την Ανωτάτη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδος, την Ομοσπονδία Συνταξιούχων Τραπεζικών Οργανώσεων Ελλάδος το Σωματείο Συνταξιούχων ΗΣΑΠ και 50 περίπου συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα.

  Τι ζητούν 

  Όλοι διεκδικούν αναδρομικά τις περικοπές των συντάξεών τους για ένα 11μήνο (από 11.06.2015 και μέχρι τη δημοσίευση του νόμου Κατρούγκαλου).

  Ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία, η απόφαση του υπουργού Εργασίας (υπ΄ αρθμ. Φ.11321/35005/1528/14.10.2020) καθώς δεν προβλέπει την επιστροφή των σχετικών περικοπών των επικουρικών συντάξεων και των δώρων που επιβλήθηκαν κατά τη μνημονιακή περίοδο, παρά το γεγονός ότι οι επίμαχες περικοπές κρίθηκαν αντισυνταγματικές με αμετάκλητες αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ (υπ΄ αριθμ. 2287-2288/2015).

  Ακόμη, αναφέρουν οι συνταξιούχοι ότι το υπουργείο Εργασίας σε διάταξη νόμου (ν. 4714/2020 άρθρο 114, παρ. 3), ισχυρίζεται ότι με την καταβολή των αναδρομικών, "αποσβένονται" τυχόν άλλες διεκδικήσεις συνταξιούχων για περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και δώρα, σε σχέση με τους δύο "μνημονιακούς νόμους" (4051 και 4093/2012) οι διατάξεις των οποίων κρίθηκαν αντισυνταγματικές.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ