Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 14-Ιαν-2021 14:19

  Ελεγκτικό Συνέδριο: Έγινε η μια πιλοτική δίκη για τα αναδρομικά των δημοσίων υπαλλήλων- Δεν συναίνεσε για τις άλλες 3 το Δημόσιο

  Ελεγκτικό Συνέδριο: Έγινε η μια πιλοτική δίκη για τα αναδρομικά των δημοσίων υπαλλήλων- Δεν συναίνεσε για τις άλλες 3 το Δημόσιο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Η μία εκ των τεσσάρων υποθέσεων συνταξιούχων που ήταν προγραμματισμένες για σήμερα να εκδικαστούν στο Δ’ Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, έγινε το πρωί με δηλώσεις των δικηγόρων των συνταξιούχων, του Δημοσίου και του ΕΦΚΑ.

  Η δίκη έχει πιλοτικό χαρακτήρα του νόμου 4700/2020 αλλά λόγω μείζονος σημασίας που επικαλούνται οι συνταξιούχοι, αλλά και των συνταγματικών ζητημάτων που ανακύπτουν, οι τέσσερις αυτές υποθέσεις αναμένεται να παραπεμφθούν προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

  Η υπόθεση που εκδικάστηκε αφορά προσφυγές πολιτικών συνταξιούχων του Δημοσίου τομέα (πρώην δημοσίων υπαλλήλων) και συνταξιούχων καθηγητών των ΑΕΙ και ΤΕΙ, διευθυντών και γιατρών του ΕΣΥ, κ.λπ. (εκκρεμούν στο εν λόγω Τμήμα προς εκδίκαση περίπου 70.000 ανάλογες ομαδικές αιτήσεις δηλαδή 1.700 δικογραφίες).

  Οι συνταξιούχοι διεκδικούν αναδρομικές διαφορές για τις περικοπές των συντάξεών τους που έγιναν πριν και μετά την εφαρμογή του "νόμου Κατρούγκαλου" (νόμος 4387/2016). Οι διεκδικήσεις κατά περίπτωση και κατηγορία των τέως απασχολουμένων υπαλλήλων του Δημοσίου τομέα αφορούν την χρονική περίοδο 2011 έως 2020.

  Όλοι στρέφονται κατά του ΕΦΚΑ και του Δημοσίου. Η υπόθεση εκδικάστηκε με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Κωνσταντίνο Κωστόπουλο και ο αντεπίτρεπτος του Ε.Σ. Αντώνιος Νικητάκης, πρότεινε στο Τμήμα να εκδοθεί προδικαστική απόφαση προκειμένου να συμπληρωθεί ο φάκελος της υπόθεσης αυτής, λόγω ελλείψεων των στοιχείων που είχαν προσκομιστεί και είναι αναγκαία για τον σχηματισμό πλήρους εικόνας της εκκρεμούς υπόθεσης. Το Τμήμα επιφυλάχθηκε να εκδώσει τη σχετική απόφασή του.

  Οι άλλες 3 υποθέσεις μου ειχαν επιλεγεί δεν έγιναν καθώς ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Δημοσίους δεν προσκόμισε δήλωση ότι συναινεί να δικαστούν οι υποθέσεις χωρίς ακροαματική διαδικασία συνεπώς αναβλήθηκαν για τις 11η Μαρτίου 2021.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ