Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 13-Ιαν-2021 07:34

  Μεγαλύτερη άνοδο των νέων διαγνώσεων αναμένουν οι λοιμωξιολόγοι τα επόμενα εικοσιτετράωρα

  Ανεβαίνει ο αριθμός των νέων διαγνώσεων, φόβοι για μεγαλύτερη αύξηση τις επόμενες ημέρες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η ανακοίνωση 866 νέων κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο, την ώρα που ο αριθμός των διασωληνωμένων με Covid-19 ασθενών παραμένει σε υψηλά επίπεδα, χτύπησε καμπανάκι κινδύνου στους ειδικούς.

  Και αυτό καθώς η επίπτωση των περιοριστικών μέτρων παραμένει κάτω των προσδοκιών, ενώ εκτιμάται πως ο αριθμός των νέων διαγνώσεων θα ανέβει προς τα τέλη της εβδομάδας, δίνοντας την εικόνα της διασποράς κατά την περίοδο των εορτών.

  Σε συναγερμό βρίσκεται ήδη η Αττική, η οποία συγκεντρώνει περίπου από τα μισά κρούσματα που διαπιστώθηκαν στο σύνολο της χώρας, 364 ειδικότερα. Ο Κεντρικός Τομέας του Λεκανοπεδίου συγκεντρώνει 106 κρούσματα. 

  Η αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου μάλιστα, όπως λένε οι πληροφορίες, η οποία γίνεται όλο και πιο εμφανής, δυσκολεύει τις αποφάσεις τόσο για το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όσο και του λιανεμπορίου με τη μέθοδο του click away ή του click in shop (αν και οι πιθανότητες για το δεύτερο απομακρύνονται).

  Η τελική εισήγηση των λοιμωξιολόγων αναμένεται την Παρασκευή, οπότε συνεδριάζει για τα δύο αυτά ζητήματα η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

  Η επιδημιολογική εικόνα

  Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Παρατηρητηρίου Covid, ο μέσος όρος ηλικίας του συνόλου των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας είναι τα 44 έτη.

  Επίσης, ο μέσος όρος του ημερήσιου αριθμού των θανάτων μειώθηκε σε 55,1 (από 76 στην προηγούμενη έκθεση) και  το πλήθος των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ μειώθηκε σε 443 (από 495).

  Ο αριθμός των διασωληνωμένων, αν και μειούμενος, καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη επιβάρυνση στο σύστημα υγείας. Η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 στην επικράτεια παρουσιάζει μείωση σε 65% (από 70% στην προηγούμενη έκθεση).

  Στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη ειδικότερα, η πληρότητα κλινών ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 ανέρχεται σε 64% και 79% αντίστοιχα (από 65% και 91% αντίστοιχα στην προηγούμενη έκθεση).

  Επιπλέον, ο κυλιόμενος μέσος όρος των τεστ ανά ημέρα διαμορφώθηκε σε 21.156, με 9.940 ημερήσια PCR τεστ και 11.216 ημερήσια rapid Ag τεστ την τελευταία εβδομάδα (σύνολο εβδομαδιαίων τεστ 148.095).

  Σύμφωνα με τα τελευταία διεθνή δεδομένα (29/12/20), η Ελλάδα με 453,8 θανάτους βρίσκεται στην  45η θέση  στον κόσμο και στη 19η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 χωρών. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος θανάτων ανά 1 εκατ. κατοίκους είναι 809,8. 

  Ο ρυθμός διπλασιασμού των κρουσμάτων διαμορφώθηκε σε 48 (από 41 ημέρες στην προηγούμενη έκθεση), και  των θανάτων σε 30 (από 25 ημέρες).

  Βίκυ Κουρλιμπίνη

  Vicky.kourlibini@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ