Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 11-Ιαν-2021 19:25

  Οι δίκες των δισεκατομμυρίων για τα αναδρομικά την Πέμπτη και την Παρασκευή

  Οι δίκες των δισεκατομμυρίων για τα αναδρομικά την Πέμπτη και την Παρασκευή
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Δίκες στις οποίες εν πολλοίς κρίνονται ποσά δισεκατομμυρίων ευρώ αναδρομικών , που διεκδικούν συνταξιούχοι του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, γίνονται αυτή την εβδομάδα στα Ανώτατα Δικαστήρια της χώρας. Οι δίκες που είναι αποτέλεσμα χιλιάδων προσφυγών συνταξιούχων, οι οποίοι επι της ουσίας ζητούν να εφαρμοστούν οι δικαστικές αποφάσεις που τους δικαίωσαν για την περικοπή των συντάξεών τους, θα γίνουν την ερχόμενη Πέμπτη στο Ελεγκτικό Συνέδριο και την Παρασκευή στο Συμβούλιο Επικρατείας και θεωρούνται κομβικής – πολιτικής και- δημοσιονομικής σημασίας. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι παρότι η κυβέρνηση έδωσε αναδρομικά περίπου 1,5 δισ. ευρώ το πρόβλημα δεν λύθηκε και καλείται εκ νέου να αντιμετωπίσει ένα τεράστιο βάρος προσφυγών συνταξιούχων.

  Πολιτική με τον νέο νόμο στο Ελεγκτικό

  Κατ΄ εφαρμογή του νέου νόμου 4700/2020 επιλέγησαν να συζητηθούν τέσσερεις υποθέσεις συνταξιούχων που θα έχουν το χαρακτήρα πιλοτικής δίκης την ερχόμενη Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου στο IV (Δ) Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Κωνσταντίνο Κωστόπουλο. Πρόκειται για 4 από τις 70.000 ομαδικές αιτήσεις (1.700 δικογραφίες) πολιτικών συνταξιούχων του Δημοσίου τομέα (πρώην δημοσίων υπαλλήλων) και συνταξιούχων καθηγητών των ΑΕΙ και ΤΕΙ, διευθυντών και γιατρών του ΕΣΥ, κ.λπ. που διεκδικούν αναδρομικά διαφορές στις συντάξεις τους λόγω των περικοπών που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, έως το περασμένο έτος.

  Λόγω του όγκου επιλέγησαν 4 απο αυτές ενώ στους αριθμούς αυτούς δεν περιλαμβάνονται οι εκκρεμείς αγωγές των ενστόλων όλων των Σωμάτων (Στρατού, Αεροπορίας, Ναυτικού, Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος, Αστυνομικών, κ.λπ.), που είναι περίπου στα ίδια αριθμητικά επίπεδα.

  Οι συνταξιούχοι τέως πολιτικοί δημόσιοι υπάλληλοι, κ.λπ., και οι διεκδικήσεις κατά περίπτωση και κατηγορία των τέως απασχολουμένων υπαλλήλων του Δημοσίου αφορούν την χρονική περίοδο 2011 έως 2020. Τις περικοπές των συντάξεων τους που έγιναν πριν και μετά την εφαρμογή του "νόμου Κατρούγκαλου" (νόμος 4387/2016), δηλαδή αφορά περικοπές που έγιναν και με τον μεταγενέστερο ασφαλιστικό "νόμου Βρούτση".

  Όλοι τρέφονται κατά του ΕΦΚΑ και του Δημοσίου, υποστηρίζοντας ότι οι περικοπές που έγιναν στις συντάξεις τους είναι αντίθετες στις συνταγματικές επιταγές και στο πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

  Η διαδικασία (δια της νέας ΚΥΑ που ισχύει) δεν γίνεται στο ακροατήριο αλλά με δήλωση των δικηγόρων.

  Δεν αποκλείεται πάντως να παραπεμφθούν προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

  Οι ιδιωτικοί υπάλληλοι στο ΣτΕ

  Την Παρασκευή 15/1 στην Ολομέλεια Συμβουλίου Επικρατείας με πρόεδρο την Μαίρη Σάρπ και εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας Άννα Καλογεροπούλου, θα συζητηθεί ένα μεγάλο πακέτο αιτήσεων ακυρώσεως συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα που διεκδικούν την αναδρομική επιστροφή περικοπών των συντάξεων τους που έγιναν με το "νόμο Κατρούγκαλου", αλλά και επιστροφή των τριών δώρων-επιδομάτων (Χριστουγέννων- Πάσχα- Θερινής άδειας) στις κύριες και επικουρικές συντάξεις.

  Θα συζητηθούν συνολικά 7 υποθέσεις με τις προσφυγές να προέρχονται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, την Ανωτάτη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδος, την Ομοσπονδία Συνταξιούχων Τραπεζικών Οργανώσεων Ελλάδος το Σωματείο Συνταξιούχων ΗΣΑΠ και 50 περίπου συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα.

  Όλοι διεκδικούν αναδρομικά τις περικοπές των συντάξεών τους για ένα 11μήνο (από 11.06.2015 και μέχρι τη δημοσίευση του νόμου Κατρούγκαλου).

  Ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία, η απόφαση του υπουργού Εργασίας (υπ΄ αρθμ. Φ.11321/35005/1528/14.10.2020) καθώς δεν προβλέπει την επιστροφή των σχετικών περικοπών των επικουρικών συντάξεων και των δώρων που επιβλήθηκαν κατά τη μνημονιακή περίοδο, παρά το γεγονός ότι οι επίμαχες περικοπές κρίθηκαν αντισυνταγματικές με αμετάκλητες αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ (υπ΄ αριθμ. 2287-2288/2015).

  Ακόμη, αναφέρουν οι συνταξιούχοι ότι το υπουργείο Εργασίας σε διάταξη νόμου (ν. 4714/2020 άρθρο 114, παρ. 3), ισχυρίζεται ότι με την καταβολή των αναδρομικών, "αποσβένονται" τυχόν άλλες διεκδικήσεις συνταξιούχων για περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και δώρα, σε σχέση με τους δύο "μνημονιακούς νόμους" (4051 και 4093/2012) οι διατάξεις των οποίων κρίθηκαν αντισυνταγματικές.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ