Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 11-Ιαν-2021 07:48

  Στη δεύτερη φάση περνά ο εμβολιασμός, ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τα ραντεβού

  εμβόλιο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στη δεύτερη φάση περνά ο σχεδιασμός για τον εμβολιασμό κατά της Covid-19.  Το 18:00, στην τακτική ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, θα γίνει η παρουσίαση της πλατφόρμας για τα ραντεβού των πολιτών για τον εμβολιασμό, ενώ σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η λειτουργία της πλατφόρμας θα ξεκινήσει αμέσως μετά και σε αυτό το στάδιο θα αφορά τους πολίτες ηλικίας 85 ετών και άνω.

  Σημειώνεται πως ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού, όπως έχει ανακοινωθεί, θα ξεκινήσει από τις 20 του μήνα. Θα ακολουθήσει η ηλικιακή 80 ετών και άνω, 75 ετών και άνω, άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω, ασθενείς με νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με Covid -19 ανεξαρτήτως ηλικίας, άτομα 60 έως 69 ετών (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων) και τέλος ασθενείς 18 έως 59 ετών με νοσήματα που συνιστούν υψηλό κίνδυνο για νόσηση.

  Ο  προγραμματισμός των ραντεβού: θα γίνεται με τους παρακάτω τρόπους:

  • Κατόπιν σύνδεσης με στοιχεία TAXIS στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr.

  • Επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού μέσω γραπτού μηνύματος στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).

  • Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα, με επίσκεψη στα ΚΕΠ ή φαρμακεία.

  Ο πολίτης θα λαμβάνει τον μοναδικό κωδικό-αριθμό ραντεβού, καθώς και το QR Code, ανάλογα με τον τρόπο που προγραμμάτισε το ραντεβού. Σημειώνεται ότι μέσω της εφαρμογής των ραντεβού προγραμματίζεται ταυτόχρονα και ο επαναληπτικός εμβολιασμός.

  Τρεις  ημέρες πριν από την ημερομηνία του ραντεβού, ο έρχεται email και SMS υπενθύμισης για την ημέρα και ώρα ραντεβού μαζί με link για το website που έχει κατάλληλες γενικές οδηγίες προετοιμασίας (π.χ. να μην έχει πυρετό, να έχει μαζί του τον κωδικό κλπ.), αλλά και ειδικές οδηγίες ανάλογα με το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί.

  Έως τις 20 του μηνός θα έχουν εμβολιαστεί  οι υγειονομικοί, καθώς και οι διαμένοντες και οι εργαζόμενοι σε οίκους ευγηρίας. Συνολικά, μέχρι την παραπάνω ημερομηνία αναμένεται σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας να εμβολιαστούν περισσότερα από 100 χιλιάδες άτομα. Ο αριθμός αυτός εκτιμάται πως μπορεί να φτάσεις και τις 120 χιλιάδες. Το τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί στους άνω των 85 ετών. Στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα υπολογίζεται να εμβολιαστούν περισσότερα από 100 χιλιάδες άτομα.

  Τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα

  Σύμφωνα με την 30η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου που αφορά το διάστημα 24 έως 30 Δεκεμβρίου, ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων διαμορφώνεται σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση σε 651 κρούσματα, από 839 στην προηγούμενη έκθεση, εμφανίζοντας μείωση 22,4%, που πιθανώς οφείλεται και στον μικρότερο αριθμό τεστ λόγω των εορταστικών αργιών.

  Στο εξεταζόμενο διάστημα, το 33,5% των κρουσμάτων καταγράφηκε κατά μέσο όρο στην Αττική, το 17,4% στην Θεσσαλονίκη, ενώ τα υπόλοιπα κρούσματα είναι διάσπαρτα σε όλη την επικράτεια. Σημειώνεται ότι η τάση των ημερήσιων κρουσμάτων (όπως αποτυπώνεται στην εξέλιξη του 7μερου κυλιόμενου μέσου όρου) παρουσιάζει πτωτική πορεία της τάξης του 75,6% τις τελευταίες 6 εβδομάδες, από το υψηλό των 2.674 κρουσμάτων στις 18 Νοεμβρίου.

  Ο μέσος όρος ηλικίας του συνόλου των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας είναι τα 44 έτη.

  Συνολικά, ο δείκτης μετάδοσης Rt για την επικράτεια στις 30 Δεκεμβρίου εκτιμάται από τον ΕΟΔΥ σε 0,71.

  Βίκυ Κουρλιμπίνη
  Vicky.kourlibini@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ