Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 08-Ιαν-2021 17:57

  Νέα ΚYA για τα δικαστήρια: Περισσότερες δίκες μετα τις 11 Ιανουαρίου

  Νέα ΚYA για τα δικαστήρια: Περισσότερες δίκες μετα τις 11 Ιανουαρίου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Πιο πολλές ελεύθερες διαδικασίες αφήνει, σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση για τους όρους λειτουργίας των Δικαστηρίων και Εισαγγελιών της χώρας που αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ώρες.

  Ετσι θα γίνονται περισσότερες δίκες στα Ποινικά Δικαστήρια, ακόμα και δίκες που επαναδικάζονται μετά από αναίρεσή τους, στην εκουσία διαδικασία α’ και β΄βαθμού, στις ειδικές διαδικασίες, αλλά και στα ασφαλιστικά μέτρα.

  Συγκεκριμένα από την ερχόμενη Δευτέρα 11.01.2021:

  - Θα εκδικάζονται τα κακουργήματα με προσωρινά κρατούμενους για τους οποίους συμπληρώνεται το ανώτατο όριο κράτησης, κακουργήματα που παραγράφονται μέχρι και τις 31.12.2023, τα πλημμελήματα που παραγράφονται μέχρι και τις 31.12.2022. Δηλαδή θα εκδικάζονται όσες υποθέσεις παραγράφονται έως 31/12/2022 για τα πλημμελήματα (από 31/12/2021 που ισχύει τώρα) και 31/12/2023 για τα κακουργήματα (από 31/12/2022 που ισχύει τώρα).

  - Επιπλέον, προβλέπεται η διεξαγωγή των ποινικών δικών για υποθέσεις των οποίων οι αποφάσεις αναιρέθηκαν και παραπέμπονται προς νέα εκδίκαση.

  Για τη λειτουργία των πολιτικών δικαστηρίων από τη γενική αναστολή θα προβλέπεται η εξαίρεση:

  - Των υποθέσεων εκουσίας δικαιοδοσίας πρώτου και δεύτερου βαθμού στις οποίες δεν θα εξετάζονται μάρτυρες.

  - Επίσης υποθέσεις που αφορούν ειδικούς νόμους και εκδικάζονται με την διαδικασία της εκουσίας δικαιοδοσίας.

  - Επιπλέον, θα επιτραπεί η εκδίκαση των υποθέσεων ασφαλιστικών μέτρων στις οποίες δεν θα εξετάζονται μάρτυρες.

  Διατηρείται ο μέγιστος αριθμός των 15 ατόμων ανά δικαστική αίθουσα, προβλέπεται η τήρηση ελάχιστης απόστασης 1,5 μέτρου, καθώς και η δυνατότητα του αρμοδίου οργάνου διοίκησης του οικείου δικαστηρίου να ρυθμίζει τα ειδικότερα ζητήματα που ανάγονται στη λειτουργία του.

  Υπενθυμίζεται πως σχετικά αιτήματα για αύξηση των δικαστών ειχε υποβάλλει η συντονιστική των δικηγόρων διά του προέδρου της Δημ. Βερβεσού. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ