Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 07-Ιαν-2021 16:30

  Ετεροχρονισμένη συζήτηση στο ΣτΕ για τη νομιμότητα της Υπουργικής Απόφασης για τις εκκλησίες

  Ετεροχρονισμένη συζήτηση στο ΣτΕ για τη νομιμότητα της Υπουργικής Απόφασης για τις εκκλησίες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Π. Στάθη

  Μπορεί να μην εφαρμόστηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση από την εκκλησία της Ελλάδος, για εορτασμό των Θεοφανείων χωρίς πιστούς στις λειτουργίες,  αλλά τελικά η νομιμότητα της θα κριθεί έστω ετεροχρονισμένα από την Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας.

  Το βράδυ της Τρίτης, παραμονή Θεοφανείων, υποβλήθηκαν δύο αιτήσεις ακύρωσης της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και 81 Μητροπόλεων κατά των μέτρων για τη μη συμμετοχή  πιστών στην χθεσινή λειτουργία των Θεοφανείων.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο αιτήσεις (τις εισήγαγε στην Ολομέλεια η πρόεδρος του ΣτΕ Μαίρη Σαρπ) κατατέθηκαν ηλεκτρονικά το βράδυ της παραμονής των Θεοφανείων την Τρίτη, 5 Ιανουαρίου 2021 και ενώ είχαν κλείσει οι γραμματείες του ΣτΕ, στις 7,40 μ.μ. η πρώτη και στις 8,30 μ.μ. η δεύτερη. Έτσι, ενώ μεσολαβούσε η χθεσινή αργία οι δικαστικοί υπάλληλοι του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου έλαβαν σήμερα γνώση των αιτήσεων. καταθέσεων αυτών, καθώς χθες ήταν αργία. Να σημειωθεί, ότι όπως ήταν αναμενόμενο δεν κατατέθηκε ούτε αίτημα έκδοσης.

  Οι προσφεύγοντες στρέφονται κατά της από 2.1.2121 κοινής υπουργικής απόφασης για τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από το COVID-19, και αυτό γιατί καταργεί την εξαιρετική  δυνατότητα της συλλογικής άσκησης της λατρείας κατά την ημέρα των Θεοφανείων (6.1.2021).

  Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους παραβιάζονται οι συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας, της χρηστής διοίκησης και της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους διοικούντες, ενώ παράλληλα εκδόθηκε καθ΄ υπέρβαση νομοθετικής εξουσιοδότησης.

  Στις δύο αιτήσεις ακύρωσης, μεταξύ των άλλων, αναφέρεται ότι η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση είναι απολύτως απρόσφορη και προδήλως δυσανάλογη, εν όψει του δημοσίου συμφέροντος για την προστασία της δημόσιας υγείας και η  επιλογή της Πολιτείας να μην προστατεύσει τη δημόσια λατρεία, εξίσου με άλλα δικαιώματα,  όπως π.χ., τον καλλωπισμό, τις  επισκέψεις και  τη διασκέδαση σε σπίτια συγγενών και φίλων. Αντ΄ αυτού, συνεχίζει η Εκκλησία της Ελλάδος, κ.λπ., η Πολιτεία επέλεξε μετά την 2α Ιανουαρίου 2021 να απαγορεύσει απολύτως τη δημόσια λατρεία η οποία για αρκετούς πολίτες είναι προσωπική ανάγκη ζωτικής σημασίας και αυτή η ανάγκη τους δεν υπόκειται σε λογοκρισία ή υποτίμηση από το κράτος.

  Σε άλλο σημείο των αιτήσεων ακυρώσεως, αναφέρεται ότι είναι μη αναγκαία και απρόσφορη σε μια δημοκρατική κοινωνία η κατάργηση μετά την 3η Ιανουαρίου 2021   τη  συμμετοχή στην λατρεία κατά τα Θεοφάνεια, η οποία μπορούσε να διατηρηθεί υπό αυστηρούς περιορισμούς, όπως είναι 25 ή 50 άτομα ανάλογα με το εμβαδόν της κάθε Εκκλησίας ή ένα άτομο ανά 1,5 τ.μ. ή απόσταση δυο μέτρων ανά εκκλησιαζόμενο, κ.λπ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ