Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 04-Ιαν-2021 19:12

  Δήμος Λέρου: "Μπλόκο" στην κατασκευή του κέντρου υποδοχής στο ΣτΕ

  Δήμος Λέρου: "Μπλόκο" στην κατασκευή του κέντρου υποδοχής στο ΣτΕ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Να μπλοκάρει την κατασκευή του κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης 2.000 ατόμων στην τοποθεσία Όρμος Λακκί της Λέρου, επιχειρεί με αίτηση αναστολής και ακύρωσης ο Δήμος Λέρου.

  Ο εν λόγω Δήμος υποστηρίζει ότι οι επίμαχες αποφάσεις είναι αντισυνταγματικές και παράνομες επειδή παραβιάζονται οι επιταγές του άρθρου 24 του Συντάγματος, αφού η συγκεκριμένη περιοχή του νησιού έχει χαρακτηριστεί προστατευόμενη λόγω του ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και πολιτισμού. Ακόμα, ο Δήμος Λέρου υποστηρίζει ότι οι προσβαλλόμενες αποφάσεις παραβιάζουν και τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

  Ειδικότερα, ζητείται από το ΣτΕ η αναστολή και ακύρωση:

  - της κοινή υπουργική απόφαση με την οποία χορηγήθηκε άδεια χωροθέτησης, κατασκευής και μετεγκατάστασης κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης στον Όρμο Λακκί,

  - της διακήρυξης του κλειστού διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου του επίμαχου έργου και

  - της σύμβασης κατασκευής της επίμαχης δομής προϋπολογισμού 120.853.172 ευρώ.

  Συνέπειες στην τοπική κοινωνία

  Ο Δήμος αφού αναφέρει ότι ο πληθυσμός του νησιού ανέρχεται στους 8.000 κατοίκους και στη δομή που προγραμματίζεται να κατασκευαστεί θα εγκατασταθεί νέος πληθυσμός των 2.000 ατόμων, που αντιστοιχεί στο 25% του ήδη υπάρχοντος πληθυσμού του νησιού, σημειώνει ότι αυτό θα επιφέρει ουσιαστική αλλοίωση, χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια μελέτη ή επιστημονική ανάλυση για τις κοινωνικές, οικονομικές, πολιτιστικές κ.λπ. συνέπειες που θα επέλθουν από την εγκατάσταση της κοινωνίας των 2.000 αλλοδαπών ατόμων.

  Παραβιάζουν και την ευρωπαϊκή οδηγία

  Επίσης ο Δήμος Λέρου υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει χωροταξικός σχεδιασμός και μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, κατά παράβαση των άρθρων 24, 79 και 106 του Συντάγματος, ενώ οι προσβαλλόμενες πράξεις, πάσχουν και από έλλειψη αιτιολογίας, ενώ σημειώνει ότι παραβιάζουν την ευρωπαϊκή οδηγία 85/337 που αφορά την εκτίμηση των επιπτώσεων ορισμένων σχεδίων δημοσίων και ιδιωτικών έργων στο περιβάλλον.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ