Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 30-Δεκ-2020 07:41

  Κορονοϊός: Λιγότερες οι νέες διαγνώσεις στους άνω των 65 ετών

  Κορονοϊός: Λιγότερες οι νέες διαγνώσεις στους άνω των 65 ετών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με αργό αλλά σταθερό ρυθμό συνεχίζεται η μείωση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, με βασικούς επιδημιολογικούς δείκτες να δείχνουν συνεχή βελτίωση. Η μείωση των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια συνεχίζεται σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι επιδημιολόγοι- οκτώμισι χιλιάδες είναι τα ενεργά κρούσματα σε όλη τη χώρα-, ενώ και η πίεση στα νοσοκομεία και στις μονάδες εντατικής θεραπείας δείχνει σταδιακή υποχώρηση. Ενδεικτικά, όπως αναφέρθηκε στη χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, παρατηρείται μείωση 22% σε σχέση με τις αρχές Δεκεμβρίου στις ΜΕΘ, ενώ οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν υποχωρήσει κατά 50%. 

  Η ηλικιακή κατανομή των νέων διαγνώσεων έδειξε επίσης βελτίωση και προς το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας καταγράφηκε μικρή υποχώρηση των διαγνώσεων στην ηλικιακή ομάδα πάνω από 65. Η κατάσταση στις ΜΕΘ εντούτοις παραμένει επιβαρυμένη.
   
  Στην Αττική ο αριθμός των διαγνώσεων την προηγούμενη εβδομάδα συνέχισε να συρρικνώνεται, καταγράφοντας έως και 10% λιγότερες διαγνώσεις, ενώ στη Θεσσαλονίκη η συρρίκνωση διατηρήθηκε στον αριθμό των 30% λιγότερων διαγνώσεων. Ο ενεργός αριθμός αναπαραγωγής στην Αττική εκτιμάται σε περίπου 0,8, ενώ στη Θεσσαλονίκη εκτιμάται σε περίπου 0,6.
   
  Στο κόκκινο παραμένει εντούτοις η κατάσταση στη Δυτική Αττική και στην Κοζάνη, τη στιγμή που η επιδημία στην υπόλοιπη χώρα φαίνεται να είναι γενικά σε πτωτική πορεία. Ειδικότερα, ο δείκτης του κυλιόμενου μέσου αριθμού κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών ανά 100.000 πληθυσμού είναι ιδιαίτερα αυξημένος στη Δυτική Αττική, στον Έβρο, στο Κιλκίς, στην Κοζάνη και στην Πιερία.
   
  Η συνολική βαρύτητα των νεοδιαγνωσθέντων εξακολουθεί να έχει πτωτική πορεία, ωστόσο ο ρυθμός μείωσης της νοσηρότητας κατ’ απόλυτη τιμή εξακολουθεί να είναι πολύ μικρότερος από τον αριθμό αύξησης που παρατηρήσαμε μέσα στον Νοέμβριο.
   
  "Με απλά λόγια, το σύστημα Υγείας αποσυμφορείται πολύ πιο αργά από ό,τι συμπιέστηκε. Δυστυχώς, ακόμα δεν είμαστε σε επίπεδο για κοινωνική χαλάρωση" τόνισε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης.

  Δεν υπάρχουν περιθώρια χαλάρωσης

  "Το πρώτο πανδημικό κύμα αναχαιτίστηκε γρήγορα. Πέρασαν οι καλοκαιρινοί μήνες και στην συνέχεια είδαμε μια ήπια αύξηση των κρουσμάτων, που μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας ότι για κάποιους μήνες τουλάχιστον θα συνηθίσουμε να ζούμε με τον κορονοϊό ανάμεσα μας. Υπήρχε μια ισορροπία, με μικρό αριθμό νέων κρουσμάτων καθημερινά και εισαγωγών στα νοσοκομεία. Δυστυχώς, στα τέλη του Οκτωβρίου ήρθε το δεύτερο πανδημικό κύμα και ο κορονοϊός μάς έδειξε για τα καλά τα δόντια του.
   
  Η επιδημιολογική επιβάρυνση ήταν ραγδαία, με αποτέλεσμα να φτάσει στα όριά του το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ιδιαίτερα στην Βόρεια Ελλάδα. Αυτό που κυρίως μας έμαθε το δεύτερο πανδημικό κύμα, είναι η ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται ο κορονοϊός, η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, όταν σε μια περιοχή υπάρχουν πολλά ενεργά κρούσματα" υπογράμμισε από την πλευρά της η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

  Τι θα γίνει με το άνοιγμα των σχολείων

  Οι ειδικοί θα επανεξετάσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα την ερχόμενη Δευτέρα, προκειμένου να προχωρήσουν στην τελική τους εισήγηση.
   
  "Καμία απόφαση δεν γίνεται ελαφρά την καρδία, γίνεται με πολύ κόπο από την Επιτροπή όπου γίνεται ανάλυση όλων των επιδημιολογικών δεδομένων, καθώς έρχονται από όλες τις Περιφέρειες της χώρας και αφού εξετάζουμε όλη την επικράτεια γίνονται οι αποφάσεις. Έχοντας πει αυτό, παραμένει υψηλή προτεραιότητα, όπως το έχουμε πει, το άνοιγμα των σχολείων. Οπότε θα είναι από τα πρώτα πράγματα που θα επανεκκινήσουμε" εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης.
   
  Βίκυ Κουρλιμπίνη

  Vicky.kourlibini@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ