Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 28-Δεκ-2020 18:31

  Μ. Θεοδωρίδου: Στόχος να μην μείνει ούτε ένας ανεμβολίαστος

  Μ. Θεοδωρίδου: Στόχος να μην μείνει ούτε ένας ανεμβολίαστος
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στα κριτήρια με βάση τα οποία έγινε η προτεραιοποίηση του πληθυσμού και η σειρά του εμβολιασμού αναφέρθηκε στη σημερινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου. Τα κριτήρια αφορούσαν στις ομάδες που έχουν αυξημένο κίνδυνο νόσησης, με βάση την ηλικία, την έκθεση στον ιό (υγειονομικοί), τη διασφάλιση της φροντίδας και της νοσηλείας ευάλωτων και ηλικιωμένων ατόμων που ζουν σε κλειστές δομές και οι χρονίως πάσχοντες. Τελευταίο κριτήριο, οι υπάλληλοι που είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία του κράτους.

  Στόχος όπως είπε του εμβολιαστικού σχεδίου, είναι να μην μείνει κανένας ανεμβολίαστος.

  Η ίδια ανέφερε έκανε το εμβόλιο χθες. "Η χθεσινή ημέρα ήταν ημέρα γιορτής για τη χώρα μας, την Ευρώπη, τη δημόσια υγεία, την προληπτική ιατρική. Είχα συγκίνηση, χαρά και μια ηθική ικανοποίηση. Πιστεύω πως αυτά τα συναισθήματα θα τα έχετε και εσείς" τόνισε.

  Η κ. Θεοδωρίδου συμπλήρωσε πως οι συνηθισμένες αλλεργίες δεν αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό. "Σε κάθε εμβολιαστικό κέντρο υπάρχει προετοιμασία σε περίπτωση αλλεργικής αντίδρασης" τόνισε. Για το θέμα της μετάλλαξης, σημείωσε πως και τους προηγούμενους μήνες ο ιός έχει επιδείξει μεταλλάξεις και θα το κάνει και στο μέλλον. "Είναι μια φυσιολογική εξέλιξη. Η επιστήμη παρακολουθεί αυτή την εξέλιξη, όπως και ο ΠΟΥ. Αυτές οι αλλαγές δεν φέρνουν μεγάλη μεταβολή στη σοβαρότητα της νόσου ή τη ανάγκη τροποποίησης του εμβολίου, που παραμένει και αποτελεσματικό και ασφαλές" υπογράμμισε.

  Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους ενημέρωσε πως μέχρι το μεσημέρι είχαν γίνει στα πέντε νοσοκομεία αναφοράς στην Αττική 471 εμβολιασμοί και σημειώθηκε ένα περιστατικό μη σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης.

  Αύριο ξεκινούν οι εμβολιασμοί κατά της Covid-19 σε 4 νοσοκομεία της Περιφέρειας. Πιο συγκεκριμένα, θα εμβολιαστούν υγειονομικοί στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

  Για τις δόσεις είπε πως μέχρι το τέλος του μήνα αναμένονται 419 χιλιάδες επιπλέον εμβόλια της Pfizer, μέχρι τα τέλη του Φεβρουαρίου 33.340 δόσεις και μέχρι τα τέλη Μαρτίου συνολικά θα έχουν παραληφθεί 1.255.800 δόσεις.

  4 Ιανουαρίου θα αρχίσει ο γενικότερος εμβολιασμός των υγειονομικών και στις 20 Ιανουαρίου εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ