Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 25-Δεκ-2020 09:05

  Η πανδημία εκτίναξε τις ανάγκες για data - Αντέχουν τα δίκτυα

  Η πανδημία εκτίναξε τις ανάγκες για data - Αντέχουν τα δίκτυα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή 

  Υπό συνεχές stress test βρίσκονται τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα τους τελευταίους μήνες και ειδικά μετά από την επιβολή του δεύτερου lockdown που έφερε και την εκτεταμένη αξιοποίηση της τηλεκπαίδευσης.

  Η κίνηση στο ελληνικό διαδίκτυο καταγράφει συνεχόμενα ρεκόρ, καθώς ούτε λίγο ούτε πολύ η κίνηση δεδομένων έχει εξαπλασιαστεί από τις αρχές του χρόνου. Τουλάχιστον αυτό δείχνουν τα στοιχεία του ελληνικού κόμβου ανταλλαγής κίνησης (GR-IX), ο οποίος διασυνδέει τις σημαντικότερες εταιρείες διαδικτύου στην Ελλάδα, όπως πάροχους υπηρεσιών Internet, πάροχους περιεχομένου κλπ.

  Την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου καταγράφηκε το πιο πρόσφατο ρεκόρ με την κίνηση στο GR-IX να φτάνει τα 379 Gbps. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν στις 15 Μαρτίου όπου η κίνηση είχε φτάσει τα 153,92 Gbps. Η διαφορά του σημερινού lockdown απ’ αυτό της άνοιξης είναι τεράστια, γεγονός το οποίο πιθανότατα οφείλεται στην τηλεκπαίδευση που εφαρμόστηκε αυτή τη φορά σε όλες τις βαθμίδες τις εκπαίδευσης και για όλα τα παιδιά. 

  Τη νέα πραγματικότητα που δημιουργούν η απομακρυσμένη εργασία και εκπαίδευση αποτυπώνεται με τον καλύτερο τρόπο στο παρακάτω γράφημα, που αντλήθηκε από την πλατφόρμα ανοικτών δεδομένων του ελληνικού δημοσίου (data.gov.gr) με στοιχεία από το GR-IX. 

  Όπως φαίνεται ξεκινώντας από τον Μάρτιο και μετά την εφαρμογή των μέτρων περιορισμού της κίνησης των πολιτών η κίνηση στο διαδίκτυο τριπλασιάστηκε. Στη συνέχεια υπήρξε μια σταδιακη αποκλιμάτωση αλλά και σταθεροποίηση σε υψηλότερα επίπεδα από πριν την εμφάνιση της πανδημίας και από τις αρχές Νοεμβρίου η κίνηση εκτινάχθηκε ξανά σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα. 

  Αξίζει να σημειωθεί ότι από το GR-ΙΧ δεν καταγράφεται όλη η κίνηση του διαδικτύου στην Ελλάδα καθώς οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών έχουν διαφορετικά κυκλώματα διασύνδεσης με το εξωτερικό. Δίνει, ωστόσο, μια εικόνα της τάσης που επικρατεί. 

  Οι αντοχές των δικτύων 

  Ήδη από την αρχή των πρώτων περιοριστικών μέτρων, την περασμένη άνοιξη, είχαν εκφραστεί φόβοι για το κατά πόσο θα μπορούσαν να αντέξουν τα υφιστάμενα δίκτυο την αυξημένη κίνηση. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχουν καταγραφεί εκτεταμένα προβλήματα στο σύνολο των δικτύων. 

  Εξάλλου, οι πάροχοι έχουν διάφορα εργαλεία που μπορούν να αξιοποιήσουν αν παρατηρηθεί "υπερφόρτωση” των δικτύων. Μια από τις λύσεις που υπάρχει είναι να περιοριστεί η "ταχύτητα" του Internet μέσω του λεγόμενου "bandwidth throttling". Έτσι ονομάζεται η πρακτική με την οποία οι πάροχοι υπηρεσιών internet (ISP) αυξομειώνουν τις ταχύτητες συνδέσεων για να ρυθμίσουν την κίνηση του δικτύου. Αυτή την πρακτική χρησιμοποιούν ήδη οι εταιρείες σε συνδρομητές με πακέτα "απεριορίστων δεδομένων" που ξεπερνούν τα όρια που προβλέπουν οι πρακτικές ορθής χρήσης.

  Ένα άλλο μέτρο που αξιολογείται είναι η ιεράρχηση της κίνησης των δεδομένων (bandwidth prioritization), όπου οι πάροχοι μπορούν να "κόψουν" τις ταχύτητες και την πρόσβαση σε συγκεκριμένες υπηρεσίες. Για παράδειγμα, μπορεί στις ώρες αιχμής να μειωθούν οι πόροι που προορίζονται για υπηρεσίες video streaming, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για τις πλατφόρμες τηλεργασίας και τηλεδιασκέψεων.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ