Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 22-Δεκ-2020 07:36

  Οι 4+1 κρίσιμες ημερομηνίες των εμβολιασμών στην Ελλάδα

  κορονοϊός εμβόλιο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στην τελική φάση μπαίνει ο σχεδιασμός για την έναρξη της εμβολιαστικής διαδικασίας. Τέσσερις είναι οι πρώτες κρίσιμες ημερομηνίες- σταθμοί, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας:

  - Στις 26 Δεκεμβρίου, την ίδια μέρα με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα παραληφθεί η πρώτη μικρή παρτίδα εμβολίων από την εταιρεία Pfizer-BioΝTech, των 9.750 δόσεων.

  - Στις 27 Δεκεμβρίου θα διενεργηθούν οι πρώτοι εμβολιασμοί στα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής: Στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, στο Σωτηρία, στο Αττικό Νοσοκομείο, στο Θριάσιο και στο Ασκληπιείο της Βούλας.

  - Στις 28 Δεκεμβρίου θα γίνει η διανομή προς το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λάρισας, στο ΑΧΕΠΑ, στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και στην Πάτρα, ώστε να αρχίσουν οι εμβολιασμοί στο υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων αυτών στις 29 Δεκεμβρίου.

  - Έως τις 30 Δεκεμβρίου θα έχει παραληφθεί, εκτός απροόπτου, η πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων της Pfizer/BioNTech, 83.850 δόσεων. Οι παραδόσεις των εμβολίων της Pfizer που αντιστοιχούν στον ελληνικό πληθυσμό, με βάση την κεντρική ευρωπαϊκή συμφωνία, είναι 429.000 δόσεις έως το τέλος Ιανουαρίου και άλλες 333.450 δόσεις έως τέλος Φεβρουαρίου.

  Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, μέχρι το τέλος Μαρτίου η Ελλάδα θα έχει παραλάβει μόνο από τη Pfizer-BioNTech 1.265.550 δόσεις. Στις δόσεις αυτές, αναμένεται να προστεθούν τον Ιανουάριο, εφόσον θα λάβουν έγκριση, και άλλες από την εταιρεία Moderna και από την AstraZeneca.

  Οι πρώτοι στη σειρά

  Όπως είναι εδώ και καιρό γνωστό, αρχικά θα εμβολιαστεί το υγειονομικό προσωπικό. Θα ακολουθήσουν τα άτομα μεγάλης ηλικίας τα οποία φιλοξενούνται σε δομές, όπως είναι οι οίκοι ευγηρίας ή κλειστές δομές χρονίως πασχόντων και ατόμων με άλλα προβλήματα.

  Οι επόμενοι που προβλέπεται να αρχίσουν τον εμβολιασμό, είναι οι άνω των 85 ετών.

  "Είναι κατανοητό, ότι όσο περισσότερο εμβόλιο έρχεται στη χώρα μας τόσο αυτές οι διαβαθμίσεις και οι συστάσεις για τους εμβολιασμούς μπορούν να τροποποιούνται. Στο θέμα της προτεραιοποίησης δεν νομίζω ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές από κράτος σε κράτος. Στηρίζεται στα δεδομένα της επιδημίας, στον κίνδυνο για σοβαρή νόσο ή και θάνατο και στον κίνδυνο από μια διαρκή έκθεση στον ιό" τόνισε κατά τη χθεσινή ενημέρωση η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

  Όπως αναφέρεται ακόμη σε τροπολογία- προσθήκη του υπουργείου Υγείας στο νομοσχέδιο "Ρυθμίσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας από τις συνέπειες της πανδημίας" θα συσταθεί και θα λειτουργήσει εθνικό μητρώο εμβολιασμών κατά του νέου κορονοϊού.

  Η εφοδιαστική "αλυσίδα"

  Τα εμβόλια θα αποθηκευτούν σε ειδικούς χώρους οι οποίοι πληρούν όλες τις προδιαγραφές για την αποθήκευση φαρμακευτικών προϊόντων. Η ελληνική Κυβέρνηση εξασφάλισε πέντε τέτοιους χώρους και τους έχει ήδη εφοδιάσει με τα ψυγεία βαθιάς κατάψυξης τα οποία απαιτούνται. Οι εταιρείες που θα κάνουν την διανομή των εμβολίων από τις αποθήκες στα εμβολιαστικά κέντρα είναι πιστοποιημένες και εξειδικευμένες στην διανομή φαρμακευτικών προϊόντων, έτσι ώστε να τηρούνται όλες οι προδιαγραφές, από την αποθήκευση μέχρι την διανομή στο εμβολιαστικό κέντρο.

  Το συντονισμό της αποθήκευσης, της διανομής και του ελέγχου αναλαμβάνει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το οποίο θα συμμετάσχει και το ίδιο στις μεταφορές σε απομακρυσμένες περιοχές και στα ακριτικά νησιά.

  Βίκυ Κουρλιμπίνη

  Vicky.kourlibini@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ