Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 21-Δεκ-2020 18:38

  Αυτή θα είναι η σειρά που θα γίνουν οι εμβολιασμοί - 1,265 εκατ. δόσεις έως τον Μάρτιο

  Αυτή θα είναι η σειρά που θα γίνουν οι εμβολιασμοί
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Πρώτα θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, στη συνέχεια οι ηλικιωμένοι σε κλειστές δομές (οίκοι ευγηρίας), έπειτα οι ηλικιωμένοι άνω των 85 ετών. Αυτή θα είναι η πρώτη φάση του εμβολιασμού, όπως δήλωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου στην αποψινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, σημειώνοντας πως όσες περισσότερες δόσεις και περισσότερα εμβόλια έρχονται στη χώρα μας, οι συστάσεις θα τροποποιούνται.

  Εντούτοις, ανέφερε πως ακόμη και μετά τον εμβολιασμό, θα πρέπει να υπάρξει επιφυλακή και να τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας. "Αισιοδοξία ναι, εφησυχασμός όχι" είπε χαρακτηριστικά.

  Απαντώντας σε ερώτηση του Capital.gr, υπογράμμισε πως το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού δεν αλλάζει τον εμβολιαστικό σχεδιασμό, ενώ είναι θετικό πως στα πλεονεκτήματα των εμβολίων είναι πως μπορούν να προσαρμοστούν σε περιπτώσεις μεταβολών.

  Στην αρχή της εισήγησής της, η κ. Θεοδωρίδου τόνισε πως τα εμβόλια αξιολογούνται από ανεξάρτητες διεθνείς οργανώσεις που βάσει ορισμένων κριτηρίων φτάνουν μετά από αυστηρή διερεύνηση στην έγκριση των εμβολίων. Τα εμβόλια θα πρέπει να τηρούν τρεις βασικές προϋποθέσεις, δηλαδή να είναι ασφαλή, να είναι αποτελεσματικά και να αυξάνουν τα αντισώματα στον οργανισμό.

  Διευκρίνισε πως το πρώτο εμβόλιο που έχει πάρει έγκριση, της Pfizer, βασίζεται σε μια νέα τεχνική που όμως έχει χρησιμοποιηθεί και σε άλλες περιπτώσεις, δεν μεταφέρει τον ιό, δεν έχει καμία επίδραση στο DNA των κυττάρων και δείχνει πως έχει μεγάλη ασφάλεια. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι αυτές που έχουν τα συνήθη εμβόλια, δημιουργεί υψηλά αντισώματα και η αποτελεσματικότητά του ξεπερνά το 94%.

  Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους τόνισε πως θα τηρηθούν όλες οι προδιαγραφές από την αποθήκευση μέχρι τη διανομή του εμβολίου. Στις 27 Δεκεμβρίου θα γίνουν οι πρώτοι εμβολιασμοί στα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής, ενώ μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουν παραληφθεί 1,265 εκατ. δόσεις.

  Β. Κουρλιμπίνη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ