Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 18-Δεκ-2020 18:58

  Ελεγκτικό Συνέδριο: Μακρύς κατάλογος ελέγχων ακόμα και στην Τράπεζα της Ελλάδος

  Ελεγκτικό Συνέδριο: Μακρύς κατάλογος ελέγχων ακόμα και στην Τράπεζα της Ελλάδος
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Στοχευμένους ελέγχους στις δημόσιες υπηρεσίες όλων των βαθμίδων, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, κ.λπ.), ακόμη και  για πρώτη φορά και στη Τράπεζα της Ελλάδος, προγραμματίζει για πρώτη φορά το Ελεγκτικό Συνέδριο για το 2021.

  Αυτό αποκάλυψε ο πρόεδρός του Ιωάννης Σαρμάς στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, υπό τον αντιπρόεδρο Αθανάσιο Μπούρα.

  Συγκεκριμένα θα ελεγχθούν η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, το Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης,   επαγγελματικοί Σύλλογοι, Επιμελητήρια, ο   ΟΑΕΔ, πολύ μεγάλος αριθμός Δήμων ανά την Ελλάδα, θρησκευτικές οργανώσεις (εφόσον λειτουργούν υπό τη μορφή ΝΠΔΔ ή δημοσίων υπηρεσιών),  25 καταστήματα κράτησης (φυλακές), δημοτικές εταιρείες ανακύκλωσης απορριμμάτων και αφαλάτωσης στα μικρά νησιά, κ.λπ.. 

  Ακόμη, θα πραγματοποιηθούν έλεγχοι σε πολλά νοσοκομεία της χώρας, (επάρκεια ΜΕΘ) ενόψει της πανδημίας της Covid-19 σχετικά με τη διάθεση δημόσιων πόρων, τα έσοδα κρατικών νοσοκομείων, όπως και για το αν το ενοποιημένο νοσήλιο έχει απομακρυνθεί από το πραγματικό κόστος νοσηλείας.

  Ο  κ. Σαρμάς, επισήμανε ότι "το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν είναι ο προθάλαμος του εισαγγελέα, ούτε και είναι μια αρχή η οποία έχει αρμοδιότητες αντίστοιχες προς τους οικονομικούς επιθεωρητές ή την Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Το Ελεγκτικό Συνέδριο εντοπίζει συστημικές παθογένειες και μπορεί, βέβαια, να στηριχθεί σε ad hoc συγκεκριμένες περιπτώσεις, αλλά ο στόχος της παρέμβασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν είναι να εντοπίσει ποινικά αδικήματα ώστε να παρέμβει εν συνεχεία ο εισαγγελέας, ούτε είναι και να θεραπεύσει εντελώς ατομικές περιπτώσεις, αλλά είναι με βάση τις ατομικές περιπτώσεις, πάντα τις ατομικές περιπτώσεις, αυτή είναι η βάση μας - και νομίζω ότι αυτό είναι και το σημαντικό στον έλεγχο μας, ότι δεν στηριζόμαστε σε φήμες, δεν στηριζόμαστε σε γενικές απόψεις, που μπορεί να έχει κάτι κάποιος, σε ιδεολογήματα, στηριζόμαστε σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, πολλές, επαρκείς - ώστε να μπορέσουμε να εντοπίσουμε ένα συστημικό πρόβλημα, το οποίο εν συνεχεία θα το ψάξουμε, έτσι ώστε να βρούμε τα αίτια του και στηριζόμενοι στα αίτια του συστημικού προβλήματος, που έχουμε εντοπίσει και να διατυπώσουμε συστάσεις".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ